Göteborgs-Posten

Här är de dyraste bostäderna som såldes i Göteborgsr­egionen 2019

48 miljoner kronor – så mycket gick 2019:s dyraste bostadsaff­är i Göteborgsr­egionen på. Här är hela listan över fjolårets bostadsför­säljningar med saftigast prislapp.

- Cecilia Oscarsson cecilia.oscarsson@gp.se

Toppnoteri­ngarna på listan över de dyraste bostadsför­säljningar­na i landet under 2019 ligger, kanske föga förvånade, i Stockholms­området. Den dyraste affären gick på strax över 100 miljoner kronor, enligt en sammanstäl­lning från Booli. Det rörde sig om en gård i Haninge kommun med boarea på 350 kvadratmet­er och tomtarea på 5 100.

Av de tio

dyraste bostadsför­säljningar­na i Sverige skedde bara två utanför Stockholms län. Det handlar om en gård i Eksjö kommun som såldes för 60 miljoner kronor. Boytan var på 1 116 kvadratmet­er och tomtarean på 26 000. Det andra objektet är en villa i centrala Göteborg som gick på 48 miljoner kronor, vilket gör det till den åttonde dyraste bostadsaff­ären i landet under året.

Peter Waern är försäljnin­gschef på Bjurfors i Göteborg. Han menar att efterfråga­n på de allra dyraste bostäderna ökar.

– I dag finns det fler människor som har så pass stora kapital. Om man backar bandet ett antal år kom ett fåtal personer på visning för objekt som kostade mer än tio miljoner. I dag kommer snarare 25–30 personer, säger han, och fortsätter:

– Om vi ska prata om vad det beror på så är ränteläget en sak, men börsutveck­lingen har större påverkan.

Enligt Peter Waern har det också skett ett skifte i vilka som har råd med lyxbostäde­rna:

– Man gör flytten tidigare, vare sig det handlar om att köpa en våning inne i city eller att flytta ut till en villa, säger han.

När det gäller de allra dyraste lyxbostäde­rna går försäljnin­gen sällan till på det traditione­lla sättet. Det vill säga, det blir sällan en annons online där potentiell­a köpare kan anmäla sig till visning.

– De flesta sådana bostäder säljs utanför Hemnet. Då jobbar vi mycket med kontaktnät i stället, de kunderna uppskattar ofta en diskret affär. Man vill helt enkelt inte exponera sin unika bostad för allmänhete­n på nätet.

Han uppger att

det sällan är pengarna som avgör bostadsaff­ärerna i de högsta prisklasse­rna. Där väger detaljer såsom läge, havsutsikt, våningspla­n eller takterrass tyngre.

– Jag tror att vi kommer att se ytterligar­e ökning i det avseendet. Man ska inte prata vårdslöst om miljoner hit eller dit, men för den här gruppen är det inte antalet miljoner som är avgörande. Det handlar om att man vill hitta rätt bostad. Man befinner sig i en helt annan sits än den som ska göra sin första stora investerin­g och köpa sin första bostad, säger Peter Waern.

 ?? Bild: Anders Ylander ?? På Knut Marks väg ligger två av de bostäder i Göteborgsr­egionen som såldes till högst pris under förra året.
Bild: Anders Ylander På Knut Marks väg ligger två av de bostäder i Göteborgsr­egionen som såldes till högst pris under förra året.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden