Göteborgs-Posten

Starkt och folkligt på årets vårsalong

Nu har årets upplaga av vårsalonge­n på Liljevalch­s i Stockholm öppnat. Magdalena Ljung besöker en överraskan­de sevärd utställnin­g.

- Magdalena Ljung kultur@gp.se

Vårsalonge­n Liljevalch­s, Stockholm

Vårsalonge­n hinner både öppna och stänga innan vintern släppt sitt grepp. I år tidigare än någonsin, som en nyårshälsn­ing. Klimatförä­ndringarna gör dock att våren hinner ikapp, fåglarna sjunger. Mängder av ansökninga­r har i vanlig ordning strömmat in och man hoppas även i år på publikreko­rd. Salongen fyller sin funktion, den är folklig, vilket renderar varierande kvalitet och den etablerade konstvärld­ens bortvända blick. Men salongen är lurig, konsthögsk­oleelever och konstnärer som arbetar utanför strålkasta­rnas ljus får här en plats och gör en överraskan­de sevärd utställnin­g. Konsthalls­chefen Mårten Castenfors menar att salongen bärs fram av nordiskt vemod och personliga berättelse­r medan den saknar stora politiska utspel. Ingen plakatpoli­tik förvisso, men just det politiska genomsyrar i högsta grad många verk.

Josef Mellergård som

studerat på Valand samlar i ”Comfort Zone” förnödenhe­ter som Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap samt Livsmedels­verket råder varje person att hamstra för överlevnad i en vecka. En prydlig fyrkant av mindre moduler, paket av stearinlju­s, vattendunk­ar och konserver. Och ett ljudspår, en ensam röst som sjunger med varningssi­renen Hesa Fredrik. Mellergård vill fråga vad som händer när vår lilla, privata trygghetsz­on sinar och vi måste tänka utanför boxen tillsamman­s med andra. Alldeles bredvid sväller Anna Ting Möllers ”Raw Pearl (Jam)”, hudliknand­e klumpar av kombuchaku­ltur, bundna och upphängda i rep som i shibarilek­ar. Det behövs te och socker för att svampen ska växa, förklarar hon, klassiska koloniala varor. Njutning och smärta, det sköna och det motbjudand­e byter plats, om och om igen.

”Insynsskyd­d” är en serie verk i ett av de första rummen, där Andreas Kock och Johan Pihl/Studio Apparat arbetat med de papperslös­as situation. Stora porträttfo­tografier hänger bakom gult, grumligt glas som suddar ut anletsdrag­en och skapar ett gyllene skimmer. Tidlösa helgon eller insekter i bärnsten, de förblir okända för oss. Åsa Landströms stora, luftigt vackra målning efterbilda­r ett foto ur ”Scener ur ett äktenskap”. De kända skåde

spelarna blickar ner på oss som marterade änglar. Tavlan ingår i en svit där Landström vill komma åt konflikten mellan upptagenhe­ten av vårt inre och förmågan att ta in större globala kriser. Kriser som skjuter sig ända in bekvämligh­etens ryggmärg.

Den Göteborgsb­aserade

Oktawian Bohdziewic­z har gjort en rad stora nummerlapp­ar i porslin. De har olika nummer men samma text, ”Ovälkommen”, och så är de tillknyckl­ade. Såsom alla någon gång har känt sig, sköra och starka som porslin. Får du vänta en liten stund med ditt nummer eller outhärdlig­t länge? Och varför är så många sammanhang beroende av att skapa den andre? Likriktnin­gen manifester­as på väggen mitt emot, Maria Lundgren, också hon från Göteborg, visar fint valörmåler­i i serien ”Borttagen före visning”. Motiven är inspirerad­e av foton på Hemnet där mäklare uppmanat kunder att anlita en stylist som förtrollar deras lägenhet till en korsning av möbelaffär och bårhus. Alla vet att ett hem som sjuder av liv och minnen varken är önskvärt eller säljbart.

”Finns det en blick som inte längre dominerar? Som inte längre fängslar världen i bilder på avstånd?” Det frågar sig Ellen Dynebrink i verket ”U & Me”. Ett stort, förföriskt glimrande lapptäcke som fladdrar i första salen utan att röra sig ett uns. En skärva av verklighet­en, abstrahera­d och förädlad för oss att bli ett med. ”Mitt lejon”, Nora Söder har sytt ett härligt bångstyrig­t totemdjur, åt sig själv och åt dem som förstår att ha kvar barndomens skapargläd­je. Lejonet blev en säkerhetsv­entil vid sidan av studierna, där ett annat sätt att vara till på antagligen premierade­s. Både Dynebrink och Söder har läst vid HDK och verkar i Göteborg.

I en av

de sista salarna visas en mörk, vrålande, strålande målning av Aleksandra Jarosz Laszlo, ”Acquainted with the Night”.

Sagoväsen, halvdjur, en backanal men frusen mitt i steget. I sitt måleri menar hon sig besöka platser fyllda av tysta hyresgäste­r och vill att de ska berätta historier vi glömt eller aldrig fått höra. Det handlar om representa­tion och tolkningsf­öreträde. Vem får berätta sin eller vår historia?

Årets vårsalong hävdar

sig med en stark röst, samhällsme­dveten, personlig och angelägen. Den ger svar på tal och ställer vidare frågor. Väjer inte för det svåra, rör vid det existentie­lla och hjälper oss att navigera i den värld vi står på tröskeln till.

Årets vårsalong hävdar sig med en stark röst, samhällsme­dveten, personlig och angelägen.

 ?? Bilder: Nils Petter Nilsson ?? Ellen Dynebrinks verk ”U & Me” är ett glimrande lapptäcke som fladdrar i rummet utan att röra sig ett uns.
Bilder: Nils Petter Nilsson Ellen Dynebrinks verk ”U & Me” är ett glimrande lapptäcke som fladdrar i rummet utan att röra sig ett uns.
 ??  ?? Nummerlapp­ar i porslin av Göteborgsb­aserade Oktawian Bohdziewic­z .
Nummerlapp­ar i porslin av Göteborgsb­aserade Oktawian Bohdziewic­z .
 ??  ?? Nora Söders ”Mitt lejon” .
Nora Söders ”Mitt lejon” .
 ??  ?? Aleksandra Jarosz Laszlo, ”Acquainted with the Night”.
Aleksandra Jarosz Laszlo, ”Acquainted with the Night”.
 ??  ?? ”Insynsskyd­d” är en serie verk i ett av de första rummen, där Andreas Kock och Johan Pihl/Studio Apparat arbetat med de papperslös­as situation.
”Insynsskyd­d” är en serie verk i ett av de första rummen, där Andreas Kock och Johan Pihl/Studio Apparat arbetat med de papperslös­as situation.
 ??  ?? Maria Lundgrens bildserie ”Borttagen före visning” avbildar foton ur Hemnet-annonser.
Maria Lundgrens bildserie ”Borttagen före visning” avbildar foton ur Hemnet-annonser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden