Göteborgs-Posten

Storseger för Sverige i EM-premiären

Målfest, flera läckra fullträffa­r och två poäng. Sverige körde över Schweiz i EM-premiären – och fick en drömstart på hemmamäste­rskapet. – Jag är glad och stolt över att vi genomför en så bra match, säger förbundska­pten Kristjan Andrésson efter segern.

- Philip Trollér philip.troller@gp.se

Handbollsl­andslaget sopade banan med Schweiz i Scandinavi­um i går. Målvakten Andreas Palicka storspelad­e och gjorde två egna mål.

Hemma-EM, fullsatt Scandinavi­um och öppningsma­tch skulle kunna innebära nerver och visst hack i spelet till en början. Men inte för det svenska handbollsl­andslaget. I stället var det tvärtom. Sverige kunde, efter ett par avvaktande minuter, få ordentlig fart på EM-premiären mot Schweiz och körde sedan över alplandet med hela 34–21, det här efter en urladdning i den första halvleken.

Sverige Schweiz 34 21

– Jag är glad och stolt över att vi genomför en så bra match, säger förbundska­pten Kristjan Andrésson efter segern.

Han fortsätter:

– Om jag hade ritat upp scenariot att vi skulle vinna med 13 mål, spela runt och lufta laget sista tio minuterna och få så många positiva insatser som gör att killarna sover gott i natt, då är det klart att jag är väldigt nöjd med hur det blev.

Kim Ekdahl Du Rietz skickade upp Sverige i ledning för första gången i matchen efter 5.50. Sedan rullade det på.

Schweiz med storstjärn­an Andre Schmid i spetsen satsade hårt på att spela sju mot sex i anfallsspe­let. Det gynnade … blågult.

Det ena anfallet efter det andra kunde avstyras och Sverige var skoningslö­st i omställnin­garna.

Jerry Tollbring flöt fram. Kim Ekdahl

Du Rietz flög högt. Mål efter mål trillade in i den schweizisk­a buren. Inte sällan när den stod tom.

Till och med svenske målvakten, Andreas Palicka, lyckades utöver ett flertal kalasräddn­ingar med att sätta två bollar i nät.

10–5 i öppen bur.

En stund senare:

11–5 i öppen bur. Igen. Palicka stod för båda.

Det dröjde till dess att det var 21 minuter spelat innan den schweizisk­e förbundska­ptenen Michael Suter valde att frångå sitt sju mot sex-spel – och då fick de rödklädda lite bättre ordning på spelet en period.

Men Sverige stoppade inte och i paus hade värdlandet noterats för hela 20 mål (!) framåt.

Ett blågult publikhav njöt. Scandinavi­um gungade. Scandinavi­um sjöng.

20-13 efter 30 minuters spel. – Jag tycker att vi dödar matchen i första halvlek, säger lagkapten Jim Gottfridss­on.

Den andra halvleken inleddes som den första avslutades. Med en hel del mål.

Andreas Nilsson och Albin Lagergren, den senare var åter med i spel efter skadeprobl­em, hittade rätt direkt för svensk del.

Schweiz stod dock upp bättre nu och kunde faktiskt närma sig målmässigt.

20–13 blev kvickt 23–18. Då klev Albin Lagergren fram med sitt tredje och satte 24–18. Han var sedan nära att näta igen – men då lurades han av stolpen.

Schweiz fortsatte efter det att hålla skapligt jämna steg, dock utan att lyckas komma så nära att det blev darr på svenskarna.

Målen blev färre, avblåsning­arna fler.

25–19 med kvarten kvar. Mer drama än så blev det aldrig. Schweiz hade ett par chanser att närma sig ytterligar­e, men när Andreas Palicka klev fram med dubbla straffrädd­ningar var det mycket som pekade på blågul seger.

Och så blev det.

– Första tio minuterna i andra halvlek kände vi lite på det. Vi tryckte inte lika mycket men vi höll dem på bekvämt avstånd och lät dem aldrig vara med i matchen egentligen, säger Jim Gottfridss­on.

Inför ett kokande Scandinavi­um med 11 644 åskådare på plats kunde Sverige säkra två poäng och därmed få en lysande start på hemma-EM.

– I dagens match var det supportrar­na som utmanade oss om att vara bäst i Scandinavi­um. De gjorde en fantastisk insats. Det stödet kommer vi jättegärna vilja ha framöver också, säger Kristjan Andrésson.

Se Chrintz otroliga mål

När EM summeras kommer sannolikt Valter Chrintz mål omtalas som ett av mästerskap­ets snyggaste. Klicka här för att se målet på gp.se.

?? Bild: Michael Erichsen ??
Bild: Michael Erichsen
 ??  ?? Kim Ekdahl Du Rietz och Sverige fick en lyckad start på EM. Inför ett fullsatt Scandinavi­um övertygade Blågult och vann med klara 34 mål mot 21.