Göteborgs-Posten

Toppspelar­na blir allt äldre och äldre

Lionel Messi, 33 i sommar, Cristiano Ronaldo, snart 35 – och Zlatan Ibrahimovi­c, 38. En trio som fortsätter att trotsa naturlagar­na? Nej, gamla fotbollssa­nningar kan behöva omprövas. – Det är inte otroligt att man kommer se fler äldre spelare på riktigt h

- Fredrik Shayn Scherman

70 är det nya 50 visar studier. Och kanske kan man snart säga att 35 är det nya 25 när det kommer till toppidrott­arna – inte minst i lagbollspo­rter som fotboll.

I januari i fjol kom en studie som visade att genomsnitt­såldern för spelarna i herrarnas Champions League hade ökat med 1,6 år från 1992–93 till 2017–18. Från 24,9 år till 26,5.

En till synes obetydlig ökning? Tvärtom.

– Det är en ganska markant skillnad i och med att det är ett så smalt åldersspan­n. En skillnad på 1,6 år är större i åldersspan­net 18–35 jämfört med hela livet, förklarar Anton Kalén.

Anton Kalén, bosatt i spanska Vigo sedan några år tillbaka, är huvudförfa­ttare till studien. Han har bland annat erfarenhet som juniorland­slagsträna­re i basket och är doktorand vid universite­tet i Vigo, vid fakulteten för utbildning och idrottsvet­enskap.

Vad kan man då dra för slutsatser av detta? Anton Kalén påpekar att det blir hypotetisk­a resonemang – men också att det går att se vissa tendenser. Inte minst om tidigare nämnda höjda genomsnitt­sålder kombineras med resultaten i en annan studie som han har varit med att genomföra.

Den undersökte herrarna i tyska Bundesliga 2012–2015 och visade visserlige­n på att spelarnas fysiska prestation tydligt sjunker efter 30. Men bland de äldre spelarna var förmågan att slå passningar till rätt adress mellan 3 och 5 procent högre jämfört med spelare i åldersspan­net 16–29 år.

– Även om spelarnas fysiska prestation blir sämre har de någonting som kompensera­r för det. Det viktiga är att vara på rätt plats vid rätt tid; ju smartare man är desto mindre behöver man springa för att vara där, säger Anton Kalén.

– Det innebär att spelarna tillsamman­s med klubbarna kan hitta sätt att utnyttja en äldre spelare.

När vi skriver januari 2020 fyller Cristiano Ronaldo 35 inom en månad, och i sommar blir Leo Messi 33. Trots det är det inte särdeles mycket som tyder på att duon som dominerat det senaste dussinet åren börjar mattas. Lägg därtill att Zlatan Ibrahimovi­c nyligen skrev på för Milan, och var högvilt bland många europeiska toppklubba­r vid 38 års ålder.

– Jag har fortfarand­e många år kvar, jag kan spela tills jag är 41, sade Ronaldo till spansk tv förra året.

Och Anton Kalén tror att det vi nu ser är början på någonting.

– Det är ju spekulatio­ner så klart – men jag tror absolut att toppspelar­na kommer hålla längre och längre. Vi ser redan tendenser, säger han.

Han nämner den allt högre graden av medvetenhe­t bland spelarna när det handlar om att ta hand om kroppen; kosten, träningen, återhämtni­ngen, rehabilite­ringen.

Vissa spelare anställer själva specialist­er. På klubbnivå har utveckling­en tagit stora kliv när det handlar om att förbättra den individuel­la träningen.

– Den utveckling­en lär bara fortsätta. Spelarna och klubbarna är mer och mer medvetna om vikten av att ta hand om kroppen för att den ska hålla, säger Anton Kalén.

– Vilket inte är så konstigt, för det är stora pengar det handlar om för alla inblandade – spelarna, klubbarna och tv-bolagen.

Det senaste decenniet spelade Paolo Maldini, Javier Zanetti och Ryan Giggs på hög nivå över 40-strecket. Då sågs det närmast som en anomali, men i framtiden kan det alltså vara vanligare.

– Förmodlige­n kommer de spelare som tidigt höll länge vara pionjärer när det handlar om att ta ett ägarskap för sin egen kropp – det instrument de faktiskt tjänar pengar på, säger Anton Kalén.

Och fortsätter:

– Det är inte otroligt att man kommer se fler äldre spelare på riktigt hög nivå framöver. Visst, det kanske inte kommer vara jättemånga spelare över 40, eller att Zlatan håller till 50. Men en större andel spelare över 30. Troligtvis blir fler och fler spelare medvetna om vikten av att sköta om kroppen och hålla länge – och de ser hur mycket mer pengar de kan tjäna om de håller fem år till.

Även om spelarnas fysiska prestation blir sämre har de någonting som kompensera­r för det.

Anton Karlén

 ?? Arkivbild: Sergie Perez ?? Lionel Messi och Cristiano Ronaldo är två av världens bästa spelare just nu. Och spelarna på högsta nivå blir äldre och äldre.
Arkivbild: Sergie Perez Lionel Messi och Cristiano Ronaldo är två av världens bästa spelare just nu. Och spelarna på högsta nivå blir äldre och äldre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden