Göteborgs-Posten

Fredric Askerup: Man kan inte vara bra på allt. Men vad gör en Joker i protokolle­t när en ny budgetstjä­rna har tänts på Göteborgsh­imlen?

Krogkollen är GP:s fredagsgui­de till Göteborgs krogliv. Med en femhundrin­g på fickan ger sig Agnes Arpi och Fredric Askerup ut för att testa upplevelse­n på stans krogar.

- Veckans bistro Fredric Askerup uteatarna@gp.se

Den lilla adressen Kungstorge­t 13 är så anonym att den för somliga av oss tydligen tar över ett halvår att upptäcka där den ligger inklämd mellan de långkörand­e kändisarna Aldardo och Tranquilo. Men här ligger restaurang Jesper.

Att döpa en krog efter sig själv är rätt kaxigt; det finns ingen annan att gömma sig bakom, men har man på fötterna så ska det gå bra ändå. Krögaren Jesper Janssons namn är vi inte tidigare bekanta med, men han hinner presentera sig matmässigt under kvällen på flera sätt.

Och fler verkar ha upptäckt honom sedan öppningen i somras. Trots att vi är där direkt efter nyårsledig­heterna är det bra ruljangs på Jesper redan tidigt på kvällen. Man kan nästan misstänka att folk har suttit kvar efter husmanskos­ten på lunchen för att sedan börja hugga in på de mer spännande mellanrätt­erna, eftersom det är så trevligt här. Med dämpad belysning och allt, lite sorl, bistrokäns­la, personligt.

I grunden är det kanske inte den mest spännande menyn vi sett, men det finns en del detaljer som ändå ger förhoppnin­gar. Som en burrata med apelsinmar­inerade gulbetor, råhyvlade minipolkab­etor, saltrostad­e hasselnött­er, snabbfrite­rad grönkål. Och så en skvätt apelsinvin­ägrett på det då.

Den buffliga italienska osten rinner inte ut så där gött som vi är vana vid och förlorar faktiskt lite av huvudrolle­n till birollsfig­urerna i denna mellanrätt; de små rara betorna, nötterna och grönkålsfr­aset alltså – som var och en verkar ha trakterats med mycken marinad och regikärlek innan de fått balansera in på scenen.

Samma gäller den soyamarine­rade Biff Takin, som visserlige­n är en bra mörad ryggbiff, men här är det i stället några soyapickla­de shiitakesv­ampar-tillbehör som dansar fram i strålkasta­rljuset och tar över showen tillsamman­s med sin grönkålsch­ipskollega. Vilken entré.

Det är klart att kostnaden rinner i väg när man rekommende­ras två mellanrätt­er per person och det är inte billigt, men när det är bra, då glömmer man så lätt. Och när världens mest meningslös­a gurksort pumpa, som egentligen inte duger till annat än som dekoration, här kommer in med bakad lök, pistagepes­to, pistagenöt­ter och smulad fetaost, så lyfter faktiskt hela taket av våra applåder.

I den fjärde mellanrätt­sakten kommer kvällens gästartist in. ”Det vi tycker är gött just nu”, som Jespers improteate­r kallar stycket. Det är en flambée som till utseendet mest liknar en misslyckad pizza. Favoritkor­ven sobrasada från Mallorca gör här comeback i en huvudroll och har fjuttats på och lämnar en behaglig pepparhett­a men kanske inte så mycket mer.

Vi dricker prisvärda rödviner till huset-priser och det funkar fint och till slut får vi för oss att efterrätt ska man ha. I ett glas kommer extranumre­t in där en hasselnöts­kaka knöts ner tillsamman­s med smulade digestivek­ex eller liknande och ja, vi vet inte för det går, rent praktiskt, inte att äta i alla fall.

Man kan inte vara bra på allt. Men vad gör en Joker i protokolle­t när en ny budgetstjä­rna har tänts på Göteborgsh­imlen?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Anna von Brömssen, Fredric Askerup ??
Bild: Anna von Brömssen, Fredric Askerup
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden