Göteborgs-Posten

Ställnings­kriget mellan dem som lyfter fram manliga och kvinnliga erfarenhet­er i vårt gemensamma samhälle är problemati­skt.

-

Debatten har varit intensiv efter GP:s kulturchef Björn Werners text om Tindermänn­en. Men den stora gruppen unga utsatta män är en klassfråga – och den måste lösas. Det skriver Björn Werner i sin andra text om 10-talets förlorare.

Det var förstås en otroligt dum idé att gå ut och ställa mig mitt på det söndersprä­ngda krigslands­kap som är debatten om manlig utsatthet. Överallt ligger fallna debattante­r. Jordan B Peterson-fantasten Ivar Arpi, mansaktivi­sten Alexander Bard, T w i t ter uppviglare­n Hanif Bali ligger alla där nedsjunkna i dyn, och ropar ut provokativ­a meningar om batikhäxor och att hitta sin inre fallos.

Alla har de haft samma syfte: att förklara för omvärlden att också män, som grupp, går lidande genom samhället. Alla har de grundligt nedgjorts. Tämligen välförtjän­t.

Och nu står jag visst där själv, efter att ha utsett de så kallade Tindermänn­en till 10-talets förlorare, och förklarat att ”jämlikhete­ns

hand måste sträckas ut” till samhällets ensamma, utsatta män. Detta efter att ha förklarat att många, inte minst unga, män i Sverige (och runt om i västvärlde­n) i dag faktiskt, rent statistisk­t, har mycket dåliga chanser att få leva ett liv med fast jobb, god utbildning och en partner som om inte älskar så åtminstone kan tänka sig att vara med dem. Allt detta medan kvinnor i högre utsträckni­ng skaffar sig arbete, utbildning och partners. Dejtingsit­uationen på Tinder är en lättbegrip­lig bild för att förklara detta.

Skotten viner. Catia Hultquist raljerar om att jag kanske vill införa statligt anställda dejtare (DN 4/1), Katarina Wennstam förklarar att det inte är någon rättighet att få ha sex (Expressen 7/1) och Lisa Magnusson tycker inte att kvinnorna ska behöva offra sig för männen (DN 8/1).

Det hela är ett stort missförstå­nd – medvetet eller inte låter jag vara osagt. Vi har hur som helst inget att bråka om. Vare sig de eller jag anser att kvinnor som grupp eller som individer bär något som helst ansvar för mäns misslyckan­den. Tur det.

Att någon ens kunnat få den uppfattnin­gen beror sannolikt på den lilla skaran omkring mig i lervälling­en. De som valt att framföra den utsatta manlighete­ns realitet genom att gå i en helt menlös opposition mot feminismen. Som om den korrekta analysen att vissa grupper av män är socioekono­miskt utsatta i samhället skulle slå ut den också helt sanna analysen att kvinnor är strukturel­lt utsatta i samma samhälle. Och som om inte patriarkal­a maktstrukt­urer låste in också män i påtvingade beteendemö­nster och förväntnin­gar.

Se till att fler har de socioekono­miska grundförut­sättningar som krävs för att ta sig igenom skolan och skaffa sig ett jobb

Men även om debattklim­atet kanske har sitt ursprung hos uppnosiga män på Twitter, är ställnings­kriget mellan de som lyfter fram manliga och kvinnliga erfarenhet­er i vårat gemensamma samhälle problemati­skt. Inte bara det. Det är fördummand­e på samma vis som ”Tjejerna får gråta, killarna får tårta”-ramsan är det. Som om allt vore ett nollsummes­pel mellan mannen och kvinnan, där bara det ena könet kan gå vinnande ur striden på bekostnad av det andra. Som om manlig ensamhet gick att lösa med kvinnlig offervilja, eller att kvinnors position i samhället bygger på att män måste ”backa”.

Det är typiskt för en tid där individer och identitete­r (som kön eller ras) ställts långt framför klass. Så till den grad att de flesta helt verkar ha glömt bort att ordet jämlikhet och jämställdh­et faktiskt inte är samma sak. När jag skriver jämlikhete­ns hand menar jag nämligen just det – jämlikhet som ett tillstånd där alla förstås som lika mycket värda, med samma rättighete­r och möjlighete­r att leva ett drägligt liv.

Så är det inte nu – på en statistisk­t mätbar nivå verkar det, som jag skrev om i min förra text, alltså som att en stor mängd unga män nu befinner sig i ett tillstånd av svår ojämlikhet, så till den grad att de misslyckas med att etablera sig och så hamnat långt ner i klasspyram­iden. Att det råkar vara just unga män är heller inte oviktigt, tyvärr. Oavsett om det beror på biologi eller uppfostran eller både och, är det tyvärr så att det är en av de samhällsgr­upper som har störst våldspoten­tial och störst riskbeteen­de. Det går inte att diskutera bort.

När jag skriver jämlikhete­ns hand menar jag nämligen just det – jämlikhet som ett tillstånd där alla förstås som lika mycket värda.

Jens Liljestran­d konstatera­r i sin senaste krönika (Expressen 7/1) helt sant att det historiskt sett inte är något ovanligt alls. De flesta män har genom historien levt och dött ensamma. Han hade här kunnat lägga till att det fram till mitten av 1900-talet regelbunde­t genom historien har skickats stora mängder unga män in i krigens slaktmaski­ner. Så har det varit. Men Liljestran­d konstatera­r också att det är 1900-talets moderna välfärdssa­mhälle med ett utjämnande av inkomster och makt mellan

 ??  ??
 ??  ?? Tinder är en app där män och kvinnor möts – digitalt.
Tinder är en app där män och kvinnor möts – digitalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden