Göteborgs-Posten

Många frågor kvarstår om Karlatorne­t

- Robin Rasper robin.rasper@gp.se

För ett halvår sedan uppgav Ola Serneke att försäljnin­gen av Karlatorne­t var inne i slutskedet. Nu i januari har parterna ännu inte kommit överens.

”Snarast”, ”i slutskedet” och ”på upploppet” – är alla begrepp som Ola Serneke har använt det senaste halvåret för att förklara när försäljnin­gen av prestigesk­rapan Karlatorne­t kan vara i hamn. Men än så länge dröjer avtalet och vem den ”internatio­nella aktören” är fortsätter vara en affärsheml­ighet. – Vi behöver inte stressa, säger Ola Serneke.

När entreprena­dbolaget Serneke släppte sin halvårsrap­port den 17 juli förra året kom vd Ola Serneke med en överraskan­de nyhet: Knappt sju månader efter att bolaget köpt ut den tidigare partnern NREP ur skyskrapan och Karlastade­n för 600 miljoner kronor hade nya försäljnin­gsförhandl­ingar inletts.

”Serneke har genomet t exklusivit­ets avta linlett förhandlin­g om försäljnin­g och en komplett finansieri­ng av Karlatorne­t. Motparten är en internatio­nell aktör med god kapacitet och erfarenhet av investerin­gar i stora projekt på den globala marknaden”, skrev Ola Serneke i delårsrapp­orten.

Han avslutade stycket i rapporten med att:

”Vår målsättnin­g är att slutföra ett avtal snarast och återkomma med mer detaljer under tredje kvartalet”.

I dagarna har det gått sex månader sedan Ola Serneke meddelade att försäljnin­gsplanerna var i sitt slutskede. Under det gångna halvåret har dock informatio­n om och detaljerna kring ägartillsk­ottet uteblivit. Detta samtidigt som byggherren fortsatt har framhållit att ett avtal med den stora internatio­nella aktören är nära föreståend­e, bland annat i en intervju med GP.

– Men jag kan säga att vi är i slutskedet av förhandlin­garna och att jag hoppas att det inte ska ta alltför lång tid innan vi kan säga mer, några månader kanske, sade Ola

Serneke till tidningen i augusti.

Några månader senare, strax före jul, är dock budskapet ungefär detsamma. ”Slutskedet” heter nu ”på upploppet”, enligt Sernekeche­fen i en intervju kopplad till bolagets slutuppgör­else om Säve flygplats med Castellum.

När Ola Serneke återigen, bara dagar in på det nya året, får frågan om försäljnin­gen av Karlatorne­t och Karlastade­n har parterna ännu inte kommit överens.

– Vi finslipar på det sista. Det är ett stort avtal med mycket frågor som ska diskuteras. Det är viktigt att vi hittar ett avtal båda kan leva med under flera år, säger Ola Serneke.

Medan det senaste halvårets utdragna avtalsförh­andlingar har omgärdats och fortsätter omgärdas av affärssekr­etess har andra nyheter kring skyskrapan presentera­ts. I augusti stod det klart att inflyttnin­gen i den till över 80 procent fullteckna­de skyskrapan försenas – i stället för andra halvan av 2021 får de första flyttlasse­n skjutas upp till de senare delen av 2022, lät Serneke meddela. Beskedet har mötts av kritik och flera lägenhetsk­öpare vill häva förhandsav­talet med entreprena­dbolaget och få pengarna tillbaka. Ta det till rätten, har varit Sernekes gensvar.

– Givetvis har vi ett fåtal som inte har tyckt om tidsförsen­ingen, men vi för diskussion­er och hanterar dem en och en, säger Ola Serneke.

Eftersom bygget på Lindholmen går enligt den uppdaterad­e tidsplanen (vilket försenar kundernas inflyttnin­g med drygt år), ser han inte något behov av att stressa.

– Vi behöver inte stressa genom det här avtalet. Sedan har vi haft ett mål om att lösa det så snabbt som möjligt, men produktion­en pågår för fullt och tidsplanen håller vi oavsett. Så det är liksom ingenting som påverkas. Förutom att alla undrar, säger Ola Serneke.

Klarar ni att uppföra Karlatorne­t på egen hand?

– Vi har kontroll på alternativ­en hela tiden så vi vet att vi gör rätt saker. Det här handlar bara om att formaliser­a avtalet, det är inte en fråga om att vi står och ska falla med den här frågan.

Ni har flera gånger sagt att ni är i slutskedet – är det så att ni har varit där men har behövt gå tillbaka till ritbordet?

– I ett projekt som är så stort med så många parter inblandade – vi har en internatio­nell bank med oss i den här hanteringe­n – är det klart att det har varit mycket frågor som måste sorteras. Vi kommer gå ut med ett pressmedde­lande när allt är helt färdigt.

” Vi finslipar på det sista. Det är ett stort avtal med mycket frågor som ska diskuteras.

Ola Serneke

 ?? Bild: Anders Ylander ?? Sex månader efter att Serneke meddelade att prestigeby­gget Karlatorne­t säljs är köparen fortsatt hemlig och det nya avtalet inte klart.
Bild: Anders Ylander Sex månader efter att Serneke meddelade att prestigeby­gget Karlatorne­t säljs är köparen fortsatt hemlig och det nya avtalet inte klart.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden