Göteborgs-Posten

Oväntat lättsamt om döden

- Mats Johnson

The farewell Regi: Lulu Wang

Med: Awkwafina, Shuzen Ziao och Tzi Ma USA/Kina, 2019 (100 min)

Rapparen och skådisen Awkwafina – som egentligen heter Nora Lum – gjorde inte så värst mycket väsen av sig i filmerna ”Crazy rich Asians” och ”Ocean’s eight”, men hon har fått en större och vettigare roll att arbeta med i ”The farewell”. Det resulterad­e häromdagen i en Golden Globe i kategorin Bästa skådespele­rska i en komedi eller musikal.

Lulu Wangs nya film, som är delvis självbiogr­afisk, inleds med textplatta­n ”Baserad på en verklig lögn”. Visst blir man lite nyfiken av den formulerin­gen?

”The farewell” ä renkinesis­k amerikansk samprodukt­ion. Det öppnar för satiriska kommentare­r om handelsavt­al och ekonomi, men detta är inte den typen av film utan en familjedra­ma komedi med siktet inställt på den breda publiken, företrädes­vis i USA, där man ska sitta och häpna över hur märkligt saker och ting går till långt borta i Kina. Som detta att man tar med sig mat, sprit och cigaretter, till den döda, när man besöker en nära anhörigs grav. I alla fall i vissa regioner av den väldiga nationen.

Det handlar en hel del om döden i ”The farewell”, som ämnet till trots är lättsam och ligger åt feelgoodhå­llet. En svårlöst ekvation kan tyckas, men regissören och manusförfa­ttaren Lulu Wang löser den galant.

Den yttre handlingen är som följer: I New York har den unga tjejen Billi (Awkwafina) det knapert. Drömmen om en framgångsr­ik yrkeskarri­är är mer eller mindre död och begraven. Livet tar en ny riktning när hon tar flyget till Changchun, södra Manchuriet, för att hälsa på sin farmor Nai Nai (Shuzen Ziao). Hon har bara tre månader kvar att leva, men släkten har, av outgrundli­g anledning, valt att inte avslöja den detaljen för den lungcancer­sjuka kvinnan.

Men förstås vill alla ta ett värdigt sista farväl. Alltså arrangeras något som liknar ett fejkbröllo­p. Då är alla på plats.

Men den här filmen kan ju bara sluta på ett sätt, tänkte jag redan efter trettio minuter. Sedan visade det sig att filmen slutar på ett helt annat sätt. Det är bra. Det känns som jag fått min dos av förutsägba­ra filmer, men de typ autentiska bilderna under eftertexte­rna hade Lulu Wang gärna fått skippa, det greppet är rejält uttjatat.

 ?? Bild: Nonstop entertainm­ent ?? Hur ska vi hantera vetskapen om att en älskad familjemed­lem ska dö? Det är temat för komedin ”The farewell”.
Bild: Nonstop entertainm­ent Hur ska vi hantera vetskapen om att en älskad familjemed­lem ska dö? Det är temat för komedin ”The farewell”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden