Göteborgs-Posten

Uppiggande kopparfigu­rer

- DAN SJöGREN vg@gp.se

Först ser man bara en grann flaggstång. Sedan upptäcker man små fina figurer på stångens stativ. De är ordnade i sammanhåll­na grupper som hör hemma i väldigt olika hörn av världen. Det hela påminner lite om de journalfil­mer man såg förr. De var lika vilt och brokigt sammanklip­pta.

När piren är grå och inget händer går vi ibland fram till Transatlan­tics hus vid Packhuspla­tsen där flaggstång­en står.

Längst ner på en av de fyra sidorna sticker en valross upp sitt tryne ur en vak. Bakom honom gnistrar norrskenet i kopparplåt­en.

Sedan hamnar vi i Mexiko. En karl i vid hatt sliter i en istadig åsna som skriar och kämpar emot.

På nästa sida

är vi bland nakna damer i Afrika. Och en bit från dem står två kinesiska köpmän med hårpiskor och dividerar om en penningpun­g. Överst på plåten klipper två karlar får i Australien. En av dem liknar Evert Taube. Han får just en våldsam stöt i baken av en bagge.

På nästa sida av fundamente­t är vi i hemmahamne­n. Två män lossar varor, en häst frustar till invid en vagn. I bakgrunden skymtar Skansen Krona.

Därpå är vi i Tropikerna igen. En flodhäst grinar glatt, en inföding blir buren i en trästol, en apa vrålar i förgrunden. En bit från den gruppen flänger en kuli förbi med en kvinna i sin kärra.

Överallt ser vi samma väl inslagna paket, sådana varor som Transatlan­tic sände ut i världen och fraktade runt på de sju haven. Företaget höll världens hjul i gång, handel och sjöfart skapade välgång och välfärd. Ja. så såg förstås det budskap ut som man bad konstnären Arvid Bryth gestalta på stången. Och han hade nog roligt när han skapade sina livfulla scener. Det vilar en nästan fryntlig stämning över kopparbild­erna.

Och de på stången tycks ha det rätt bra. Man blir glad när man ser dem, upptagna som de är av att bara leva sitt liv i en till synes fredlig vardag.

Det är detaljrika delar av olika berättelse­r, som inlyfta från sjöfarare när de sitter runt krogbord och hemmavid och beskriver vad de sett i världen.

Rederiets strama och avskalade hus stod färdigt 1944. Bryth kalllade sitt verk för ”Främmande länder”. Det är möjligen skapat kring 1960 men vi har sett olika uppgifter om konststång­ens tillkomstå­r.

De tio klippen eller scenerna bildar två rankor som tar sig upp runt kopparstat­ivet. Det är detaljerna som får de här bilderna att leva så starkt.

Varorna når varje hörn av klotet, det är förstås tanken. I den meningen blir Bryths konstverk en världskart­a.

Kopparbild­erna är realistisk­a men utförandet känns också godmodigt. Ingen far illa. Så är det med handel, den berikar oss och gör livet bättre, ansåg väl som sagt beställarn­a.

Vi besöker stången en dag när det regnar. Då har han som klipper tackan fått vatten i sin sombrero. Männen i Afrika har våta bröst. Och det faller regn över kaktusarna i öknen.

 ?? Bilder: Dan Sjögren ?? Stativet till flaggstång­en vid Transatlan­tics hus är fullt av kopparfigu­rer.
Bilder: Dan Sjögren Stativet till flaggstång­en vid Transatlan­tics hus är fullt av kopparfigu­rer.
 ??  ?? Två kineser pokulerar om priser och betalning.
Två kineser pokulerar om priser och betalning.
 ??  ?? En man, inte olik Evert Taube, blir stångad när han klipper får.
En man, inte olik Evert Taube, blir stångad när han klipper får.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden