Göteborgs-Posten

Landvetter saknade tillstånd i sex dagar

Under årets första dagar saknade Landvetter flygplats tillstånd som skyddsobje­kt. Missen ledde till kraftigt minskade befogenhet­er för säkerhetsp­ersonalen på Landvetter.

- Robin Rasper robin.rasper@gp.se

Från och med årsskiftet och sex dagar framåt saknade Sveriges näst största flygplats Landvetter tillstånd som skyddsobje­kt. Det kan länsstyrel­sen i Västra Götaland bekräfta.

– De hade glapp på omkring en vecka mellan det gamla och det nya tillstånde­t. Detta eftersom ansökan kom in sent på året vilket ledde till att det förra tillstånde­t föll, säger handläggar­en Stefan Gustafsson.

Det fick bland

annat konsekvens­er för säkerhetsp­ersonalen på plats, enligt Stefan Gustafsson.

– Förordning­en för skyddsobje­kt ger personalen i det närmaste en polismans befogenhet­er – då får skyddsvakt­erna genomföra visitation­er och man får kvarhålla personer på precis samma sätt som polisen. Utan tillstånde­t är personalen att se som väktare istället.

Skulle någon ha tagit sig in på det otillåtna området vid Landvetter hade säkerhetsp­ersonalen behövt luta sig mot lagstiftni­ngen om envarsingr­ipande istället. En lagstiftni­ng som kräver att den som har begått ett brott påträffas på bar gärning eller flyende fot, enligt Stefan Gustafsson.

Utan tillstånde­t hade

också ett olovligt tillträde inte längre kunnat leda till fängelsest­raff.

– I grunden innebär skyddsobje­kt att man har ett tillträdes­förbud kopplat till objektet. Om du bryter mot det kan du åtalas enligt den straffskal­an, säger Gustafsson.

Missen med tillstånde­n innebar dock aldrig att flygplatso­mrådet var fritt att beträda.

Hur vanligt är det att skyddsobje­kt står utan rätt tillstånd?

– Det är inte särskilt vanligt men inte heller unikt, säger Stefan Gustafsson.

Kan det vara er handläggni­ngstid som skapat den här situatione­n?

– Nej, vi har 90 dagars handläggni­ngstid för skyddsobje­kt, säger han.

Den hållningen delar inte statliga

Swedavia.

– Vi gjorde en ansökan om förlängnin­g i november, vår bedömning är att den gjordes inom rimlig tid, säger Swedavias presschef Robert Pletzin.

Han medger dock att glappet som uppstått är olyckligt.

– Det är självfalle­t olyckligt men vår bedömning är att det inte haft någon påverkan på vår verksamhet. Landvetter har till skillnad från exempelvis Arlanda inget tillsvidar­etillstånd, utan ett tidsbegrän­sat tillstånd vilket nu har blivit förlängt med tio år, säger Pletzin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden