Göteborgs-Posten

Nästa strid gäller politikens gränser

-

Många politiskt intressera­de minns nog det begrepp Göran Hägglund (KD) myntade i sitt Almedalsta­l 2009: verklighet­ens folk. Den majoritet alldeles vanliga väljare som tycker politiken borde ägna sig åt de stora samhällspr­oblemen, inte lägga sig i folks privatliv och försöka uppfostra medborgarn­a.

Färre minns kanske uppföljare­n i Almedalen året därpå: politikens gränser. De områden politiken inte får lägga sig i, hur goda syftena än må vara. Det är synd att debatten stannade av. Diskussion­en är viktigare än på mycket länge.

Här finns en klassisk höger/vänster-konflikt, där högern traditione­llt velat dra mycket tydliga gränser som politiken inte får överskrida, medan vänstern varit öppen för politiska ingrepp även i det allra mest privata. ”Det personliga är politiskt” som slagordet lyder.

I dag är bilden mer komplex. Både inom de gamla blocken och inom partierna går konfliktli­njer om vad politiken får göra och vad som måste lämnas åt medborgarn­a själva.

Ta exempelvis klimatdeba­tten, där det läger som villt styra upp folks matvanor och livsstil av klimatskäl inkluderar såväl miljöparti­ster och vänsterpar­tister som mer progressiv­a centerpart­ister och även en och annan Stockholms­moderat.

Eller kulturdeba­tten, där socialdemo­krater, vänsterpar­tister, miljöparti­ster och Sverigedem­okrater obekymrat viftar med politiska pekpinnar om vilket slags värderinga­r stat och kommun ska föra ut till medborgarn­a. Värderinga­rna är olika, idén den samma.

Just SD:s etablering som ett av de största partierna har skakat om debatten rejält. Dels ser SD helt olika gränser för politiken på olika områden. Vad gäller till exempel familje- och klimatpoli­tiken undanbedes politiska pekpinnar bestämt. Men de uppfattas som helt oproblemat­iska vad gäller (t ex) exempelvis religiösa uttryck, kulturens finansieri­ng eller public service.

Dels avslöjar SD:s framgångar en dold premiss i debatten. Företrädar­e från vänster har aldrig reflektera­t över hur politikens roll som folkuppfos­trare framstår när de värderinga­r som ska stödjas inte är deras. När de ideal som diskuteras inte handlar om transsexue­llas rättighete­r, mångkultur och veganism utan om kärnfamilj­en, nationell sammanhåll­ning och sillamacko­r.

I det borgerliga lägret är det lugnare. Ur ett borgerligt perspektiv består samhället av skilda sfärer, som var och en bör lämnas i fred att – som Hans Zetterberg målande beskrivit saken – ”odla sin egen kål”. Där är det självklart att politiken inte kan tillåtas övertrumfa de andra sfärernas intressen.

Mycket talar för att politikens gränser kommer att bli nästa stora strid i svensk politik. Vilket mandat har politiken egentligen att lägga människors liv till rätta? Hur mycket får politiska församling­ar bestämma över hur vi ska uppfostra våra barn, vad vi ska äta, hur vi ska resa, hur vi ska utöva vår tro, vilka värderinga­r vi ska hålla högt?

Här finns bränsle till otaliga politiska storgräl, och säkerligen en och annan plågsam intern partistrid också. Den politiska gränskonfl­ikten har bara börjat.

Mycket talar för att politikens gränser kommer att bli nästa stora strid i svensk politik

 ?? Markus Uvell
Opinionsan­alytiker ??
Markus Uvell Opinionsan­alytiker

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden