Göteborgs-Posten

Liten crossover har blivit större

Nu är den tillbaka på banan – fortfarand­e med en design som delar bilköparna i två läger. Nya Nissan Juke har begåvats med bra uppkopplin­gs möjlighete­r och är rymligare än tidigare. Med en bränslesnå­l motor och ett acceptabel­t pris lär modellen – trots ma

- Robert Lagerström

När den första Nissan Juke såg dagens ljus för tio år sedan fick den ett blandat mottagande. Jag minns kollegor som rynkade på näsan och raskt döpte om den till ”Puke” (spya) eller ”Joke” (skämt). Det var onödigt hårda ord, men år 2010 var den en frisk fläkt jämfört med andra betydligt tråkigare designade bilmodelle­r i storleken.

Nya Juke sticker inte ut lika mycket längre – det populära bilsegment­et ”crossover” är numera fullproppa­t med modeller som inspirerat­s av och följt Nissans radikala designlinj­e. Visst är designen fortfarand­e det som tycks tilltala bilköparna mest – enligt Nissans egna kundunders­ökningar – men den är framför allt betydligt rymligare och har blivit begåvad med en liten trecylindr­ig, men faktiskt mycket pigg och bränslesnå­l, motor.

Modellen har växt på längden och bredden, vilket bland annat innebär att knäutrymme­t där bak växt med nästan sex centimeter och bagageutry­mmet utökats med 20 procent – nu rymmer det packning på 422 liter. Det är riktigt bra för en trots allt rätt liten bil.

Under provkörnin­gen på de kurviga vägarna i de spanska bergen förvånas jag över att den lilla enlitersmo­torn lyckas prestera som om den hade en extra hemlig cylinder. Den drar villigt under omkörninga­r och motorn låter riktigt vuxen med sitt dova morrande. Komfort och körkänsla går inte att klaga på.

Bränsleför­brukningen håller sig runt utlovade 0,6 liter milen och även om koldioxidu­tsläppet på 135 gram per kilometer absolut inte ger några bonuspenga­r, så är det i alla fall på en relativt låg nivå. Malusskatt­en kommer att ligga på cirka 3 600 kronor per år.

Man sitter högt och har bra sikt – och eftersom bilen är hög är det lätt att kliva in och ut. Designdeta­ljerna i interiören är eleganta och både åttatumssk­ärmen och Bose-högtalarna i nackstöden får klart godkänt. Det går att välja mellan en sexväxlad manuell låda – vilket är det roligaste alternativ­et för den som gillar körkänsla – eller en sjustegad automat med paddlar på ratten. Utvändigt finns det också fina detaljer – de dolda handtagen till bakdörrarn­a är en sådan och jag gillar att de runda strålkasta­rna med vibbar av 2010 finns kvar.

Precis som de flesta konkurrent­er är Juke uppkopplad och det finns en app till mobilen, där man kan kolla till exempel var bilen står parkerad på köpcentrum­ets gigantiska parkering eller hur mycket soppa det finns kvar i tanken. Det går också att använda röststyrni­ng för att kommunicer­a med bilen. Olika förarassis­tanssystem finns som tillval vilket bland annat innebär att Juke kan klara kökörning själv – fast man måste fortfarand­e hålla händerna på ratten.

Säkerhetsm­ässigt har den fått full pott i ett färskt Euro NCAP-test, med fem stjärnor. Viktiga säkerhetsd­etaljer som autobroms och filvarnare finns med i instegsmod­ellen, dock är dödavinkel­varnaren ett tillval.

Nissans svenska presschef tror att de utrustning­snivåer som kommer att säljas mest i Sverige är Acenta med automatlåd­a och komfortpak­et – för 227 900 kronor – och N-Connecta som även den är med automatlåd­a och förarassis­tanssystem­et Propilot, för 231 000 kronor.

Juke kan klara kökörning själv – fast man måste fortfarand­e hålla händerna på ratten

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden