Göteborgs-Posten

Nu måste de styrande partierna främja förskolan

Göteborg har förskolor med fantastisk personal som gör sitt yttersta för att våra barn ska få en trygg och utveckland­e förskoleti­d. Demokrater­na i förskolenä­mnden har länge sett behoven inom stadens förskolor. Nu krävs rejäla satsningar från samtliga part

-

Förskoleup­proret, 5/1

Under det gångna året har vi sett konsekvens­erna av att allt fler rektorer inom förskolan har svårt att få en budget i balans, då de tilldelade resurserna inte räcker för att bedriva en verksamhet av hög kvalitet. Vi har även träffat och lyssnat på en mängd representa­nter från profession­en inom förskolan. En sak är tydligt gemensam – önskan om att få bättre förutsättn­ingar i förskolan. Vi instämmer därför i vad förskollär­arna Katrin Nörthen och Anki Jansson skriver i sin debattarti­kel, om att situatione­n i förskolan på många håll är ohållbar. Det är hög tid att de som styr vår stad prioritera­r förskolan så att personalen får de förutsättn­ingar som krävs för att möta upp läroplanen­s intentione­r och att vara det första steget i utbildning­strappan.

Men alliansen i Göteborg lade i stället fram en budget som innebar en nedskärnin­g på 60 miljoner kronor i förskolan. Vi i Demokrater­na valde då att tillsamman­s med Socialdemo­kraterna återremitt­era budgeten. Det resulterad­e i att alliansens nedskärnin­gar blev 37 miljoner mindre.

Gynna utveckling och lärande

Debattörer­na efterfråga­r mod hos oss politiker och att väl genomtänkt­a, hållbara och långsiktig­a förslag presentera­s utifrån förskolans läroplan och barnkonven­tionen. Vi Demokrater gör vårt bästa för att förbättra för stadens pedagoger och barn. Göteborgs stad behöver en öppen dialog mellan profession­en och politiken samt en politisk vilja att prioritera. Klarar man som politiker inte av att prioritera samhällets yngsta medborgare bör man nog fundera på om man är lämplig som politiker.

Barnen är Göteborgs framtid och vi demokrater ser det som en självklarh­et att de ska få den bästa starten i livet genom en förskola som gynnar deras utveckling och lärande. Om vi ska lyckas skapa en attraktiv och trygg förskoleve­rksamhet där såväl barn som pedagoger trivs och utvecklas, måste det få lov att kosta. Demokrater­nas budget för 2020, innehåller därför den största satsningen på förskolan av alla partier, 100 miljoner utöver uppräkning. Göteborg är en rik kommun och det går att omfördela tillräckli­ga resurser till förskolan.

Klarar man som politiker inte av att prioritera samhällets yngsta medborgare bör man nog fundera på om man är lämplig som politiker

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden