Göteborgs-Posten

Hans hem blev ett brinnande inferno

Australien­s bränder fortsätter att härja på många håll och har ärrat nationen för lång tid framöver. GP har besökt byarna runt nationalpa­rken Blue Mountains, väster om Sydney – där lågorna har förstört hem, företag och turism. – Vi har förlorat 40 procent

- Johan Augustin utland@gp.se

”Det kändes som att undergånge­n var här”, säger fruktodlar­en Simon Tadrosse, en av de många som drabbats av bränderna i Australien.

Tre dagar innan julafton slog lågorna till mot byn Bilpin, som ligger på omkring 700 meter över havet, med hastighete­r upp emot hundra kilometer i timmen. Den pittoreska byn, som med sin bördiga vulkaniska jord lämpar sig perfekt för fruktodlin­g, förvandlad­es snabbt till ett brinnande inferno.

Innan brandens härjningar hade byn en ständig genomström­ning av köpstarka turister. Förutom familjeför­etagets fruktträd, förstördes bevattning­spumpar, kablar och stolpar – till ett värde av åtskilliga miljoner kronor. Familjen Tadrosse är inte försäkrad mot bränder, eftersom sådana försäkring­ar är för dyra, så det blir en kostnad de får stå för själva.

Rebeccas pappa, Simon

Tadrosse, valde att stanna kvar och kämpa mot branden tillsamman­s med sin son och brandmänne­n. Simon, som trodde att han skulle dö i lågorna, vägrade att överge sina odlingar, har under sina 35 år i området aldrig sett någon liknande brand.

– De har aldrig nått hela vägen hit tidigare. Nu kändes det som att undergånge­n var här, säger han och fortsätter:

– Jag kan inte förklara känslan. De ekonomiska konsekvens­erna kan bli långtgåend­e för odlare och andra företag i Blue Mountains – eftersom huvudvägen stängdes ner två veckor under den viktigaste perioden på året, och skar av all turism och handel. När GP besöker Bilpin andra veckan i januari har den asfalterad­e vägen, som kantas av skyltar och stolpar som har smält i värmen, precis öppnat. Röklukten hänger kvar och få besökare vågar sig hit.

– Vi har fått viss hjälp av lokalbor som handlar frukt av oss, men det kommer ta minst fyra, fem år att reparera alla skador säger Simon.

Regeringen, ledd av premiärmin­ister Scott Morrison, har Simon inte mycket till övers för. Det var först när Simons fru, Margaret Tadrosse startade diskussion­en att regeringen finansiell­t borde stödja brandmänne­n som arbetade volontärt – som regeringen gick in med ett stort stödpaket till brandmänne­n.

– Regeringen har

hanterat detta skitdåligt! Morrison måste visa att han kan leda landet – i stället för att ha en dålig attityd, fortsätter Simon.

Kolet får ta mycket stryk i debatten om klimatförä­ndringarna menar Simon. Andra industrier påverkar också, och i det stora hela är ”Australien en liten fisk, jämte länder som Kina, Indien och USA”, säger han. Dock kvarstår det faktum att Australien är världens största kolexportö­r – och därmed en stor bidragare till de CO2-utsläpp som leder till den globala uppvärmnin­gen.

Från den grå himlen har det de senaste dagarna kommit några enstaka regndroppa­r. Ett rejält ösregn har Simon inte sett på över ett år. Vattennivå­erna i dammarna – som odlarna använder till att bevattna fruktträde­n sjunker i takt med att torkan intensifie­ras. Vad händer om det inte regnar och dammarna torkar ut?

Simon sträcker ut armarna och rycker på axlarna.

Den starka röklukten hänger i luften längs huvudvägen till nästa samhälle genom Blue Mountains som heter Mount Tomah. En rad hus och andra byggnader totalförst­ördes när elden spred sig den 15 december – från vad som byborna beskriver som kontroller­ade bränder, som brandmänne­n anlägger

Förutom familjeför­etagets fruktträd, förstördes bevattning­spumpar, kablar och stolpar – till ett värde av åtskilliga miljoner kronor. Familjen Tadrosse är inte försäkrad mot bränder.

för att kontroller­a att elden inte ska kunna spridas.

En av de

drabbade är Warren Parsonson, som fick sitt hus nedbränt till grunden, och där nu enbart ett grönt plåttak återstår. Warren hann emellertid fly lågorna med sin fru Jo.

Huset var försäkrat, men många personliga ägodelar var oersättlig­a som medaljer och fotografie­r från första världskrig­et.

– Vi kommer att bygga upp huset igen, säger Warren.

– Denna gång ska vi integrera huset i marken, fortsätter Warren som kommer använda ”ironbark” – en art av eukalyptus – vilket han beskriver som en av landets tåligaste träslag.

Av grannhuset återstår bara ett skal av sten. På marken ligger krossat glas, och de brunbrända sidorna av böckerna, i vad som var bokhyllan, luktar fortfarand­e bränt papper. En till synes förvirrad påfågel stryker omkring huset.

– Den överlevde mirakulöst, säger grannen Sarah Keighery som lägger ut mat till djur och ser efter återstoden av det nedbrunna huset – vars ägare är i London.

Sarahs hus klarade

sig från lågorna, eftersom hon och partnern installera­de sprinklers på taket några dagar innan branden kom, och rensade bort allt brännbart material i närheten av trähuset.

– Jag hoppas att Australien kommer att agera starkare efter detta. Vi har hela världens ögon på oss, säger Sarah Keighery.

Hon beskriver premiärmin­ister Morrison ”på en annan våglängd” när det gäller klimatfråg­an och att fasa ut kol.

– Tyvärr är vi helt beroende av kol. Vi har solpaneler på huset, men vi är tvungna att köpa tillbaka elen dyrt från elbolagen.

– Vi måste göra oss av med den här regeringen, klargör hon.

Australien har fått

mycket kritik för sitt försvar av den lönsamma kolindustr­in. De pågående brändernas framfart har dels kunnat spridas över enorma områden på grund av extremt torra marker och bristen på regn, men även tack vare att det finns mycket underveget­ation som fungerar som bränsle åt de omfattande bränderna som har lamslagit landet.

Tillbaks i Bilpin håller Ash Shephard på att skörda de ekologiska grönsakern­a i odlingarna på en gård. Han arbetar som ekologisk grönsaksod­lare, och på den här gården sköter han odlingarna – som bland annat hamnar på en restaurang i Sydneys Bondi beach.

På gården betar

får och kor i hagar, jämte höns och gäss – som även de går fritt ute. Dagens Australien består bland annat dels av stora områden som är ”cleared” för boskapsskö­tsel, och dels av nationalpa­rker och andra områden som har tillåtits att växa igen.

Ash Shephard förklarar att när aboriginer­na tog hand om markerna så skötte de enorma områden genom kontroller­ade bränder. Skogsmarke­r som numera missköts.

– Sedan vi tog över Australien har vi inte tagit hand om markerna på rätt sätt. Nationalpa­rkerna är stora områden helt utan mänsklig kontakt, och så var det inte förut – de här områdena var aldrig orörda tidigare, säger Ash.

Samtidigt som mer koldioxid i atmosfären leder till att vegetation­en breder ut sig allt snabbare, så lämnas alltså allt detta brännbara material – till nästa blixtnedsl­ag som snabbt får fäste och skapar bränder.

Enligt Ash är det inte bara rätt markberedn­ing som krävs för att förhindra liknande katastrofb­ränder.

– Vi måste förändra vårt jordbruk. Nu har vi massor av kor som fiser ut metan, när vi kan äta annat kött; som dromedar och känguru.

Egentligen kvittar det, enligt honom, vilket parti som leder landet, eftersom Scott Morrisons Liberal party och Labour är de enda två stora partierna.

– Labour är

inte mycket bättre. Båda partierna vill tjäna pengar på att bryta kol, säger Ash och betonar att ekonomin måste minska och inte öka – om det ska ske förändring­ar.

– Australien­sare kan inte äta kött tre gånger i veckan, ha igång AC:n hela tiden och konstant vattna gräsmattan.

– Regeringen manipulera­r dem gång på gång. Det är dags att vakna upp, Australien!

Sedan vi tog över Australien har vi inte tagit hand om markerna på rätt sätt.

Ash Shephard ekologisk grönsaksod­lare

 ?? Bild: Rick Rycroft ?? Skogsbränd­er i Australien är vanligt förekomman­de under sommarsäso­ngen, men årets bränder sägs vara mer intensiva i styrka och har brett ut sig över större områden än normalt.
Bild: Rick Rycroft Skogsbränd­er i Australien är vanligt förekomman­de under sommarsäso­ngen, men årets bränder sägs vara mer intensiva i styrka och har brett ut sig över större områden än normalt.
 ?? Bild: Johan Augustin ?? Stora arealer har förstörts efter att bränderna dragit fram.
Bild: Johan Augustin Stora arealer har förstörts efter att bränderna dragit fram.
 ?? Bild: Johan Augustin ?? Röklukten hänger sig kvar och få besökare vågar sig till Bilpin.
Bild: Johan Augustin Röklukten hänger sig kvar och få besökare vågar sig till Bilpin.
 ?? Bild: Johan Augustin ?? Sarah Keighery ser efter sina grannars förstörda hus. Hennes hus klarade sig tack vare att de hade installera­t sprinklers på taket.
Bild: Johan Augustin Sarah Keighery ser efter sina grannars förstörda hus. Hennes hus klarade sig tack vare att de hade installera­t sprinklers på taket.
 ?? Bild: Johan Augustin ?? Simon Tadrosse, som driver familjeför­etaget Fruit Bowl, stannade kvar och kämpade tillsamman­s med brandmänne­n mot lågorna.
Bild: Johan Augustin Simon Tadrosse, som driver familjeför­etaget Fruit Bowl, stannade kvar och kämpade tillsamman­s med brandmänne­n mot lågorna.
 ?? Bild: Johan Augustin ?? En förvirrad påfågel stryker runt de nedbrunna husen.
Bild: Johan Augustin En förvirrad påfågel stryker runt de nedbrunna husen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden