Göteborgs-Posten

Banken tipsar: Så får du koll på din privatekon­omi och ditt sparande

-

Gör en budget över dina inkomster och utgifter. ”Det är ofta småutgifte­rna man kan dra in på och därmed skapa utrymme för sparande. Att spara in på småutgifte­r känns oftast heller inte lika mycket i plånboken”, säger Madelén Falkenhäll, ekonom på Swedbank, i ett pressmedde­lande.

Spara först ihop till en buffert för om något oförutsett sker. Två månadslöne­r efter skatt är ett bra riktmärke.

Placera ditt långsiktig­a sparande där det ger avkastning. Fördela det på två-tre olika fonder med olika risknivå. Tänk på att avgifterna spelar roll på lång sikt.

Gå in på minpension.se för att se hur hög din pension förväntas bli. Där kan du även se hur pensionen blir om du väljer att ta ut tjänstepen­sion på olika utbetalnin­gstider. ”Genom att i god tid sätta sig in i vad som påverkar pensionen och hur den egna pensionen förväntas bli undviker man tråkiga överraskni­ngar. Och när man närmar sig pensionsål­der kan det också vara klokt att sätta sig in i på vilka sätt pensionen kan tas ut”, säger Madelén Falkenhäll.

Arbeta hos en arbetsgiva­re som sätter av till tjänstepen­sion och försök att jobba heltid så mycket som möjligt. Börjar du spara i 25–30-årsåldern kan ett sparande på 500 kronor per månad vara ett bra riktmärke, kommer du igång senare i livet behöver du spara ett högre belopp.

Har du bolån kan det vara klokt att amortera lite extra de fem–tio åren före pension. Med en lägre boendekost­nad blir din ekonomi som pensionär bättre. Källa: Swedbank och sparbanker­na

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden