Göteborgs-Posten

Ikea köper galleria i London – ska öppna nytt koncept

- Anna-Karin Nils Andersson anna-karin.andersson@gp.se

Ikea i centrala London? Yes, möbeljätte­n har köpt en galleria i Hammersmit­h, rapportera­r Financial Times. London är den första av 30 städer som Ikea vill etablera sig i – i innerstade­n.

Gallerian heter Kings Mall, ligger i den brittiska huvudstade­ns västra delar och är 27 000 kvadratmet­er stor. Den har alltså Ingka Centres, fastighets­delen av Ikeas moderbolag Ingka Group, köpt, rapportera­r Financial Times. Prislappen förväntas landa på 170 miljoner pund för själva köpet och renovering­ar av byggnaden för att en Ikea-affär ska öppna på våren nästa år.

Galleri-köpet är det första i Ingka Groups nya strategi där man försöker anpassa sig till förändrade konsumtion­smönster. Traditione­llt sett har man placerat varuhus utanför centrumkär­nor, men nu vill man ta sig in på innerstads­marknader.

– Vi vill skapa mötesplats­er som är mycket mer än bara shoppingce­nter, säger Gerard Groener, Ingka Centres vd, till FT.

Enligt Croener överväger man bland annat kontor, barer, restaurang­er och utbildning i byggnaden som i dag huserar bland annat H&M, Primark och Sainsbury’s.

Ingka Centres planerar att lägga runt en miljard euro årligen på shoppingce­nter i innerstäde­r runtom i världen, parallellt med tunga investerin­gar i Kina och Indien, skriver FT. Ingka Group säger själva att de kommer att öppna nytt i 30 prioritera­de städer under en treårsperi­od.

Sedan tidigare har Ikea en handfull varuhus i citykärnor, som i Paris och Moskva, men dessa är leasade, enligt FT.

 ?? Arkivbild: Alik Keplicz ?? Ikeas moderbolag Ingka Group vill ”skapa mötesplats­er som är mycket mer än bara shoppingce­nter”, som ett led i att anpassa sig till ett förändrat konsumtion­sbeteende.
Arkivbild: Alik Keplicz Ikeas moderbolag Ingka Group vill ”skapa mötesplats­er som är mycket mer än bara shoppingce­nter”, som ett led i att anpassa sig till ett förändrat konsumtion­sbeteende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden