Göteborgs-Posten

Berggren inte orolig över hemresan från Qatar

Ett landslagsl­äger pågår – mitt i en region präglad av ett spänt konfliktlä­ge. Hur påverkar det spelarna? – Det är klart att jag följer allt och uppdaterar mig, men jag går inte runt och känner mig orolig, säger Häckens Gustav Berggren.

- Linus Petersson linus.petersson@gp.se

Sverige–Moldavien 1–0. Det svenska herrlandsl­aget inledde 2020 med seger.

Med i torsdagens startelva fanns tre Häcken-spelare: Adam Andersson, Daleho Irandust och Gustav Berggren. Den sistnämnde njöt av de 90 minuterna och av att få göra landslagsd­ebut.

– Jag trodde att jag skulle känna en lite större nervös anspänning och så, men det var rätt lugnt. Vi hade gått igenom mycket inför matchen hur vi skulle spela och

när matchen startade kändes det tryggt, säger han. Hur tycker du att det gick för dig?

– Jag tycker att jag gjorde en bra förstahalv­lek och en bit in i andra. Sedan tappade jag lite kraft och slog lite enkla felpass på slutet. Sett över hela matchen tyckte jag att det gick hyfsat bra. Och med tanke på att det är tidigt på säsongen så var det över förväntan. Det var kul att spela match! För Gustav Berggren, och resten av de svenska landslagss­pelarna, har januaritur­nén i Qatar dock inte enbart handlat om fotboll – om matcher och träningar.

Läget är spänt i regionen. Konflikten mellan USA och Iran påtagligt.

Och givetvis är händelsern­a som kraschade flygplan, attacker mot militärbas­er och dödande av toppgenera­ler inget som undgår någon.

– Det är klart att jag följer allt och uppdaterar mig, men jag går inte runt och känner mig orolig. Det är klart att det som händer är otroligt hemskt, men när man är här nere går man in i sin lilla fotbollsbu­bbla. Jag oroar mig inte för min egen säkerhet, säger Gustav Berggren som tidigare, för Fotbollska­nalen, har berättat att den största oroskänsla­n finns hos föräldrarn­a hemma i Sverige.

– Mamma och pappa satt med atlas, tittade ut USA:s militärbas­er och mätte avstånd. De är nojiga och oroliga. Lyckas du lugna dem på något sätt?

– Jag försöker, men samtidigt kan man sätta sig in i deras situation också.

Januaritur­nén pågår fram tills på måndag. Sedan ska landslaget flyga hem – över Iran.

Något som förbundska­pten Janne Andersson har varit tydlig med att han inte gillar.

– Jag tycker att det är jäkligt obehagligt, har han sagt till Fotbollska­nalen. Det finns dock en plan B, an alternativ resväg.

– Det finns andra flygbolag som flyger till Qatar som flyger andra vägar. Vi har självklart en plan B som vi inte behövt tryckt på knappen än för läget är inte så, men vi har en plan B. Det finns andra flygbolag, säger säkerhetsc­hefen Janne Gustavsson till Fotbollska­nalen.

Gustav Berggren:

– Vi hade ett snack om det där i morse och det är inget vi ska oroa oss för.

 ?? Bild: Carl Sandin ?? Gustav Berggren gjorde landslagsd­ebut mot Moldavien i torsdags. Tillsamman­s med de andra landslagss­pelarna har han koll på läget i regionen och konflikten mellan Iran och USA. Men han är inte orolig för sig egen säkerhet.
Bild: Carl Sandin Gustav Berggren gjorde landslagsd­ebut mot Moldavien i torsdags. Tillsamman­s med de andra landslagss­pelarna har han koll på läget i regionen och konflikten mellan Iran och USA. Men han är inte orolig för sig egen säkerhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden