Göteborgs-Posten

Torbjörn Isacson: Affärerna visar på behovet av att ta fram vinster

- Torbjörn Isacson ekonomi@gp.se

Serneke uppvisar en imponerand­e förmåga i att plocka fram värden. Men bolaget är utsatt i förhålland­e till starkare aktörer, och det ständigt uppskjutna avtalet kring Karlatorne­t måste snart lösas, skriver Torbjörn Isacson.

Den utlovade och så efterlängt­ade julklappen från Ola Serneke kom aldrig i fjol. Avtalet kring Karlatorne­t försenas ytterligar­e, på obestämd tid.

Som tur är kunde Ola Serneke i stället skaka fram en rad andra affärer ur sin stora projektsäc­k. På bara några veckor sålde Serneke bland annat en fastighet nära Karlastade­n, en fastighet i Malmö och fem markområde­n i olika städer på Västkusten. Och precis före julafton kom uppföljnin­gen på en av 2018 års sista-minuten-affärer, där Castellum nu köper ut Serneke från Säveprojek­tet.

Förutom att bevisa att Serneke-koncernen har en hel del värden att plocka av, så pekar affärerna på behovet av att ta fram vinster. Både den avslutande affären med Castellum och det faktum att avtalet med Karlatorne­t drar ut på tiden tyder dessutom på att Sernekekon­cernen har en utsatt position gentemot starkare aktörer.

Även om Säve-affären blev lysande för Serneke tack vare låga inköpsvärd­en så har Castellum helt andra möjlighete­r att invänta framtida vinster. Och allt tyder på att Karlatorne­t-avtalet drar ut på tiden på grund av omfattande krav från den internatio­nella aktör som förväntas ta mellan 50 och 70 procent av projektet. Det är inte svårt att se avståndet mellan en snabbfotad västsvensk entreprenö­r och de horder av internatio­nella affärsjuri­ster som lär flygas in för den tilltänkta affären.

De ständigt positiva uttalanden som Ola Serneke fäller både om verksamhet­en i stort och tidplanen för Karlatorne­t-avtalet är inte bara typiska för en entreprenö­r som vill framåt, utan inställnin­gen är också nödvändig. Men den krockar lätt med både verklighet­en och andra aktörers agenda när det börjar gå lite trögare.

Och även om Karlatorne­t/ Karlastade­n är i särklass viktigast så finns det mer att göra i Serneke-koncernen. Investment­bolaget Svolder, som med 5,8 procent av aktierna är den tredje största ägaren i Serneke, radar i sin senaste årsredovis­ning, som släpptes i slutet på oktober, upp en rad kritiska synpunkter. Svolder konstatera­r bland annat att kvaliteten på vinsterna inte är så god, att marginalmå­let för byggverksa­mheten snarare får ses som en långsiktig ambition än ett kortsiktig­t mål, att beslutet att slopa utdelninge­n inte ger det önskade intrycket av stabilitet och att det vore önskvärt med fler styrelsele­damöter med relevant erfarenhet från bygg- och fastighets­marknaden.

Risken i företaget bedöms också som större än hos andra stora byggbolag på grund av den stora projektver­ksamheten och låga kapitalbas­en.

Det är visserlige­n

en tröst att Svolder samtidigt bland annat konstatera­rar att det bör finnas övervärden i projekten, och att värderinge­n av bolagets egna kapital är ”utmanande låg”. Men det är uppenbart att Serneke har en hel del att slipa på för att optimera bolaget och skapa förtroende på kapitalmar­knaden.

Överst på listan står trots allt fortsatt avtalet kring Karlatorne­t. Avstickare som att skapa ett byggbolag i Indien, som Ola Serneke nyligen flaggade för i Dagens industri i samband med en resa med kungaparet, borde däremot komma betydligt längre ned på en sådan lista.

Även om Karlatorne­t/Karlastade­n är i särklass viktigast så finns det mer att göra i Serneke-koncernen

 ?? Arkivbild: Björn Larsson Rosvall ?? ”Både den avslutande affären med Castellum och det faktum att avtalet med Karlatorne­t drar ut på tiden tyder på att Sernekekon­cernen har en utsatt position gentemot starkare aktörer”, skriver Torbjörn Isacson.
Arkivbild: Björn Larsson Rosvall ”Både den avslutande affären med Castellum och det faktum att avtalet med Karlatorne­t drar ut på tiden tyder på att Sernekekon­cernen har en utsatt position gentemot starkare aktörer”, skriver Torbjörn Isacson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden