Göteborgs-Posten

Talangen Liljedahl till Italien – Öis får ingenting

- Linus Petersson linus.petersson@gp.se Philip Trollér philip.troller@gp.se

Förra året rapportera­de GP om hur svenska klubbar förlorar unga, lovande talanger till Italien – utan att få utbildning­sersättnin­g.

Nu har ett nytt fall dykt upp: Jonathan Liljedahl, 18, från Örgryte.

Jonathan Liljedahl har imponerat i Örgrytes ungdomslag.

Målen har trillat in. Bland annat blev det 15 stycken på 19 matcher i P19 allsvenska­n 2019.

Någon framtid i klubbens A-lag har dock inte anfallaren. Inte just nu i alla fall.

Istället är 18-årigen klar för den italienska Serie B-klubben Perugia, något som agenturen Nordika Sport Services bekräftar på sin hemsida.

Pengaregn över Örgryte i och med flytten? Inte alls. Klubben får ingenting, erfar GP.

Orsaken är ett regelverk som gör det möjligt för italienska klubbar att plocka talanger som ännu inte har fått profession­ella kontrakt, ge dem en hög lön och samtidigt fortsätta benämna dem som amatörer. Det gör att de slipper betala den utbildning­sersättnin­g som faller ut när en spelare skriver på sitt första profession­ella kontrakt.

GP rapportera­de om allt det där i maj förra året.

Samma sak hade då hänt kring Kevin Fransson (Örgryte till Parma) och Elvis Lindkvist (Häcken till Inter). Svensk Elitfotbol­l (Sef) och Svenska Fotbollför­bundet (SvFF) hade dessutom uppmärksam­mat problemati­ken.

– I Italien finns andra typer av regelverk gällande vad gränsen för amatör går och rent tekniskt hur det fungerar. I våra ögon är det ett sätt att komma runt systemet, sa Svante Samuelsson, sportchef på Sef, då. Han tillade:

– Hittar de sätt att runda systemet och fortfarand­e hävda att spelarna är amatör så förskjuts ju utbildning­sbidraget tills det första profession­ella kontraktet skrivs. Blir det då så att spelaren inte blir uppflyttad i den nya klubben utan kanske vänder tillbaka hemåt efter något år så blir aldrig utbildning­sersättnin­gen aktiverad. Det känns som att de medvetet rundar ett system som det finns en avsikt med. Det är det som känns lite frustrerad­e i det här fallen.

Nu har det alltså hänt igen, erfar GP.

GP har varit i kontakt med Örgrytes sportchef Igor Krulj som inte vill kommentera uppgiftern­a kring Jonathan Liljedahl.

– I Öis har vi som policy att inte kommentera ungdomsspe­lare så jag fortsätter på det spåret och säger ”inga kommentare­r”.

 ?? Arkivbild: Jörgen Jarnberger ?? Örgrytes Jonathan Liljedahl (till höger) jublar efter 2–1-målet mot Elfsborg i april 2019.
Arkivbild: Jörgen Jarnberger Örgrytes Jonathan Liljedahl (till höger) jublar efter 2–1-målet mot Elfsborg i april 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden