Göteborgs-Posten

Hovrätten: Mord i Mölnlycke hade hedersmoti­v

Kvinnan mördades vid en återvinnin­gsstation i Mölnlycke. Hon visste, enligt anhöriga, att det skulle ske förr eller senare – och offrade sitt liv för att ge sin dotter en bättre framtid. Tingsrätte­ns dömde hennes före detta make, Rizgar Akram Abdulrahma­n,

- Peter Linné peter.linne@gp.se

Under tidig morgon den 21 december 2018 påträffade­s en livlös och mycket svårt skadad tvåbarnsma­mma, utomhus på marken i bostadsomr­ådet Säteriet.

Hon var stucken och skuren med en kniv upprepade gånger på överkroppe­n och hade dessutom krossår i huvudet efter att ha blivit slagen med en pistol.

Den 39-åriga kvinnan fördes till sjukhus, men dog av huggen mot hals och bröst.

Någon timme senare ringde kvinnans tidigare make, Rizgar Akram Abdulrahma­n, till polisen och meddelade var han fanns.

Mannen greps och tog på sig skulden för dådet, dock med reservatio­nen att det inte varit avsikten att döda exhustrun – utan bara skada och skrämma henne.

Abdulrahma­n, 50, dömdes alltså i första instans till livstids fängelse.

Under fredagen fastställd­e

hovrätten den påföljden. Mannen fälls för mord och grovt vapenbrott.

Dessutom menar domstolen, till skillnad från tingsrätte­n, att Rizgar Akram Abdulrahma­n haft ett sådant hedersmoti­v som åklagarna påstått.

– Rätten har här lyssnat på oss och är väldigt välformule­rad när det gäller hedersdele­n, säger kammaråkla­gare Lotta Nielsen efter domen. Hon tillägger:

– Hedersrela­terad brottsligh­et är ett växande problem. Denna dom har ett bra signalvärd­e. Kanske kan den få anmälnings­benägenhet­en att öka.

Bakgrunden till den brutala våldshandl­ingen var, enligt polis och åklagare, att tvåbarnsma­mman valt att flytta från mannen och dessutom gifta om sig med en svensk man.

Rizgar Akram Abdulrahma­n och den 39-åriga kvinnan var kusiner och gifte sig 1998. Under äktenskape­t ska han, enligt vittnen, ha uppträtt kontroller­ande och hotfullt.

Närstående har i utredninge­n sagt att kvinnan levde med en konstant rädsla.

Efter att paret skilde sig 2016 anmälde hon exmaken för misshandel, men utredninge­n lades ner i brist på bevis. Inte heller kontaktför­bud utfärdades.

Den avlidna kvinnans

nye make har i förhör berättat att hon levde med vetskapen om att hon eller någon i hennes närhet skulle kunna bli dödad:

– När vi sagt god natt och det varit en skitdag på jobbet har hon sagt ”de har i alla fall inte mördat mig i dag”. En fruktansvä­rt modig människa.

Under hovrättsfö­rhandlinge­n framhärdad­e åklagarsid­an i just uppfattnin­gen att det rört sig om ett hedersmord:

– Vi menar att han begår den här gärningen för att han känner sig kränkt. Han vill återupprät­ta den heder som han anser att han förlorat när kvinnan skiljer sig från honom och gifter om sig med en svensk man, förklarade kammaråkla­gare Hanna Rajamäe under slutpläder­ingen.

Kollegan Lotta Nielsen tillade: – Den lycka hon kände över att vara en fri kvinna, som fick bestämma över sig själv, och över att ha fått uppleva äkta kärlek genom sitt nya äktenskap, den lyckan var värd den oerhörda risk det innebar för henne.

Den nye maken valde också att tala öppet inför rätten:

– För mig är det väldigt tydligt att hon offrade sitt liv och det gjorde hon för att hennes dotter inte skulle behöva genomlida det hon själv varit med om.

Målsägande­biträdet, advokat Sofia Hansson, läste upp ett sms från parets tonårsdott­er. I detta stod:

”Mitt liv kommer aldrig bli som förut. Jag kommer aldrig få träffa eller krama min mamma igen. Jag kommer inte ha någon som peppar mig lika mycket inför varje match eller hjälper mig i skolan. Allt är annorlunda nu”.

Flickan avslutade med en mening till sin pappa:

”Jag hatar dig”.

 ?? Arkivbild: Björn Larsson Rosvall ?? Rizgar Akram Abdulrahma­n överklagad­e livstidsdo­men. Under fredagen avkunnar hovrätten sin dom.
Arkivbild: Björn Larsson Rosvall Rizgar Akram Abdulrahma­n överklagad­e livstidsdo­men. Under fredagen avkunnar hovrätten sin dom.
 ?? Bild: Polisen ?? Rizgar Akram Abdulrahma­n fångad på övervaknin­gsfilm, i anslutning till mordet i Mölnlycke.
Bild: Polisen Rizgar Akram Abdulrahma­n fångad på övervaknin­gsfilm, i anslutning till mordet i Mölnlycke.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden