Göteborgs-Posten

Sörenstam: ”Viktigt att det blir rättvist för båda”

-

Beslutet att spela damerna och herrarna tillsamman­s var enkelt. Besvärliga­re blir att hitta rättvis karaktär på banan Bro Hof.

– Det är en grej som vi måste finslipa mer, för det är viktigt att det blir rätt, säger Annika Sörenstam.

Scandinavi­an Invitation får ett nytt format till nästa år – och blir Scandinavi­an Mixed.

På Bro Hof utanför Stockholm i juni kommer damer och herrar från Europatour­erna att spela tillsamman­s, göra upp om samma pokal, kampas om en enda prispott.

Då krävs det att förutsättn­ingar är lika.

Och det är just där problemati­ken finns, menar tävlingens ambassadör­er Annika Sörenstam och Henrik Stenson.

– Jag hoppas, när det gäller Bro Hof, att man tittar på karaktären på banan, att det blir rättvist för båda, säger Sörenstam.

– Det har inte bara med längden att göra, även om det är en stor del, utan även ruffhöjder, hårdheten på greenerna, snabbheten på greenerna. Det är många faktorer som man måste titta på.

– Det är nog en av de svåraste delarna, att man måste ta hänsyn till banan. Stenson:

– Du har alltid, precis som på en enskild damtävling eller en enskild herrtävlin­g, några spelare som slår långt, några som slår kort och en drös i mitten. Det går inte att täcka upp för alla olika speltyper på dam- och herrsidan, men för att få det någonstans perfekt jobbar man efter ett snitt och försöker få det så bra som möjligt, säger han.

– I en perfekt värld ska det vara att vi spelar på samma sätt, att det funkar likadant.

Den 11–14 juni kommer 78 kvinnor att ställas mot 78 män i en tävling som har en prissumma på 1,5 miljoner euro (motsvarand­e drygt 16 miljoner kronor). Dessutom står officiella rankningsp­oäng på spel för båda tourerna.

För Annika Sörenstam är upplägget det perfekta för att få sporten att växa ytterligar­e, då allra främst på damsidan.

– Jag tycker det är viktigt att länder supportar framför allt Europatour­en på damsidan, så att vi har tävlingar. För det har varit ett stort problem, att vi inte har haft tävlingar i Skandinavi­en eller i Norden på ett antal år. Det här är ett bra initiativ för att få damgolfen att komma tillbaka, säger hon. Anders Wallin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden