Göteborgs-Posten

Så kan Göteborg bli en hållbar och naturnära stad på riktigt

Göteborg omvandlas i en rasande takt och vi ser en ny stad växa fram. Men är det en stad som möter framtidens behov och utmaningar? En robust stad, redo för klimatförä­ndringarna­s effekter? En stad som främjar vår fysiska, psykiska och sociala hälsa? Det k

-

Den moderna staden tampas med miljöprobl­em, så som förorening­ar i luft, mark och vatten, buller och biologisk obalans. Dessutom blir effekterna av klimatförä­ndringarna tydligare, och våra städer tvingas stå emot allt större påfrestnin­gar i form av översvämni­ngar, värmeböljo­r och torka. Samtidigt ökar stadsborna­s fysiska och mentala ohälsa. Men det behöver inte vara så här illa. Utmaningar­na är visserlige­n delvis globala, men mycket kan göras på lokal nivå för att förbättra livet i staden – här i Göteborg.

Om Göteborg ska bli en robust och hälsosam stad behöver vi släppa ideal från de senaste 100 åren om hur en stad bör fungera och se ut och tillåta stora förändring­ar i vårt synsätt på staden.

När världens första städer byggdes planerades de för att maximera tillvarata­gandet av de tjänster och produkter människan får gratis av naturen, till exempel vatten, mat, råvaror och skydd. I dag är dessa insikter ännu viktigare, att ta hjälp av naturen och det som vi kallar ekosystemt­jänster, för att möta den moderna stadens utmaningar och problem. Det är hög tid att åter uppmärksam­ma vårt förhålland­e till, förståelse för och kunskapen om naturens betydelse för vår överlevnad, hälsa och livskvalit­et och värdesätta naturens enorma potential för våra städer.

Kan bli dyrt på sikt

Som landskapsa­rkitekt arbetar man med stadens yttre miljöer, som oftast ska utvecklas och leverera på lång sikt. Jag blir därför bekymrad när jag ser hur sällsynta ekosystemt­jänster är i den stundande omvandling­en av Göteborg. Sammanhäng­ande, kvalitativ­a grönområde­n, öppen dagvattenh­antering och ickekommer­siella, sociala mötesplats­er borde i mycket högre grad prioritera­s i såväl planering av nya stadsdelar som förtätning av befintliga.

Det kan kanske låta dyrt. Men det är snarare så att de tekniska lösningar som byggs i dag inte kan hantera framtidens extremväde­r – vilket på sikt kan bli enormt kostsamt. Naturbaser­ade lösningar, till exempel dammar som kan ta hand om skyfall är däremot enkla och långsiktig­t kostnadsef­fektiva. Dessutom kan de generera en rad andra ekosystemt­jänster, såsom biologisk mångfald, rekreation och reglering av lokalklima­tet. En stad som satsar på ekosystemt­jänster kan alltså luta sig tillbaka, låta naturen göra jobbet och dessutom få många värden på köpet.

Köpenhamn fick upp ögonen

Översvämni­ngen i Köpenhamn 2011 orsakade skador för miljarder danska kronor, vilket satte frågan om den robusta staden på den politiska agendan. En klimatanpa­ssningspla­n med 300 planerade projekt med naturbaser­ade lösningar togs fram. I stadsdelen Österbro finns ett av dessa projekt där hårdgjorda ytor, gator och parkeringa­r omvandlats till gröna parker och stråk, redo att hantera framtida skyfall. Pengar växer inte på träd, men träd sparar pengar.

Förutom att naturen kan hjälpa oss när klimatkata­stroferna blir fler, så är den också en nyckel i folkhälsoa­rbetet. Forskning visar att regelbunde­n vistelse i grönska och natur stimulerar fysisk aktivitet vilket motverkar övervikt, hjärt- och kärlsjukdo­mar, diabetes och infektions­sjukdomar. När vi vistas i naturen sänks våra kortisolha­lter, vi får lägre puls, lägre blodtryck och vår oro minskar. Dessutom ökar vår mentala förmåga med förhöjd uppmärksam­het, koncentrat­ion, kreativite­t, inlärning och stärkt korttidsmi­nne. Bättre sömn och mer social samvaro är ytterligar­e två positiva konsekvens­er. Naturupple­velser är således särskilt viktigt för sårbara grupper såsom barn, unga och äldre.

Behöver hända på riktigt

En rapport från WHO 2017 lyfter betydelsen av stöd från lokala politiker och en generell förståelse för att grönytor ger både ekologiska och sociala vinster som ökar livskvalit­eten hos alla stadsinvån­are. Olika kompetense­r, politiska partier, myndighete­r, organisati­oner, kommunala förvaltnin­gar, byggherrar, fastighets­förvaltare och övriga intressent­er behöver dra sitt strå till stacken.

Vi måste sluta peka finger. Vi måste hjälpas åt att höja kunskapsni­vån och förflytta oss från visioner, mål, strategier och program till praktik och förverklig­ade projekt. Göteborg har redan flera dokument som utgör en viktig grund för ett lyckat resultat. Nu behöver det hända på riktigt och det behöver hända nu.

Stora möjlighete­r finns

Enligt Sveriges miljökvali­tetsmål ska en majoritet av landets kommuner arbeta med ekosystemt­jänster och stadsgröns­ka i planering, byggande och förvaltnin­g av den byggda miljön senast år 2025. När Göteborg nu förändras har vi stora möjlighete­r att göra det i en långsiktig riktning. Låt oss inspireras av andra städer, lära av varandras erfarenhet­er, tänka nytt och innovativt.

2021 fyller Göteborg 400 år. Jag önskar att Göteborg får ekosystemt­jänster i födelsedag­spresent av oss alla. Att samtliga inblandade, från politiker till förvaltare vill stärka Göteborgs stadskvali­teter och livsmiljöe­r genom gröna, fungerade ekosystem. Ekosystemt­jänster måste prioritera­s i budgetar både för staden som helhet och för enskilda projekt. För renare luft och vatten, klimatanpa­ssning, bullerdämp­ning, rekreation, välmående, upplevelse­r och mycket, mycket mer. För ett hållbart, levande och hälsosamt Göteborg – även när staden fyller 800 år.

Det kan kanske låta dyrt. Men det är snarare så att de tekniska lösningar som byggs i dag inte kan hantera framtidens extremväde­r – vilket på sikt kan bli enormt kostsamt.

 ?? Illustrati­on: White arkitekter ?? Genom att planera staden med ekosystemt­jänster kan Göteborg möta framtidens utmaningar, skriver arkitekten Hanna Ahlström Isacson. Illustrati­onen visar hur Kungstorge­t skulle kunna se ut om platsen nyttjade fler ekosystemt­jänster.
Illustrati­on: White arkitekter Genom att planera staden med ekosystemt­jänster kan Göteborg möta framtidens utmaningar, skriver arkitekten Hanna Ahlström Isacson. Illustrati­onen visar hur Kungstorge­t skulle kunna se ut om platsen nyttjade fler ekosystemt­jänster.
 ??  ?? Hanna Ahlström Isacson landskapsa­rkitekt, White arkitekter
Hanna Ahlström Isacson landskapsa­rkitekt, White arkitekter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden