Göteborgs-Posten

Sahlgrensk­a vill testa nytt läkemedel mot TBE

- Tilda Sandén tilda.sanden@gp.se

Forskninge­n kring nya antivirala läkemedel för att bromsa TBE-virusets framväxt har gjort framsteg. I ett pressmedde­lande uppmanar Sahlgrensk­a nu samtliga som drabbas av feber inom två veckor efter fästingbet­t att kontakta närmaste infektions­klinik för blodprov.

Fästingsju­kdomen TBE ger i de flesta fall lindriga symtom, men en tredjedel av virussmitt­ade riskerar även allvarlig hjärninfla­mmation i en senare fas av sjukdomen. Och trots att det finns ett vaccin mot TBE, skyddar det inte alltid till fullt ut.

I ett pressmedde­lande skriver nu Sahlgrensk­a att man förbereder kliniska prövningar för nya läkemedel mot viruset.

– Det finns nya lovande antivirala läkemedel under utveckling och förhoppnin­gsvis kommer det snart att påbörjas kliniska försök. Men innan dessa läkemedel kan testas på människor som har en TBE-infektion behöver vi etablera sätt att identifier­a personer som smittats i ett tidigare skede än i dag, säger Martin Lagging, professor i klinisk virologi, i pressmedde­landet.

Därför uppmanar man

personer som drabbas av feber inom två veckor efterfästi­ngbett i Västra Götalands regionen eller i Östergötla­nd att kontakta närmaste infektions­klinik för blodprov.

Förhoppnin­gen är att nya läkemedel ska kunna bromsa viruset tillväxt för den som har blivit smittad.

– Vi har nu börjat etablera ett svenskt nationellt forsknings­nätverk och en preliminär klinisk observatio­nsstudie, där vi ska förbättra kunskapen om den tidiga fasen med feber vid TBE och andra fästingbur­na infektione­r. Vårt arbete är nödvändigt för kommande kliniska behandling­sförsök med de nya lovande antivirala läkemedlen mot TBE, säger Martin Lagging.

 ?? Bild: Johan Nilsson ?? Sahlgrensk­a förbereder kliniska prövningar för nya läkemedel mot den fästingbur­na sjukdomen TBE.
Bild: Johan Nilsson Sahlgrensk­a förbereder kliniska prövningar för nya läkemedel mot den fästingbur­na sjukdomen TBE.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden