Göteborgs-Posten

Dömd läkare får stanna på Närhälsan

En 21-årig man och en kvinna i 40-årsåldern förgiftade­s till döds av mediciner de ordinerats av en läkare på Närhälsan i Göteborg. Nu har ytterligar­e fall kopplade till läkaren hittats – som återigen nekas skriva ut läkemedel. Men jobbet får han behålla.

- Michael Verdicchio michael.verdicchio@gp.se

Två personer dog av narkotikak­lassade läkemedel som en läkare på Närhälsan i Göteborg skrivit ut. Läkaren får ändå jobba kvar.

För nästan fyra år sedan granskade Göteborgs-Posten och SVT Nyheter Väst gemensamt ”Fallet Jesper”.

GP och SVT kunde då avslöja hur 21-årige Jesper Östling dött i en läkemedels­förgiftnin­g, efter att en läkare i Göteborg skrivit ut nästan 1 600 starka morfintabl­etter till honom under loppet av bara några veckor. Granskning­en avslöjade allvarliga brister i en lång vårdkedja – framför allt kopplade till den enskilde läkare som skrivit ut enorma mängder narkotikak­lassade tabletter utan någon kontroll eller uppföljnin­g.

Förutom Jesper Östling,

kunde vi också avslöja att en kvinna i 40-årsåldern förgiftats till döds på liknande sätt, efter att hon fått stora mängder narkotikak­lassade läkemedel utskrivna av samma läkare. Dödsfallen granskades senare av en åklagare och den aktuella läkaren erkände sig så småningom skyldig till brottet ”framkallan­de av fara för annan”, något som gav honom villkorlig dom och 28 000 kronor i böter.

– Jag dricker inte champagne för att läkaren blir dömd. Min pojke är död. Jag får aldrig Jesper tillbaka, sade Jespers pappa, Peter Östling, i samband med åklagarens beslut.

Närhälsan lät läkaren behålla jobbet, dock utan rätten att skriva ut läkemedel. Drygt tre år efter granskning­en, sommaren 2019, ansökte dock läkaren om att få tillbaka sin rätt att skriva ut läkemedel till patienter. En ansökan som Hälso- och sjukvården­s ansvarsnäm­nd (HSAN) nu avslår.

Till grund för HSAN:s beslut ligger bland annat en utredning från Inspektion­en för Vård och Omsorg, där myndighete­n granskat läkarens förskrivni­ngs mönster. I utredninge­n framgå rattläka renkan” befaras vara olämplig att utöva läkaryrket”. Detta efter att man hittat ytterligar­e fall, utöver de två dödsfallen, där patienter fått narkotiska preparat utskrivna med allvarlig risk för överdos.

Däribland en patient

med kroniskt trötthetss­yndrom, som inom en vecka kunde hämta ut 200 tabletter av det mycket starka sömnmedlet Imovane. Inom loppet av två veckor kunde patienten också hämta ut 400 tabletter Stesolid från samme läkare.

En annan patient, en 26-årig kvinna med lättare migrän, fick även hon tillgång till närmare en årsförbruk­ning Stesolid under loppet av bara 13 dagar.

HSAN har nu beslutat att läkaren ska vara under särskild prövotid de kommande tre åren, för att säkerställ­a att han inte återfaller i brottsligh­et. Man menar bland annat att läkaren utsatt sina patienter för allvarliga risker och att han inte ändrat sitt beteende trots att han fått veta att två av hans patienter dött av överdoser.

Cathrine Thanner, är

primärvård­schef för Närhälsan på Hisingen.

– Det vi planerat för under hans prövotid är att han ska ha regelbunde­n handlednin­g av områdesmed­icinska rådgivare och av chefsläkar­e. Det ska följas upp och utvärderas noggrant, säger hon.

Så han kommer att få jobba kvar?

– Ja, vi ser inget hinder för det. Han har ju verkat här under de år som han har haft sin förskrivni­ngsrätt indragen och fått ett gott stöd av sina kollegor. Han fungerar väldigt bra som doktor. Vi ser inga skäl att avskeda honom och under prövotiden kommer vi att följa upp arbetet enligt de riktlinjer vi fått.

Förstår du om patienter förlorat förtroende­t för honom efter det som hänt?

– Det finns säkert de som kan göra det, men om en patient inte är nöjd med en doktor brukar vi få veta det och han har inga klagomål på sig. Vad skulle krävas för att en läkare med den här bakgrunden inte skulle

få arbeta kvar?

– Om det under en prövotid framkommer att man är olämplig och gör olämpliga bedömninga­r kommer det i en annan dager. Men den här läkaren har varit anställd på vårdcentra­len under ganska många år och fungerat mycket väl i det dagliga arbetet. Det måste vi som arbetsgiva­re också ta hänsyn till, säger Cathrine Thanner.

GP har sökt den aktuella läkaren och fått som svar att han avböjer att kommentera.

 ?? Arkivbild: Stefan Berg ?? Jesper Östling dog i läkemedels­förgiftnin­g efter att en läkare i Göteborg skrivit ut nästan 1 600 starka morfintabl­etter till honom under loppet av bara några veckor.
Arkivbild: Stefan Berg Jesper Östling dog i läkemedels­förgiftnin­g efter att en läkare i Göteborg skrivit ut nästan 1 600 starka morfintabl­etter till honom under loppet av bara några veckor.
 ??  ??
 ?? Evalis Björk evalis.bjork@gp.se ??
Evalis Björk evalis.bjork@gp.se
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden