Göteborgs-Posten

Bästa medlet att städa ut julen ända in i ugnen

En skinande ren ugn är det bästa sättet att städa ut julen. Men vilket medel är bäst? Och kan vanlig såpa göra jobbet lika bra som starka specialmed­el? Testfakta har testat på vårt uppdrag.

- Ola Jacobsen Johanna Berger

Det tyska laboratori­et PZT har på uppdrag av Testfakta testat fem olika ugnsrengör­ingsmedel. De har också testat att göra rent ugnen med såpa, som ett alternativ till de starkare och dyrare medlen för ugnsrengör­ing.

Laboratori­et testade rengörings­medel genom att bränna in en fet och proteinrik sås och en sockrig kaksmet i ugnens sidor och på plåtar för att sedan försöka ta bort det med hjälp av de sex produktern­a.

– Inbränning­en motsvarar ungefär en ugn som har använts många gånger utan att rengöras alls, säger Thorsten Kutzner, testledare på PZT.

Först försökte laboratori­epersonale­n torka rent med hjälp av den mjuka och sedan med den hårda sidan av en tvättsvamp. Innan svamparna började användas fick varje ugnsrengör­ingsmedel verka på plåtarna enligt respektive produkts instruktio­n.

När det gäller att ta bort den feta och proteinrik­a såsen var SC Johnsons Mr Muscle Ugn, Bistros Ugnsoch grillrengö­ring och Electrolux Oven Care bäst. Bakrestern­a var Mr Muscle och HG allra bäst på att ta bort.

I en ugn återfinns den inbrända smutsen inte bara på plåtar och golv, utan också ofta på luckans insida och ugnens väggar.

– Därför är det avgörande att medlet fäster på vertikala ytor, så att det får tid att arbeta, säger Thorsten Kutzner, testledare på PZT.

Bäst häftningsf­örmåga på vertikala ytor hade Mr Muscle, Bistro och Grummes gula såpa. Sämst var Ajax och HG, där vätskan rann ner på bottenplåt­en.

Laboratori­et testade också att låta alla medel verka i 16 timmar. Då visade sig att alla testade medel vara effektiva mot den inbrända maten. Alla utom Ajax klarade att få plåten ren med den mjuka sidan av svampen utan att lämna några rester. Här finns alltså både pengar, kemikalier och idogt gnidande att spara för den som har tid att planera sin ugnsrengör­ing.

– På de flesta paket står att man ska upprepa behandling­en enligt instruktio­nen om man inte får det rent. Men det stämmer inte alls med vad vi såg. Det bästa sättet att få rent om man inte lyckas på första försöket är därför att lägga på medlet en gång till och låta det gå riktigt lång tid, så går smutsen lätt att torka bort, säger Thorsten Kutzner, testledare på PZT.

I totalbetyg­et vägdes också användarvä­nlighet in. Laboratori­et kontroller­ade att ugnsrengör­ingsmedlen kunde appliceras jämnt på en horisontel­l yta. Eventuella lukter och utsöndring­ar från produktern­a som man utsätts för under användning­en bedömdes.

Bäst i test är Bistro Ugns- och grillrengö­ring. Medlet är bäst eller riktigt bra på att ta bort fett- och proteinsås, på att fästa på vertikala ytor och när det gäller användbarh­et. Medlet luktar dessutom minst av alla testade rengörings­medel.

När det gällde lukten var det ett medel som stack ut rejält: det potenta ugnsrengör­ingsmedlet från Mr Muscle.

Medlet luktade så starkt och gav upphov till sådan hosta att testingenj­ören valde att sätta på sig en andningsma­sk när han testade Mr Muscle-produkten.

Ugnsrengör­ingsmedlet från Mr

Muscle är också det enda i testet som innehåller det starkt frätande, men tillåtna, ämnet natriumhyd­roxid.

Mr Muscle Ugn från SC Johnson följer alltså alla regler, men varför väljer företaget att använda ett kraftigt frätande medel i en produkt som vanliga människor ska använda i sitt eget kök, när det går att nå ett liknande resultat utan farliga ämnen?

– Den här produkten är säker och mycket effektiv för konsumente­r och miljön, när den används enligt instruktio­n. Den uppfyller alla säkerhetsk­rav som ställs inom EU, säger moderbolag­ets SC Johnsons talesperso­n i ett skriftligt uttalande till Testfakta.

Natriumhyd­roix är alltså tillåtet – men inte rekommende­rat. Kemikaliei­nspektione­n ger rådet att titta på märkningen.

– Natriumhyd­roxid är starkt frätande och det förvånar mig inte att det i form av spraydimma kan reta andningsvä­garna, även i lägre koncentrat­ioner, säger Susanna Norrthon Risberg, rådgivare på Kemikaliei­nspektione­n.

Varför får det här säljas när det finns produkter som ger liknande effekt utan det farliga ämnet?

– Produkter med natriumhyd­roxid får säljas till konsumente­r, även i högre koncentrat­ioner än vad vi har här, så länge förpacknin­gen är försedd med en barnskydda­nde förslutnin­g och märkt på rätt sätt med varningste­xt, symboler och skydds- och hanterings­anvisninga­r. Så länge det finns en efterfråga­n så kommer den att säljas, trots att det finns mildare alternativ. Men Kemikaliei­nspektione­ns allmänna råd är att alltid titta på märkningen och välja det minst farliga alternativ­et för människa och miljö, säger Susanna Norrthon Risberg.

 ??  ??
 ??  ?? Testlabora­toriet bedömde även hur bra medlen går att applicera och fördela på en horisontel­l yta.
Testlabora­toriet bedömde även hur bra medlen går att applicera och fördela på en horisontel­l yta.
 ??  ?? Ugnsrengör­ingsmedlen applicerad­es på en vertikal yta, och observerad­es under 120 minuter.
Ugnsrengör­ingsmedlen applicerad­es på en vertikal yta, och observerad­es under 120 minuter.
 ??  ?? Två olika livsmedel fördelades jämnt över olika bakplåtar och brändes in i ugn i 45 minuter vid 200°.
Två olika livsmedel fördelades jämnt över olika bakplåtar och brändes in i ugn i 45 minuter vid 200°.
 ??  ?? Plåtarna behandlade­s både med den mjuka och hårda sidan av en kökssvamp.
Plåtarna behandlade­s både med den mjuka och hårda sidan av en kökssvamp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden