Göteborgs-Posten

Tillbaka på jobbet – då stänger förskolan

- Johanna Cederblad

Julledighe­terna är slut och det är dags att ta itu med jobbet igen. Men man hinner inte mer än checka in innan man måste ta ledigt igen. För då stänger förskolan för planering.

En olöslig krock mellan flera intressen. En återkomman­de frustratio­n för föräldrar samtidigt som det förstås också finns ett starkt behov för förskolorn­a att planera verksamhet­en, förklarar Patrik Stenman, verksamhet­sutvecklar­e på föreningen Hem och Skola.

Dessutom blir det problem på arbetsplat­serna då föräldrar måste ta ledigt, ofta kort efter julhelger eller sommarlov.

– Vi har brottats med det här i flera år, men det finns ingen tydlig lösning. Vi förstår verkligen behovet av att planera i förskolan, och att ge personalen semester då andra är lediga, säger han.

Förskola och skola är schemastyr­da, och kan inte som andra samhällsvi­ktiga verksamhet­er hålla öppet dygnet runt, förklarar han. Därför fungerar det inte att låta personalen jobba överlappan­de för planeringe­n, som i exempelvis vården.

– Jag tror inte man kommer undan det här problemen med konflikter mellan de olika intressena.

Det finns inga lagar för hur förskolor får stänga för planering, säger Emelie Höglund, undervisni­ngsråd på Skolverket. Skolornas studiedaga­r är däremot reglerade i lagen, de får vara max fem per läsår.

– Det finns rättspraxi­s som innebär att det är acceptabel­t i undantagsf­all att stänga för planering i förskolan, säger hon.

Men mer konkret vad ”i undantagsf­all” innebär kan ingen säga, annat än att det inte får vara vanligt förekomman­de.

Lotta Andersson Damberg, utredare på Sveriges Kommuner och Regioner

(SKR), är också bekant med intresseko­nflikten. Problem för föräldrar och arbetsplat­ser, ja, men också viktigt att barnen i förskolorn­a får det så bra där som möjligt.

– Det är tydligt i reglerna att förskolans verksamhet ska följas upp och utvärderas, och för det behövs tid.

 ?? Arkivbild: Håkon Mosvold Larsen ?? Förskolan planerar, då stänger verksamhet­en. För barnens bästa, enligt reglerna, men det ger också problem för föräldrarn­a och för arbetslive­t.
Arkivbild: Håkon Mosvold Larsen Förskolan planerar, då stänger verksamhet­en. För barnens bästa, enligt reglerna, men det ger också problem för föräldrarn­a och för arbetslive­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden