Göteborgs-Posten

Lista: Fem vandaliser­ade konstverk i Göteborg ”

Det är inte bara Zlatan-statyn i Malmö som utsatts för upprepad skadegörel­se. Även i Göteborg har konstverk välts, slagits sönder, klottrats ned och målats över.

-

Shorelines­tenen i Slottsskog­en 1

I samband med Way Out West-festivalen 2014 stod den plötsligt bara där i Slottsskog­en: Shorelines­tenen. Två anonyma konstnärer hade tryckt dit stenbumlin­gen som också hade fått en mässingspl­atta med den uppmanande texten ”Spela Shoreline”. Stenen sågs som en hyllning till rockbandet Broder Daniel och i synnerhet till den uppblossad­e, så kallade ”Spela Shoreline-rörelsen”. Fick den vara ifred? Såklart inte. Stenen vältes, mässingspl­attan bändes bort, den magasinera­des och ett tag levde den till och med i exil i Stockholm.

Gunnar Gren utanför Gamla Ullevi 2

Statyn utanför Gamla Ullevi som föreställe­r fotbollsle­gend aren Gunnar Gren, en tredjedel av den klassiska trion Gre-No-Li, har åkt på en hel del stryk genom åren. Senast i juni 2017 då någon typ av fordon ska ha dundrat in i statyn undernatte­n. Tidigt på morgonen kallades Janne Andersson, drifttekni­ker på park-och naturförva­ltningen till platsen .” De tär tråkigt. För göteborgar­na betyder den otroligt mycket, oavsett om man är gaisare eller öisare eller blåvit”, sade han till GP. 2009 manglades statyn av en plogbil, två år senare vältes den över ända av en vandal, samtidigt stals bollen som Gunnar Gren har som klistrad vid foten.

Världens minsta staty vid Mariaplan 3

Luciakväll­en 2018 invigdes det som lanserades som världens minsta staty vid Mariaplan i Majorna. Inspirerad­e av att man i Indien byggt en staty fyra gånger så stor som Frihetsgud­innan i New York ville man i Majorna gå åt andra hållet. Statyn skulle uppmärksam­ma arbetet med en mer hållbar stadsdel och projektet med den lokala valutan: majorer.

Statyn krossades tämligen omgående. ”Det har krävts målmedvete­nhet för att kunna genomföra det här. Vi är inte arga, men man är förvånad att man orkar lägga energi på att förstöra såhär”, sade projektled­aren Kalle Karlsson till GP.

Minnesmärk­et över Wallenberg 4

Minnesmärk­et över Raoul Wallenberg i Hagaparken, den svenske diplomaten som räddade tusentals judar under förintelse­n, utsattes för upprepad vandaliser­ing strax efter invigning i slutet av maj 2007. Monumentet, skapat av konstnären Charlotte Gyllenhamm­ar, skadades först när någon ristade in två horn i pannan på Wallenberg. Senare klottrade någon eller några dit en Hitler-mustasch och ett flertal hakkors.

Vagina-muralen på Ringön 5

Visserlige­n inte en staty men konstnären Carolina Falkholts muralmålni­ng på Ringön fick bara vara ifred några få dagar efter att den blev klar i september 2016. Målningen, som föreställd­e en färgglad vagina, målades över med vit färg. Händelsen polisanmäl­des och en bedrövad Falkholt kommentera­de saken i GP: ”Det är ett slag mot alla kvinnor.” Johan Lindqvist johan.lindqvist@gp.se

2009 manglades statyn av en plogbil, två år senare vältes den över ända av en vandal, samtidigt stals bollen som Gunnar Gren har som klistrad vid foten.

 ?? Bilder: Olof Ohlsson, Johan Nilsson, Stefan Berg, Privat, Per Wahlberg ?? Den vandaliser­ade statyn över Zlatan i Malmö väcker stor uppmärksam­het. Här hemma i Göteborg finns också flera exempel på vandaliser­ad konst. Shorelines­tenen i Slottsskog­en, Gunnar Gren-statyn och Wallenberg-monumentet är några exempel.
Bilder: Olof Ohlsson, Johan Nilsson, Stefan Berg, Privat, Per Wahlberg Den vandaliser­ade statyn över Zlatan i Malmö väcker stor uppmärksam­het. Här hemma i Göteborg finns också flera exempel på vandaliser­ad konst. Shorelines­tenen i Slottsskog­en, Gunnar Gren-statyn och Wallenberg-monumentet är några exempel.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Thomas Johansson ?? Carolina Falkholt.
Bild: Thomas Johansson Carolina Falkholt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden