Göteborgs-Posten

Jubileum för kultförkla­rad ikon

Den är en underskön bil med en nästan skulptural elegans och hjälpte till att sätta Volvo på kartan när den syntes över hela världen i tv-serien ”Helgonet”. Nu är det 60 år sedan som P1800 visades upp för första gången.

- Robert Lagerström

Det första försöket gick inget vidare. Volvo ville skapa en vacker och sportig bil, men modellen P1900 var dåligt byggd och blev ett fiasko. Den slutade att tillverkas efter bara ett år.

Men skam den som ger sig – på Volvo var man nämligen övertygad om att ett tjusigt ekipage skulle locka kunder till de vanliga personbila­rna. Målet var att öka försäljnin­gen och förbättra märkets status i USA.

Resultatet blev P1800. Denna smäckra och stilfulla vagn hade ett sportigt tilltal och drevs av en ny B18B-motor på knappt 100 hästkrafte­r. Modellen premiärvis­ades på den stora bilsalonge­n i Bryssel i januari 1960 och har med tiden blivit kultförkla­rad.

– P1800 har aldrig varit en sportbil. Men den är skön att köra och får ett speciellt ljud med dubbla förgasare. Den känns inte slö. Motorn är rätt stark och bilen väger lite, säger entusiaste­n Ulf Selstam, redaktör för Svenska Volvo P1800-klubbens medlemstid­ning.

Den robusta kraftkälla­n i all ära, det var ändå formgivnin­gen som utmärkte ekipaget. Så var bilen också ritad i det trendmedve­tna Italien – av en svensk på firman Frua i Turin. Pelle Petterson var en nyutexamin­erad designer, som råkade vara son till projektled­aren Helmer Petterson.

Produktion­en kom igång på senhösten 1960 och de första åren byggdes bilarna i Storbritan­nien. Då fick P1800 en högst oväntad draghjälp.

När tv-serien ”Helgonet” (1962– 1969) skulle spelas in behövde skådespela­ren Roger Moore köra en elegant bil. När det inte gick att få fram en Jaguar E-Type föll valet på den svenska vagnen.

Men Volvos återförsäl­jare i London insåg inte vilket gyllene reklamtill­fälle detta var. Därför fick produktion­sbolaget betala fullt pris för den vita bilen, som några år senare hade setts av 400 miljoner tv-tittare.

Med åren fick modellen en starkare kraftkälla och till sist bränsleins­prutning. När kombiversi­onen ES presentera­des 1971 var grundkonst­ruktionen dock föråldrad och de sista bilarna rullade av bandet två år senare.

– En P1800 är tummen upp! Jag är 70 år och skulle känna mig patetisk i en Porsche, men stortrivs i P1800. Till och med yngre människor tycker att den är en häftig bil, säger Ulf Selstam om den 60-årsjubiler­ande klassikern.

 ?? Bilder: TT ?? I tv-serien ”Helgonet” spelades privatdete­ktiven Simon Templar, som körde en P1800, av Roger Moore.
Bilder: TT I tv-serien ”Helgonet” spelades privatdete­ktiven Simon Templar, som körde en P1800, av Roger Moore.
 ??  ?? Dåvarande kronprins Carl Gustaf med sin Volvo P1800 S fotografer­ad i juni 1969.
Dåvarande kronprins Carl Gustaf med sin Volvo P1800 S fotografer­ad i juni 1969.
 ??  ?? Ulf Selstam, redaktör för Svenska Volvo P1800-klubbens medlemstid­ning, poserar vid sin P1800.
Ulf Selstam, redaktör för Svenska Volvo P1800-klubbens medlemstid­ning, poserar vid sin P1800.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden