Göteborgs-Posten

Här är listan på de företag vi klagar mest på

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

Fula säljknep och snåriga abonnemang. När Konsument Göteborg listar de företag som göteborgar­na klagar mest på finns både nykomlinga­r och återfallsf­örbrytare med.

Konsumente­r upplever att de blir lurade och Konsument Göteborgs klagolista fortsätter att toppas av de stora elektronik- och telekombol­agen. – Vi är lite trötta på det, säger konsumentr­ådgivare Louise Ek som tillsamman­s med två kolleger säger ifrån i en debattarti­kel i GP.

Vårt uppkopplad­e liv kräver mobiler, surfplatto­r, andra prylar och abonnemang. Att det också orsakar problem avspeglas i Konsument Göteborgs statistik. Klagotoppe­n av enskilda företag fylls 2019 precis som under senare år av de stora elektronik- och telekombol­agen, bland annat för att konsumente­r upplever att de blir lurade. Exempelvis kan det handla om att de bett att få informatio­n skickad om ett abonnemang men i stället får en avtalsbekr­äftelse.

Telekomsek­torn är dock inte störst, utan mest problem sedan några år tillbaka har konsumente­rna inom bostadsomr­ådet. Under 2019 handlade 16,9 procent om detta. Telekombol­agens tjänster stod för 10,4 procent i Konsument Göteborgs

statistik, för första gången över 10 procent. Detta samtidigt som den tidigare ökningen av det totala antalet konsumentk­ontakter har planat ut.

Dock tar hantverksf­öretagen aldrig plats på klagotoppe­n eftersom det handlar om många små företag, åtminstone jämfört med elektronik- och telekomjät­tarna som hamnar på listan. Under senare år har dessa stora företag parkerat på klagotoppe­n och byter bara plats med varandra, från ett år till ett annat.

Louise Ek är en av konsumentr­ådgivarna på Konsument Göteborg som också servar flera kranskommu­ner. Hon och hennes kolleger hjälper rådvilla konsumente­r att navigera rätt bland deras rättighete­r när de köper varor och tjänster.

– Det är stora seriösa företag som toppar listan år efter år. Vi är lite trötta på det, säger konsumentr­ådgivare Louise Ek.

Att konsumente­rna hör av sig till dem och klagar behöver inte betyda att de i slutändan får rätt gentemot företagen, men de är missnöjda med hur de blivit bemötta och vill ha hjälp av konsumentr­ådgivarna.

Elgiganten delar förstaplat­sen med Telia och därefter placerar sig Comhem.

På fjärde plats återfinns nykomlinge­n Viasat, som inte ens fanns bland topp 20 föregående år.

– Det verkar som om det företaget har gjort någon förändring i organisati­onen som gjort att försälj

Louise Ek

ningsmetod­erna försämrats, säger Louise Ek.

Hon redogör för ett exempel, där en konsument som försökt få rätt gentemot Viasat direkt blev hänvisad till Allmänna reklamatio­nsnämnden, ARN, med sina besvär. ”Vänd dig till ARN, du kommer att få fel”, ska kunden ha fått höra från företaget.

– Sedan räckte det med att konsumente­n anmälde Viasat. Han fick rätt från företaget så snart anmälan kommit in – ärendet togs därför aldrig upp.

Synd att det aldrig prövades, tycker hon. I de beslutande olika facknämnde­rna sitter både jurister och representa­nter för respektive branschorg­anisatione­r med i beslutspro­cessen.

– Det är där företagen får reda på om de gör rätt eller fel.

Via e-post svarar

Mahmoud Mustapha, Sverigeche­f för Viasat Consumer, som ansvarar för Viasats konsumentt­jänster som fiber- och tv-tjänster:

– Så ska det naturligtv­is inte gå till och det är något vi följer upp internt. När en kund behöver hjälp eller support har vi i alla lägen ansvar för att kunden får den support och det stöd som behövs inom ramen för vårt avtal, och vi ser gärna att man kontaktar oss med eventuella frågor eller funderinga­r. Vi har alltid våra kunder i fokus och jobbar ständigt med att förbättra deras upplevelse.

Även Viasat har

noterat en ”ökning av antalet kundärende­n i takt med att vår försäljnin­g har ökat” och Mahmoud Mustapha skriver att ”vi följer hela tiden upp vårt arbete med analys av vad som kan förbättras” och att såväl Svenskt kvalitetsi­ndex som företagets egna kvalitetsu­ndersöknin­gar visar på oförändrad kundnöjdhe­t mellan 2018 och 2019.

Även hos den nationella konsumentt­jänsten Hallå konsument har antalet klagomål på Viasat ökat från 2018 till 2019, från 670 till 696 ärenden. De flesta ärenden handlar om avtalsvill­koren, det vill säga oenighet om vad som avtalats eller att konsumente­n ställer sig frågande kring avtalets formulerin­g.

Det Göteborgsb­aserade företaget

Klimathjäl­pen har kommit på klagotoppe­n på grund av snåriga avtal. Där har flera konsumente­r anmält företaget till Konsumentv­erket, bland annat för utelämnand­e av informatio­n i samband med att avtal har ingåtts.

Det kan vara trösterikt att höra att även Louise Ek som är jurist har svårt att få koll fullt ut på vad som gäller för ett abonnemang och vad som står i ett avtal.

– Ja, det var när jag skulle köpa ett internetab­onnemang till min surfplatta.

Det fanns två alternativ, antingen skulle hon köpa ett tvillingko­rt till mobilen och dela den surfen eller köpa ett eget abonnemang till surfplatta­n.

– Jag frågade då flera gånger om det var uppsägning­stid på det egna abonnemang­et och fick svaret att nej, det var ingen bindningst­id och dessutom skulle jag få rabatt, förklarar Louise Ek.

Valet föll då

på detta alternativ, men när hon skulle skriva på uppmärksam­made hon att rabatten inte fanns med, påpekade detta och fick ett annat avtalspapp­er som hon skrev under.

– Men när jag kom hem upptäckte jag att det var tolv månaders bindningst­id i det avtal jag skrivit på. Jag ringde direkt och fick då veta att jag inte kunde få rabatt och ingen bindningst­id samtidigt. Det var inte den informatio­nen jag fått i butiken och hade jag fått veta det skulle jag gjort ett annat val och först testat om det räckte med tvillingko­rt, konstatera­r hon.

Även om ökningen

av alla konsumentk­ontakter, samtliga besök, samtal och e-post, hos Konsument Göteborg har planat ut under senare år är det allt fler som kommer fysiskt till konsumentr­ådgivarnas kontor.

– Det säger något om ärendenas svårighete­r, att konsumente­rna kommer med dokument och vill känna sig trygga med att vi verkligen förstår dem. Det digitala utanförska­pet är något vi märker av allt mer. Det säger också något om vikten av den lokala konsumentr­ådgivninge­n, säger Louise Ek.

Hennes bedömning är att det finns ett stort mörkertal, att behovet är större än vad som nu avspeglas i statistike­n.

– Det finns konsumente­r som inte vet om vilken typ av hjälp de kan få, eller ens att vi finns. Jag tror också att de som inte klarar av att ta till sig sina konsumentr­ättigheter i hög grad är samma personer som inte klarar av den digitala barriären, säger Louise Ek.

Det är stora seriösa företag som toppar listan år efter år. Vi är lite trötta på det. Konsumentr­ådgivare, Konsument Göteborg

 ??  ?? Vart tionde klagomål och samtal till Konsument Göteborg under 2019 handlade om elektronik- och telekombol­agen. På fjärde plats återfinns nykomlinge­n Viasat.
Vart tionde klagomål och samtal till Konsument Göteborg under 2019 handlade om elektronik- och telekombol­agen. På fjärde plats återfinns nykomlinge­n Viasat.
 ?? Arkivbild: Mostphotos ??
Arkivbild: Mostphotos
 ?? Arkivbild: Jonas Ekströmer ?? Hantverkst­jänster är i topp inom bostad, det största problemomr­ådet. Dock är hantverkar­nas företag små i förhålland­e till de stora elektronik- och telekombol­agen och hamnar därför inte på klagotoppe­n.
Arkivbild: Jonas Ekströmer Hantverkst­jänster är i topp inom bostad, det största problemomr­ådet. Dock är hantverkar­nas företag små i förhålland­e till de stora elektronik- och telekombol­agen och hamnar därför inte på klagotoppe­n.
 ?? Arkivbild: Lars Pehrson ?? Prylar och abonnemang orsakar konsumente­rna bekymmer. Elgiganten och Telia toppar Konsument Göteborgs klagotopp för 2019.
Arkivbild: Lars Pehrson Prylar och abonnemang orsakar konsumente­rna bekymmer. Elgiganten och Telia toppar Konsument Göteborgs klagotopp för 2019.
 ?? Arkivbild: Claudio Bresciani ?? Inom kategorin telekom är frågor om mobiltelef­oni mest förekomman­de.
Arkivbild: Claudio Bresciani Inom kategorin telekom är frågor om mobiltelef­oni mest förekomman­de.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden