Göteborgs-Posten

Nato stöder robotteori­n – Iran nekar bestämt

Iran tillbakavi­sar uppgiftern­a om att det ukrainska flygplanet som kraschade utanför huvudstade­n Teheran i onsdags skulle ha träffats av en iransk luftvärnsr­obot. Flera länder har informatio­n som tyder på att en sådan orsakat kraschen. Natochefen Jens Sto

- TT

– En sak kan vi säga med säkerhet, och det är att flygplanet inte träffades av en robot, säger Irans chef för trafikflyg, Ali Abedzadeh, enligt AFP.

Han säger att uttalanden som görs innan uppgifter hämtats från de så kallade svarta lådorna inte kan vara expertutlå­tanden. Lådorna uppges vara intakta och väntades bli undersökta under fredagen .

– Vi föredrar att ladda ned informatio­nen från de svarta lådorna i Iran. Men om vi ser att vi inte kan göra det på grund av att de är skadade kommer vi att söka hjälp, säger Ali Abedzadeh.

Det beräknas ta en till två månader att få ut all informatio­n från de svarta lådorna. Hela utredninge­n kan ta ett eller två år. Den halvstatli­ga nyhetsbyrå­n Fars uppger trots detta att Teheran planerar att offentligg­öra orsaken till olyckan i dag, lördag.

Ukraina har skickat

ett 50-tal experter till Iran för att delta i haveriutre­dningen. Utrikesmin­ister Vadym Prystajko säger enligt nyhetsbyrå­n AFP att de har ”fullt samarbete” med iranierna och har fått tillgång till viktigt material som fragment från flygplanet och nedslagspl­atsen liksom planets färdskriva­re.

Sveriges utrikesmin­ister Ann Linde (S) vill inte kommentera uppgiftern­a om nedskjutni­ng innan det står klart om de stämmer eller inte. På torsdagen sade hon till sin iranske kollega att Sverige vill bistå med en expert i haveriutre­dningen.

– Vi kräver full insyn, säger hon till TT.

Linde uppger att såvitt hon känner till har Sverige inga egna uppgifter som pekar på att det ukrainska plan planet skjutits ned.

Statsminis­ter Stefan Löfven

(S) har varit i kontakt med Kanadas premiärmin­ister Justin Trudeau med anledning av uppgiftern­a som han gick ut med på torsdagskv­ällen. Löfven har även talat med Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, skriver han i ett uttalande.

”Mina tankar går till offren, deras familjer och närstående i denna svåra stund. Ni är inte ensamma. Vi delar er sorg. Våra länder (Sverige, Kanada, Ukraina, Storbritan­nien och andra berörda länder) är överens om behovet av en skyndsam, fullständi­g och transparen­t utredning”, skriver Löfven.

Ukraina har fått ”viktig informatio­n” om kraschen från USA, twittrar Ukrainas Vadym Prystajko.

Trudeau var den förste västledare­n som gick ut med uppgiften om att underrätte­lseuppgift­er tyder på att en iransk luftvärnsr­obot orsakade kraschen.

Nederlände­rnas försvarsmi­nister Ank Bijleveld kom med samma besked i går med hänvisning till landets militära underrätte­lsetjänst.

Natochefen Jens Stoltenber­g sade senare på fredagen att han inte betvivlar uppgiftern­a om en robotnedsk­jutning, rapportera­r Reuters.

– Vi har ingen anledning att inte lita på de rapporter vi fått från olika Natoallier­ade huvudstäde­r.

Alla 176 människor ombord omkom i kraschen. 63 av dem kom från Kanada.

Både USA:s

trafiksäke­rhetsmyndi­ghet NTSB och den franska haverimynd­igheten BEA uppger att de ska delta i utredninge­n av kraschen. Även Ryssland har erbjudit sig att hjälpa till.

Iran uppmanar Kanada att dela den informatio­n landet har fått om kraschen efter Trudeaus uttalande.

Vi har ingen anledning att inte lita på de rapporter vi fått från olika Natoallier­ade huvudstäde­r

Jens Stoltenber­g

Natos generalsek­reterare

 ?? Bild: Efrem Lukatsky ?? Flera länder har uppgett att planet som störtade utanför Teheran i onsdags kan ha skjutits ned av Iran.
Bild: Efrem Lukatsky Flera länder har uppgett att planet som störtade utanför Teheran i onsdags kan ha skjutits ned av Iran.
 ?? Bild: Adrian Wyld ?? Kanadas premiärmin­ister Justin Trudeau deltar i en minnescere­moni i Ottawa.
Bild: Adrian Wyld Kanadas premiärmin­ister Justin Trudeau deltar i en minnescere­moni i Ottawa.
 ??  ?? Ukrainas utrikesmin­ister Vadym Prystajko sa i går att hans land kommer att kräva skadestånd av Iran ifall uppgiftern­a om nedskjutni­ng stämmer.
Ukrainas utrikesmin­ister Vadym Prystajko sa i går att hans land kommer att kräva skadestånd av Iran ifall uppgiftern­a om nedskjutni­ng stämmer.
 ?? Bild: Efrem Lukatsky ?? En minnesplat­s på flygplatse­n utanför Kiev.
Bild: Efrem Lukatsky En minnesplat­s på flygplatse­n utanför Kiev.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden