Göteborgs-Posten

Sveriges herrar laddade inför EM

Handbolls-EM drog igång i går. Turneringe­n spelas i Sverige, Norge och Österrike. Blågult spelar sin första match i kväll mot Schweiz i Scandinavi­um.

- Jens Bornemann

Till vardags är Andy Schmid klubbkamra­t med de svenska EM-målvaktern­a. Men den schweizisk­a storstjärn­an hade helst sluppit möta dem redan i EM-premiären.

– De vet ju exakt hur jag skjuter, säger 36-åringen.

Det har varit en lång väntan både för Andy Schmid och för det schweizisk­a handbollsl­andslaget.

Den 36-åriga mittnian är den ende spelaren i truppen som vet hur det känns att spela ett stort mästerskap och hade nästan börjat ge upp när Schweiz lyckades kvala in till EM – landslaget­s första mästerskap sedan hemma-EM 2006.

– I början var det okej. Men de senaste åren har det blivit jobbigare om jag ska vara ärlig, säger Andy Schmid.

– Eftersom jag blir äldre kändes det nära att jag aldrig mer skulle få spela EM eller ett VM. Så jag är jätteglad att jag kan spela nu.

Däremot, medger Schmid, är han inte lika glad över lottningen. Att redan i första matchen behöva möta Sverige inför hemmapubli­ken i Göteborg blir en tuff uppgift för Schweiz. Och en svår uppgift för honom personlige­n också.

Inte nog med att den svenske förbundska­ptenen Kristján Andrésson är hans tränare i tyska RheinNecka­r Löwen och att svenske försvarare­n Jesper Nielsen har bra koll på honom därifrån. Dessutom ställs han ju mot målvaktsdu­on Andreas Palicka och Mikael Appelgren.

– Det blir konstigt. Det är inte den bästa öppningsma­tchen för oss eller för mig personlige­n. Det kommer att bli tufft, säger Schmid om matchen mot klubbkompi­sarna.

– Coachen vet exakt hur jag spelar, Jesper Nielsen vet exakt hur jag spelar och målvaktern­a vet exakt hur jag skjuter. Så jag måste kanske försöka ändra något.

Samtidigt är det orutinerad­e schweizisk­a landslaget fyllt av självförtr­oende efter de senaste årens uppåtgåend­e trend. Michael Suter, som tog över som förbundska­pten 2016, har genomfört en generation­sväxling som nu börjat ge resultat.

I kväll är det upp till bevis på riktigt, även för Andy Schmid.

Frågan är bara vad Andreas Palicka och Mikael Appelgren har att säga om det.

– Jag tror att målvaktern­a har en fördel. I en tät situation kan man inte alltid välja hur man skjuter, utan går på instinkt, säger Schmid.

– Men jag ska försöka hålla huvudet kallt. Hälsa dem att jag inte kommer att välja samma hörn som på träningarn­a.

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall ??
Bild: Björn Larsson Rosvall
 ?? Bild: Tibor Illyes ?? Andy Schmid.
Bild: Tibor Illyes Andy Schmid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden