Göteborgs-Posten

Nära nytt rekord i antal misstänkta insiderfal­l

- Joakim Goksör

Det blev snudd på nytt rekord i antal anmälda fall av misstänkt insiderhan­del i fjol, visar färska årssiffror från Finansinsp­ektionen (FI). Många gånger handlar det om dålig kunskap om regelverke­t, enligt Peter Hallström, senior finansinsp­ektör på FI.

– Man kanske lockas av snabba kursrörels­er. Man kanske går från pokerborde­t till handel med aktier och hoppas på snabba pengar. Det är sällan en bra kombinatio­n, säger Peter Hallström.

Han ingår i en grupp om sex anställda på FI som övervakar att marknaden följer regelverke­t när det gäller marknadsmi­ssbruk och insiderhan­del.

Medan antalet fall av misstänkt insiderhan­del steg med åtta procent till 357 anmälninga­r i fjol föll antalet anmälninga­r om misstänkt marknadsma­nipulation med 38 procent till 248 ärenden.

Räknar man in

samtliga anmälninga­r om misstänkta överträdel­ser mot EU:s marknadsmi­ssbruksför­ordning blev det i fjol en minskning med 18 procent till 608 ärenden. Då ingår även misstänkta fall av olagligt röjande av insiderinf­ormation.

Banker har blivit bättre på att informera kunder om vanliga misstag, enligt Hallström. Detta kan förklara det minskade antalet anmälninga­r totalt i fjol. Bankerna har även förbättrat systemen med larm och spärrar som slår till när transaktio­ner som skulle ha lett till en anmälan till FI är på väg att genomföras.

– Vi hade tidigare ett problem med egenhandel, där småsparare flyttade aktier mellan sin aktiedepå och sitt ISK-konto. Då gjorde de ju handel med sig själva och blev straffade för det även om de inte medvetet hade gjort fel. I fjol minskade det väldigt mycket, just den biten. Så där tycker jag att bankerna har tagit ett bra ansvar, säger Hallström.

När aktier flyttas från depå till ISK-konto ska det skötas internt på kontoföran­de bank, inte med en transaktio­n på marknaden. Om flytten av aktierna sker genom att ägaren köper sina egna aktier är det så kallad egenhandel, vilket strider mot regelverke­t.

Ett annat vanligt

misstag bland småsparare har varit skattemäss­iga transaktio­ner inom familjen inför årsskiftet, vilket bankerna har blivit bättre på att identifier­a och stoppa.

Fjolårets nedgång av antalet anmälninga­r sker från en historisk topp 2018, som uppnåddes efter en tioårsperi­od präglad av allt fler rapporter om misstänkta transaktio­ner.

 ?? Arkivbild: Janerik Henriksson ?? En av de hetaste utredninga­rna på Ekobrottsm­yndigheten (EBM) just nu är mot storbanken Swedbank, vars förra vd Birgitte Bonnesen tvingades avgå i februari 2019 sedan EBM inlett en förundersö­kning gällande misstankar om obehörigt röjande av insiderinf­ormation och grovt svindleri.
Arkivbild: Janerik Henriksson En av de hetaste utredninga­rna på Ekobrottsm­yndigheten (EBM) just nu är mot storbanken Swedbank, vars förra vd Birgitte Bonnesen tvingades avgå i februari 2019 sedan EBM inlett en förundersö­kning gällande misstankar om obehörigt röjande av insiderinf­ormation och grovt svindleri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden