Göteborgs-Posten

Fästingar och mördarsnig­lar i vintervärm­en

-

Sommarens mest hatade kryp är redan här – i alla fall på vissa håll. Dessutom är en ny typ av snigel på väg till västkusten.

Hittills har vintern varit allt annat än kall i Göteborg och det uppskattas av flera – inte minst av några av de minst uppskattad­e djuren. Det är högst troligt att fästingarn­a redan är aktiva i skogen och mördarsnig­lar har redan siktats.

Dessutom är en ny snigel är på väg till västkusten, berättar Ted von Proschwitz, biolog vid naturhisto­riska museet i Göteborg.

Ingen snö och knappt några minusgrade­r alls, så har de senaste månaderna sett kring Göteborg. Och med temperatur­er som gott och väl ligger på plussidan trivs skadedjure­n.

Det varma vädret är gynnsamt för sommarens mest hatade kryp – fästingarn­a. De brukar bli aktiva när det är över fem grader ute, vilket det redan nu varit en längre tid.

– Det vädret de inte gillar är när det pendlar mellan frost och tö, säger Lars Lundqvist, docent vid Lunds universite­t och expert på fästingar.

Han menar att kommer ingen kylperiod kommer fästingarn­a bli aktiva tidigt. Just nu ligger de flesta under jord och tar det lugnt – men sannolikt inte alla.

– Jag har inte fått några rapporter om att de finns ute än, men jag utesluter inte att de redan är aktiva på grund av värmen.

Den varma vintern lär dock inte påverka mängden fästingar i sommar. Det som påverkar dem är riktig kyla.

Ett annat djur som är hatat av trädgårdsä­gare är mördarsnig­larna, men man ska inte bli förvånad om någon redan glider runt i trädgården redan.

– Det har kommit rapporter om att de redan kommit upp, vilket inte är bra för dem. De tror det är vår, men när det blir kallt kommer de att stryka med, säger Ted von Proschwitz, biolog vid naturhisto­riska museet i Göteborg.

Det varma vädret påverkar inte vilken mängd mördarsnig­lar det blir i sommar dock, utan det är hur mycket regn det kommer i maj som gör det.

Ted von Proschwitz vill också höja ett varningens finger för en ny sorts snigel som dök upp i höstas: svarthuvad snigel. Den påminner om mördarsnig­eln, men har ett kolsvart huvud, som namnet antyder, och kommer ursprungli­gen från Kaukasus.

Den dök upp i stora mängder runt Mälardalen i fjol, och den kommer snart dyka upp även i väst berättar han. Den är inte riktigt lika aggressiv i sin förökning och i sitt ätande, än.

– Man kan inte utesluta att den kommer också bli ett problem. Så den ska vi hålla ögonen på.

Den sprids som vår mördarsnig­el, genom jord och växter som flyttas runt.

 ?? Bild: E. Andreasson/Göteborgs Naturhisto­riska Museum. ?? Den svarthuvad­e snigeln har nyligen dykt upp, och lär komma till västkusten inom kort. Den bör vi hålla ögonen på, enligt Ted von Proschwitz.
Bild: E. Andreasson/Göteborgs Naturhisto­riska Museum. Den svarthuvad­e snigeln har nyligen dykt upp, och lär komma till västkusten inom kort. Den bör vi hålla ögonen på, enligt Ted von Proschwitz.
 ?? Ulrika Karlsson ulrika.karlsson@gp.se ??
Ulrika Karlsson ulrika.karlsson@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden