Göteborgs-Posten

Utvilad Linn Svahn siktar på seger

Jonna Sundling är förkyld, Stina Nilsson skadad och Maja Dahlqvist letar efter formen. Tur då att Sverige har en ny sprintstjä­rna. Och hon trivs med favoritska­pet. – Jag tycker ju om att vinna. Så vi får se om jag kan ta mig hela vägen dit, säger Linn Sva

- Lasse Mannheimer TT

Den totala sprintcupl­edaren Jonna Sundling hade efter ett något misslyckat Tour de Ski hoppats på en bra helg i Tyskland. Men en förkylning sätter stopp för Sundling, som tvingas stå över världscupt­ävlingarna i Dresden, där fristilssp­rint (lördag) och sprintstaf­ett (söndag) står på programmet.

Utan Sundling och Stina Nilsson, som är skadad, står Sveriges hopp i första hand till Linn Svahn och Maja Dahlqvist. Och med tanke på att den senare har haft svårt att hitta formen i vinter är det kanske 20-åriga Svahn som har de största chanserna i lördagens individuel­la sprint.

– Det är tråkigt att det är många som har fallit bort, för vi är ett så otroligt starkt lag och det är så otroligt många som hade kunnat kämpa om segern här. Men jag ser fram emot att få tävla på lördag och jag har tron på mig själv att jag kan göra något riktigt bra, så får vi se vad det räcker till, säger Linn Svahn.

Det känns inte orimligt att Svahn ska kunna slåss om pallplatse­rna i Dresden – både individuel­lt och i lördagens lagsprint – men före säsongen var det inte många som alls hade koll på talangen.

Det stora genombrott­et kom i Davos i december när hon i karriärens andra världscupt­ävling vann sprinten i konkurrens med hela världselit­en. Det följde hon upp i Planica helgen därpå genom att först gå till ännu en final individuel­lt och sedan vinna säsongens hittills enda sprintstaf­ett tillsamman­s med Maja Dahlqvist.

– Det är klart att det märks när en idrottare lyckas väldigt bra och kommer upp så här. Men jag har alltid haft väldigt höga mål på mig själv och har alltid sett framför mig att jag ska lyckas med det som jag vill uppnå, säger Linn Svahn.

– Jag är inte förvånad själv över det jag har presterat även om alla andra kanske har varit det.

Ett möjligt trumfkort för Linn Svahn är också att hon inte var med i Tour de Ski över nyårshelge­n, en tävling som innebär tung belastning under många dagar. I stället har hon kunnat ägna jullovet åt att träna och bevara formen.

– Om jag hade varit med där hade jag inte kunnat prestera på den nivån som jag önskar göra. Jag kommer hit bra laddad och har gjort det bästa de senaste veckorna, och jag hoppas att det kommer att svara bra, säger Svahn. Är du segerviss?

– Det är en dum fråga att ställa till mig. Det är en självklarh­et.

 ?? Bild: Darko Bandic ?? Linn Svahns fick sitt stora genombrott i december.
Bild: Darko Bandic Linn Svahns fick sitt stora genombrott i december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden