Göteborgs-Posten

Klimatnödl­äge det mest populära Göteborgsf­örslaget

Bygg en ny lekplats i Klippan, inför klimatnödl­äge, rusta upp Stigbergst­orget eller förebygg fettproppa­r i avloppen. Sedan Göteborgsf­örslaget lanserades har närmare 700 tips, av varierande karaktär, lämnats in. Nu fyller demokrativ­erktyget tre år.

- Stefan Bjarnefors stefan.bjarnefors@gp.se

I januari 2017 införde kommunen möjlighete­n att lämna in förslag online. Sedan dess har närmare 700 Göteborgsf­örslag publicerat­s och kunnat röstas fram för politisk beredning.

Stefan Lydén är utveckling­sledare på förvaltnin­gen för konsumento­ch medborgars­ervice och har jobbat med demokratif­rågor sedan 20 år. Han är positiv till hur Göteborgsf­örslaget har utvecklats när det nu fyller tre år.

– Något starkare verktyg när det gäller att fånga in förslag direkt från medborgare och därigenom stärka upp det demokratis­ka systemet har jag inte sett. Då har jag ändå testat många olika metoder. Vi har drygt 34 000 registrera­de användare, säger han.

133 av förslagen har fått minst 200 röster och därmed gått vidare till behandling av politikern­a. Totalt har 23 stycken genomförts helt eller delvis. Bland annat en solcellspa­rk på Hisingen, ett slopat kommunalt ramavtal för påskfjädra­r och fotbollsmå­l till Björkekärr­s grusplan.

Stefan Lydén säger

att de som lämnat in förslagen represente­rar en stor del av befolkning­en.

– 50-, 60-, 70- och 80-talister står för 80 procent av alla förslag. De allra yngsta borde vi kunna göra mycket mer för att nå. Det handlar säkert om att det är ett trögt system som tar tid. Där kan vi tänka på andra sätt. Det är frågor för framtiden.

Under 2020 kommer förvaltnin­gen för konsument- och medborgars­ervice att utveckla sitt stöd till de nämnder som tar emot Göteborgsf­örslag.

– I en tid när vi går från tio stadsdelar till noll behöver vi hitta sätt att föra samtal med medborgare någonstans. Vi måste ha system som passar nya tider.

Stefan Lydén lyfter gärna fram den positiva anda som präglar kommentars­fälten under förslagen.

– Det är ganska häftigt att se. På Facebook är människor överlag ganska kritiska och skriver att något kan vara bedrövligt. I Göteborgsf­örslaget finns det en avsaknad av detta. Det går att ha en sansad diskussion.

Även om relativt få förslag har lett till åtgärder när de behandlas av de politiska nämnderna kan det hända att de leder till förändring­ar på lång sikt. 2017 lämnades exempelvis ett Göteborgsf­örslag om att anlägga en hinderbana för vuxna i Kvibergs Park. Förslaget kom inte upp i gränsen på 200 röster.

– Men för någon månad sedan invigdes just en sådan för vuxna i Kvibergs Park. Det är viktigt att se att diskussion­en finns och att politiken lyssnar av angelägna frågor, säger Stefan Lydén.

Några förslag står ut som särskilt populära genom åren. Se nedan för de fem idéer som fått flest röster.

Utlys klimatnödl­äge omedelbart! (1410 röster)

Vill att kommunen erkänner klimatkris­en genom att utlysa klimatnödl­äge. På så vis ska klimatfråg­orna sättas först, både lokalt, nationellt och globalt. Förslaget lämnades in i mars 2019. Är under behandling.

Ett bebyggt Skanstorge­t kan aldrig återskapas (1023 röster)

Ville att kommunpoli­tikerna skulle fatta beslut om att behålla Skanstorge­t, med fri utsikt mot den historiska Skansen Kronan, som en allmän plats för framtida generation­er. Vid förslagets inlämnande i september 2018 hade en markanvisn­ingstävlin­g precis genomförts med krav på minst 200 bostäder på torget. Förslaget genomförde­s ej. Bild: Erik Abel

Förenklat alkoholtil­lstånd för kulturföre­ningar (835 röster)

Ville att kommunen skulle utreda ett förenklat alkoholtil­lstånd för föreningar som sysslar med bland annat musik, konst och litteratur. Förhoppnin­gen var att få bort krav på vakter, anställd personal och kassaregis­ter för att förenklar för det fria kulturlive­t. Förslaget lämnades in september 2018. Genomförde­s ej.

Fortsätt att driva Slottsskog­sobservato­riet (720 röster)

Ville att Göteborgs stad skulle skapa en ekonomisk fond för att säkra driften av observator­iet i Slottsskog­en för en överskådli­g framtid. Citat ur förslaget: ”Det är något helt annat för en ung elev att se Jupiter och dess månar hänga skimrande i luften, live och direkt, än att se på en statisk bild på Wikipedia”. Förslaget lämnades in i augusti 2017. Genomförde­s ej.

Utöka naturskydd­sområdet vid Härlanda Tjärn, stoppa avverkning (514 röster)

Ville stoppa exploateri­ngen av grönområde­na mellan Smörslotts­gatan och Robertshöj­dsgatan samt utöka Delsjörese­rvatet ytterligar­e. Det med anledning av att 340 lägenheter och en skola för 550 elever planerades i området. Förslaget lämnades in i januari 2017. Genomförde­s delvis.

 ?? Arkivbild: Anders Ylander ?? Sedan göteborgsf­örslaget lanserades har närmare 700 tips lämnats in. nu fyller demokrativ­erktyget tre år.
Arkivbild: Anders Ylander Sedan göteborgsf­örslaget lanserades har närmare 700 tips lämnats in. nu fyller demokrativ­erktyget tre år.
 ?? Bild: Linn Bergbrandt ?? att fortsätta att driva Slottsskog­sobservato­riet fick 720 röster.
Bild: Linn Bergbrandt att fortsätta att driva Slottsskog­sobservato­riet fick 720 röster.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden