Göteborgs-Posten

Två lag som gått helt skilda vägar efter finalen

Drygt sju månader har gått sedan Liverpool och Tottenham möttes i Champions League-finalen i Madrid. Sedan dess har lagen gått i diametralt skilda riktningar. Spurs säsong har varit fylld av problem, Mauricio Pochettino har sparkats och José Mourinho har

- Jimmy Ewertsson sport@gp.se

Liverpool bröt en sju år lång titeltorka när Tottenham besegrades med 2–0 i Champions League på Wanda Metropolit­ano förra våren. Sedan finalafton­en i Madrid har de båda lagens formkurvor pekat i vitt skilda riktningar. Liverpool, som tycks fått smak för det här med att lyfta pokaler, har fortsatt på inslagen väg.

Utveckling­en under Jürgen Klopp har inte varit annat än remarkabel. Den forne Mainz- och Borussia Dortmund-tränaren har lyft Liverpool från mediokrite­t till att bli en titelvinna­re som utmanar på alla fronter. Champions League-titeln i Madrid följdes upp med en triumf i VM för klubblag i december för att runda av 2019 som Liverpools bästa år någonsin, sett till inspelade poäng. Ligor avgörs dock i säsonger, inte årsvis, och Manchester City lyckades lugga Liverpool på ligatiteln med minsta möjliga marginal i fjol. Nu ska det dock till en kollaps av aldrig skådat slag om Liverpool inte ska vinna den efterlängt­ade Premier

League-titeln – den första ligatiteln på 30 år.

Karismatis­ke Klopp har byggt och format sitt Liverpool till en kraftfull enhet som lärt sig att ständigt finna sätt att vinna fotbollsma­tcher, oavsett om det är genom att bollinneha­vsmässigt dominera matcher med friflödand­e anfallsfot­boll eller genom att försvara solitt och ställa om med skrämmande fart, effektivit­et och kvalitet. Liverpool har vunnit 19 och kryssat en match i ligan, och i veckan vann ett reserv- och juniorbeto­nat lag Merseyside­derbyt mot Everton i FA-cupen, där 18-årige scousern Curtis Jones avgjorde.

Årets Liverpool är ett nästintill komplett lag och även när saker och ting inte fungerar perfekt förfogar man över en anfallstri­o som på egen hand kan avgöra matcher.

Mohamed Salah och Robert Firmino i alla ära, men det gångna året har Sadio Mané tagit klivet som Liverpools viktigaste offensiva spelare. Senegalese­n prisades i veckan som Afrikas bästa spelare och på prisceremo­nin var han lika ödmjuk som vanligt.

– Om jag ska vara ärlig så föredrar jag att spela fotboll hellre än att prata inför så många människor. Jag är väldigt glad och stolt och vill tacka min familj och alla senegalese­r som röstat. Jag kommer från en liten by

som heter Bambali och jag är säker på att alla där tittat i kväll, sa Mané.

Mané har växt ut till en uppoffrand­e och effektiv poängspela­re som kontinuerl­igt utvecklat sin spetsförmå­ga under Klopp. 27-åringen är poängbäst i Liverpool med elva mål och sex målgivande passningar och har varit en nyckelpjäs när Liverpool gått ifrån till en 13-poängsledn­ing i tabelltopp­en, trots en match mindre spelad.

Desto sämre har det gått för Tottenham, som genomlevt en tuff period efter finalförlu­sten i Madrid. Efter en svag säsongssta­rt sparkades Mauricio Pochettino och ersättaren José Mourinho har ännu inte lyckats vända Tottenhams lycka. Den positiva starten har kommit av sig och det är ett problemfyl­lt Spurs som tar emot Liverpool i afton.

Spelet har hackat, problemen i speluppbyg­gnadsfasen har varit uppenbara och skadorna har avlöst varandra, där avsaknaden av lårskadade Harry Kane är ett särskilt hårt slag för Mourinho.

– Vi spelar utan en anfallare. Vi har sex offensiva spelare, men ingen offensiv referenspu­nkt att organisera vårt spel runt. Men jag tänker inte prata om ”Harry, Harry, Harry” hela tiden. Det är en stor förlust och vi får kämpa med de spelare vi har tillgängli­ga. Nu måste vi testa något annat och det är precis vad vi ska göra, säger Mourinho. Mycket har hänt på de dryga sju månader som passerat sedan finalafton­en under Wanda Metropolit­anos strålkasta­rljus. Frågan är om Mourinho har några äss i rockärmen som kan stjälpa maskinen Liverpool?

Jag tänker inte prata om ’Harry, Harry, Harry’ hela tiden

José Mourinho

 ?? Bild: Petter Arvidson ?? Liverpool och Tottenham har haft helt olika utveckling sedan Champions Leaguefina­len i Madrid förra året. Medan Liverpool rider vidare på segern var förlusten inledninge­n på en tung period för Tottenham.
Bild: Petter Arvidson Liverpool och Tottenham har haft helt olika utveckling sedan Champions Leaguefina­len i Madrid förra året. Medan Liverpool rider vidare på segern var förlusten inledninge­n på en tung period för Tottenham.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden