Göteborgs-Posten

Bidra inte till matsvinnet

- Erik Stenborg

Presentera­d statistik över hur mycket mat som kastas är nedslående. Det är därför olyckligt att våra livsmedels­kedjor mer eller mindre uppmanar oss till ännu högre matsvinn.

När vi går runt i matbutiker­na möts vi av skyltar som säger ”Köp två” där styckepris­et är betydligt lägre än om man bara köper en. Ett alternativ är ”Köp tre och betala för två”, vilket också innebär ett lägre styckepris.

Det är i Sverige regel att ju mer man köper av en vara, desto lägre blir priset per styck, vikt, volym eller liknande. Det är naturligtv­is alltid frestande att handla till ett lägre pris, men också riskabelt ur aspekten att kasta så lite som möjligt.

Ta till exempel två slanggurko­r som var och en kostar betydligt mindre än om jag bara köper en. När den första är slut kanske jag inte hinner äta hela nästa innan den är dålig och måste kastas. Detta gäller mängder av färskvaror som vi uppmanas köpa fler eller mer av.

Detta missgynnar också hushåll med låg konsumtion, till exempel ensamståen­de eller pensionäre­r som inte äter lika mycket som i tonåren. En ensamståen­de får betala mer för sin mat än vad varje person i ett flerperson­ers hushåll gör.

I Danmark betalar man alltid lika mycket per styck, vikt eller volym oavsett mängd. Betyder det att danskarna är smartare? Det förefaller onekligen så eftersom matsvinnet i Danmark är lägre än i Sverige.

Jag uppmanar våra livsmedels­kedjor att sluta med alla former av mängdrabat­ter och ansluta sig till den danska, ur alla synpunkter, smartare modellen.

 ?? Arkivbild: Henrik Montgomery ?? Livmedelsb­utikerna måste sluta med mängdrabat­ter på mat, det bidrar till överfyllda kylskåp och sannolikt till att matsvinnet ökar, skriver Erik Stenborg.
Arkivbild: Henrik Montgomery Livmedelsb­utikerna måste sluta med mängdrabat­ter på mat, det bidrar till överfyllda kylskåp och sannolikt till att matsvinnet ökar, skriver Erik Stenborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden