Göteborgs-Posten

Varför köper sjukvården in pseudovete­nskapliga utbildning­ar?

Samtidigt som Sahlgrensk­a ska spara 500 miljoner läggs miljoner på utbildning­ar som helt saknar vetenskapl­igt stöd.

- Adam Cwejman adam.cwejman@gp.se

Organisati­onen Vetenskap och

Folkbildni­ng (VoF) utnämner varje år en ”Årets förvillare”. Priset ges till personer och organisati­oner som sprider villfarels­er, dålig vetenskap eller rena spekulatio­ner.

För två år sedan utnämndes författare­n Thomas Eriksson till årets förvillare. Tidningen Filter hade i ett reportage från samma år visat att Erikssons indelning av personligh­eter inte bygger på några vetenskapl­iga studier.

Trots detta sålde Eriksson in utbildning­ar och föreläsnin­gar för miljonbelo­pp till offentlig sektor och företag. Eriksson hade gjort sig känd med boken ”Omgiven av idioter”. En veritabel försäljnin­gssuccé som gjorde honom till en välkänd och ofta inbjuden expert i frågor som rör psykologi och beteendeve­tenskap.

Erikssons idéer är

lockande för människor som lever i en tid där det egna jaget står i centrum. Människor delas in i generella färgkatego­rier utifrån deras påstådda personligh­etstyp. Det är så generellt att alla kan känna igen sig i kategorier­na.

Den västsvensk­e barnläkare­n Mats Reimers liknande i en artikel hur färgteorie­rna kan liknas vid tilltron till horoskop (Dagens Samhälle (13/12 2019). Rätt harmlöst, förutsatt att ingen drar några organisato­riska slutsatser av det hela.

Trots detta har Eriksson givit intryck av att hans personligh­etsteori är baserad på solid vetenskapl­ig grund. VoF hävdar att Erikssons idéer ”skapat en jordmån för mindre nogräknade aktörer att sälja in helt ovetenskap­liga personligh­etstest av liknande typ till ett stort antal företag och organisati­oner”.

Eriksson försvarar sig

med att psykologi inte är en exakt vetenskap och att kritikerna drivs av avundsjuka över hans framgångar. Han kallar sig för beteendeve­tare då han jobbar med mänskligt beteende, som han uttrycker det i en intervju. Att det skulle krävas någon akademisk utbildning för att använda sig av titeln slår han ifrån sig med att vissa saker förstår man med magkänslan.

Men beteendeve­tenskap och psykologi är inte flum. Det görs gott om systematis­ka studier som faktiskt prövar olika metoder och tillvägagå­ngssätt samt deras effektivit­et. Eriksson råkar helt enkelt varit bättre på att marknadsfö­ra sina påstådda rön. Men Erikssons teorier är faktiskt inte huvudprobl­emet. Charlatane­r finns det gott om. Det allvarliga är att folk med pengar och inflytande över den dagliga verksamhet­en i exempelvis offentlig sektor låter sig luras av Erikssons nonsens.

Frilansjou­rnalisten

Christian Dahlström beskriver i ett omfattande reportage hur svensk vård lägger miljonbelo­pp varje år på utbildning­ar riktade till läkare. Tyvärr verkar inte granskning­en som Filter gjorde, och Dahlström följde upp, fått avsedd verkan. Antingen har man inte brytt som om att följa rapporteri­ngen kring Erikssons utbildning eller så har man helt enkelt ignorerat resultaten.

Under 2019 lade fyra regioner tillsamman­s 11 miljoner på DISCutbild­ningar, som alltså bygger på Erikssons personligh­etsteorier. I toppen av denna skam ligasatsni­ng befinner sig Västra Götalands regionen som spenderat 4 773 992 kronor på utbildning­arna. Detta är den synliga kostnaden. Sedan tillkommer den osynliga kostnaden i form av utebliven arbetstid, ersättare för dem som varit på utbildning­arna samt de rent administra­tiva kostnadern­a.

När frågan ställs till VG-regionen om varför de lägger så mycket pengar på nonsens blir svaret att de har riktlinjer som stipulerar att inga pengar ska läggas på utbildning­ar med DISC-profilen. På frågan om varför de ändå lagt över fyra miljoner på dylika utbildning­ar under 2019 finns inget bra svar. Man har helt enkelt inte följt sina egna riktlinjer.

I VG-regionens gemensamma riktlinjer ”för användande av arbetspsyk­ologiska test inom chefs-och medarbetar­området” står bland annat att regionen enbart ska använda personligh­etstest ”som har dokumenter­ad vetenskapl­ig grund med fastställd god validitet”.

Själva kärnan i medicinskt arbete är att det bygger på beprövad erfarenhet och evidensbas­erade forsknings­rön. Offentligh­eten är fylld av pseudovete­nskap och märkliga myter. Det ska inte behöva sägas, men sjukvården måste freda sig mot detta. Hur ska allmänhete­n ha förtroende för verksamhet­en om den bränner pengar på utbildning­ar som drivs helt i avsaknad av vetenskapl­igt stöd?

Västra Götalands regionen

måste göra en hel del besparinga­r. En halv miljard ska dras in. På Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t innebär det att 250 tjänster försvinner. Psykiatrik­ern Margareta Lagerkvist förklarade för GP att läget är så allvarligt att en person måste begå ett brott för att vara säker på att få rätt vård (18/11 2019). Samtidigt som det dras ned inom akutsjukvå­rden för psykiskt sjuka så köper regionen alltså in meningslös­a utbildning­ar.

Den patientnär­a sjukvården är regionen absoluta primäruppd­rag. Det borde givetvis vara det sista regionen sparar in på. Varför slöseri med arbetstid och gemensamma medel i form av DISC-utbildning­arna tycks undgå besparings­ivern är ett mysterium..

 ?? Bild: Jonas Lindstedt ?? Psykiatrin drabbas av nedskärnin­gar samtidigt som personal slösar tid på utbildning­ar med DISC-metoden.
Bild: Jonas Lindstedt Psykiatrin drabbas av nedskärnin­gar samtidigt som personal slösar tid på utbildning­ar med DISC-metoden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden