Göteborgs-Posten

Pappa Niklas berättar om Lias oväntade hemresa

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

Lias Andersson, 21, lämnade USA och drömmen om NHL när han inte mådde bra.

– Det är självklart att han ska hem! Jag hade åkt och hämtat honom annars, säger pappa Niklas Andersson till GP.

Det var häromdagen som Lias Andersson berättade i GP att han lämnat New York Rangers organisati­on på grund att den psykiska hälsan. Han mådde helt enkelt inte bra efter en rad incidenter – och valde att lämna USA.

Ett korkat hockeybesl­ut, enligt vissa – men den mentala hälsan är viktigare i livet resonerade den unge talangen som draftades som nummer sju av New York Rangers i den första rundan 2017.

Förstår du din sons val?

– Om jag förstår honom? Ja, absolut! Det är självklart att han ska hem! Jag hade åkt och hämtat honom annars.

Det har varit så pass illa, alltså?

– Ja, det är det! När han inte vill spela hockey knappt och är på ett av det största ställena i världen … ja, då är det nåt som inte stämmer. När du är så mycket hockey som Lias är … det är ju självklart.

Niklas Andersson är själv en av Frölundas största ikoner genom tiderna. Hans tröja med nummer 24 sitter i Scandinavi­ums tak – och numera är Niklas scout för NHL-laget Los Angeles Kings.

Han kan, minst sagt, branschen. – Det är självklart ingen lek om du beslutar dig för att åka hem. Det här är inte hockeyrela­terat, det har inget med hockey och att han har blivit nedskickad till AHL att göra. Det är det som folk måste förstå. Han tänker på sin hälsa, berättar Niklas Andersson.

När GP träffade sonen Lias Andersson i Frölundabo­rg häromdagen var det en allvarlig och nedstämd 21-åring som pratade … utan att kunna berätta allt.

Men det märktes att han är tagen av allvaret i situatione­n.

– För mig som har sett honom växa upp, han har nästan gått runt med en hockeyklub­ba sedan han var två år … Då är det ingen lek, liksom. Då får man verkligen ta det på allvar. Jag är jätteglad att han fattat det här beslutet – och stöttar honom till 100 procent. Självklart måste du stötta någon som inte mår bra. Det är bara normalt – och än mer när det är ens egna barn, säger Niklas Andersson.

Kan du tycka att unga hockeyspel­are åker för tidigt till Nordamerik­a?

– Nja, det beror väl på hur du blir omhänderta­gen och hur situatione­n är. Det är väl självklart att vissa inte är mogna att flytta hemifrån, men Lias har bott hemifrån i tre år innan detta och hade svenskar och kompisar i laget. I detta fall har inte det varit problemet. Han får själv berätta, när han är mogen och redo. Vad han känt, vad han tycker. Jag vet ju det …

Vad tror du händer nu?

– Jag har ingen aning. Jag är mest mån om att han hittar tillbaka och mår bra igen. Sedan har han lite skavanker att ta hand om också. Det får ta den tid det tar. Vi får stötta och ta hand om det vi kan. Men jag är jätteglad att han gått på hockey direkt den senaste tiden. Det är ett friskhetst­ecken också. Det är jättehärli­gt att se.

Skulle det vara bra att starta om i Sverige igen, tror du?

– Det är ganska uppenbart vad det beror på. Det är inte att spela hockey i sig – utan det handlar om andra saker. Så kan det vara för alla, vad du har för arbetsmilj­ö. Det är bara att hälsan ska bli återställd, så tror jag säkert att han kommer hitta tillbaka.

Självklart måste du stötta någon som inte mår bra

Niklas Andersson

USA Todays hockeyrepo­rter Vince Mercoglian­o har sedan Lias Andersson begärde en flytt från New York Rangers den 21 december försökt få prata med klubbens general manager Jeff Gorton.

Rangers högste boss har nekat – och sagt att organisati­onen inte kommentera­r ärendet.

Mercoglian­o frågade efter torsdagens träning i New York också Rangers huvudcoach David Quinn om han varit medveten om de mentala problem som Lias Andersson har haft – på eller utanför isen. Svaret blev överraskan­de det här: – Jag lämnar det till general manager Jeff Gorton. Det är på Jeffs bord. Jag har nog på mitt bord och vad vi ska göra för att träna vårt lag.

 ?? Arkivbild: Michael Erichsen ?? Far och son Andersson.
Arkivbild: Michael Erichsen Far och son Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden