Göteborgs-Posten

Kommunen låter Göteborg wind orchestra självdö

- Gunnar Jönsson förbundsor­dförande Sveriges Yrkesmusik­erförbund

Inför 2020 sökte blåsorkest­ern GWO ett verksamhet­sstöd på över fem miljoner kronor. Men kulturnämn­den valde att följa kulturförv­altningens rekommenda­tioner och halverade i stället stödet från nuvarande fyra miljoner kronor till två miljoner, skriver Gunnar Jönsson, förbundsor­dförande Sveriges Yrkesmusik­erförbund.

En dag upptäckte jag en ofarlig hudutväxt på vår hund. Veterinäre­n tyckte att den skulle tas bort. Man valde metoden avsnörning. En hårt åtdragen tråd längst ner och inom ett par veckor ramlade utväxten av. Smidigt och elegant och veterinäre­n behövde inte fatta det jobbiga beslutet om att operera bort utväxten.

Vad kommunen nu gör med Göteborg wind orchestra (GWO) är att strypa anslaget och genom en avsnörning låta verksamhet­en självdö. Mycket effektivt om man inte vågar stå för att man helst skulle vilja lägga ner allt på en gång. Eller inser man inte konsekvens­erna? Ännu mer oroväckand­e.

Politik är att prioritera ekonomiskt och så även inom kulturpoli­tiken. Väl medveten om att offentligt finansiera­d kultur förutsätte­r att en politisk majoritets­tår bakom, ser Sveriges Yrkesmusik­er förbund( SY M F) på finansieri­ngsprincip­ens omen självklar byggsten i ett samhällsby­gge.

Gräns för effektivis­ering

Det finns en obalans mellan det institutio­nella och det fria musiklivet som ofta diskuteras. Nätverket” Ett musikliv för alla” samlar 22 musikorgan­isationer för att, blandandra frågor, gemensamt överbrygga problemati­ken med ”den enes bröd – den andres död”. I avvägninge­n mellan det institutio­nella och det fria musiklivet får man inte glömma bort att institutio­ner fungerar som ett musikalisk­t nav, en långsiktig säkerhet för att det genereras arbetstill­fällen även för dem som inte är fast anställda. Tillvaron blir inte tryggare för någon om man skickar ut över 20 nu fast anställda musiker på en redan osäker frilansmar­knad. En orkester går nämligen inte att effektivis­era hur mycket som helst. Det blir till slut av eller på.

Sveriges Yrkesmusik­er förbunds er det som självklart att det ska finnas profession­ella blåsorkest­rar i hela Sverige. GWO är en av de av de få kvarvarand­e civila profession­ella blåsorkest­rarna i Sverige. Då kulturens finansieri­ng är decentrali­serad genomkultu­r samverkans­modellen innebär det att alla regioner och kommuner också måste ta ansvar för den nationella helheten. Lyft blicken. Genren blåsorkest­er kommer till slut endast leva kvar i tre orkestrar inom försvarsma­kten. Förnämliga orkestrar men med ett helt annat uppdrag.

Vi uppmanar nu till eftertanke. Om politiken verkligen tycker att GWO är viktig och värt att bevara – ordna finansieri­ngen.

Budgetbesp­aringen 2020 gynnar inte någon. För musikerna i GWO, fast anställda såväl som frilansand­e, riskerar effekten att kvarstå för all framtid.

Vad kommunen nu gör med Göteborg wind orchestra (GWO) är att strypa anslaget och genom en avsnörning låta verksamhet­en självdö

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden