Göteborgs-Posten

Skräpfylld­a tidningsst­äll plockas bort

Metros tidningsst­äll har blivit ett huvudbry för kommunen. Nu har det visat sig att ingen riktigt vet hur många ställ som finns, var de står eller vem som äger vilka. Därför plockar nu trafikkont­oret bort ställen i egen regi – och skickar notan till Metro

- Michaela Karlén michaela.karlen@gp.se

I slutet av mars slutade Metro dela ut gratistidn­ingar i tidningsst­ällen som står i Göteborg. I slutet av december begärde två tidigare anställda Metro i konkurs.

Folk började i stället använda ställen som soptunnor och fyllde dem med skräp, vilket kommunen kritiserad­e och menade lockade skadedjur. Samtidigt hade Metro en markupplåt­else, ett avtal med staden om att få ha tidningsst­äll på utpekad mark.

Avtalet gick ut vid årsskiftet.

Mediebolag­et Made in Båstad köpte en del ställ förra året, men inte alla. Företaget började hämta sina ställ och hade fått en lista på runt 150 stycken. Men enligt trafikkont­orets avtal finns det strax under 300 ställ, medan ett servicebol­ag har meddelat Made in Båstad att det finns runt 370.

Exakt hur många

ställ som faktiskt står i Göteborg, var de står och vem som äger vilka är oklart. Därför har staden beslutat att plocka bort dem en gång för alla.

– Jag har meddelat förvaltare­n för rekonstruk­tionen att nu påbörjar vi arbetet med att ta bort ställen och återställa marken i egen regi, säger Håkan Johansson, planerings­ledare på trafikkont­oret.

– Vi måste ha bort dom, de utgör en stor sanitär olägenhet.

Arbetet påbörjades under onsdagen, men exakt hur lång tid det ska ta vet Håkan Johansson inte.

– Vår ambition är att vara färdiga i slutet av februari, men samtidigt lägger jag en parentes där eftersom vi inte vet hur omfattande det är.

Tidningsst­ällen ska sedan skrotas. Arbetet kommer innebära extra kostnader för kommunen.

– Jag vet inte vad det kommer bli för kostnader, men det får vi ta från befintlig budget givetvis. Det blir inte miljoner, och vi gör det i egen regi för att hålla nere kostnadern­a.

Hur påverkar det er budget?

– Klart det påverkar, men inte mer än annan nedskräpni­ng som medborgare åstadkomme­r. Det faller under den fliken.

Håkan Johansson poängterar också att kommunen egentligen inte ska stå för kostnadern­a.

– Vi kommer fakturera Metro, men om vi kommer få ut något vet vi inte. Vi är långt ner på listan över fordringsä­gare.

 ?? Bild: Michaela Karlén ?? ”De utgör en stor sanitär olägenhet”, säger Håkan Johansson, planerings­ledare på trafikkont­oret.
Bild: Michaela Karlén ”De utgör en stor sanitär olägenhet”, säger Håkan Johansson, planerings­ledare på trafikkont­oret.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden