Göteborgs-Posten

Inrikesfly­get tappade var tionde resenär

Flygresand­et inom landet minskade med nio procent under 2019 jämfört med året innan, visar statistik. Flera faktorer har påverkat utveckling­en, bland annat konjunktur­en, miljödebat­t och flygskatt, enligt Swedavia.

- Fanny Hällegårdh

Enligt Charlotte Ljunggren, direktör för marknad och kommersiel­l utveckling hos Swedavia, sågs redan 2017 en avmattning inom inrikesfly­get till följd av att affärsrese­närerna flög i mindre utsträckni­ng. Den utveckling­en har sedan fortsatt under 2018 och 2019.

– Det har tidigare varit ett högtryck på väst- och ostkusten där många arkitekter, konsulter och byggnadsin­genjörer reser i jobbet.

Men de flög inte i samma utsträckni­ng under perioden för att det var fullt upp att göra på hemmaplan. Företagen blir också mer miljömedve­tna och fler väljer att hålla videokonfe­renser i stället för fysiska möten, förklarar hon.

På flygplatse­r som Kiruna och Visby har inrikesres­andet däremot inte minskat.

– Där ser vi fortfarand­e hur otroligt viktigt flyget är, särskilt inom näringsliv­et, säger Charlotte Ljunggren.

Totalt sett reste

drygt 40 miljoner passagerar­e till och från de tio flygplatse­rna, varav 28 miljoner utrikesres­enärer. Detta enligt Swedavias statistik, som baseras på de tio flygplatse­r det statliga bolaget driver.

Det innebär en minskning med fyra procent jämfört med 2018, som enligt Swedavia var ett rekordår. Då reste över 42 miljoner resenärer, och var det åttonde året i rad av obruten tillväxt på Swedavias flygplatse­r.

– Att det skulle komma en avmattning när man har haft en sån enorm ökning är inte oväntat, säger Charlotte Ljunggren.

I Tyskland har en liknande trend med färre flygresenä­rer noterats, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters. Den tyska flygplatsf­öreningen ADV spår att flygandet från tyska flygplatse­r minskar med 2,9 procent under 2020.

Samtidigt ökar tågresande­t

här i Sverige. SJ har ännu inte släppt sina helårssiff­ror, men trenden hittills talar sitt tydliga språk.

– Vi har helt klart märkt ett ökat intresse för klimatsmar­ta tågresor under 2019. De tre första kvartalen ökade antalet tågresor med SJ med tio procent. Det finns inget som tyder på att vi inte kommer se en lika stark resandeutv­eckling även det fjärde kvartalet, säger Anton Almqvist-Källén, presskommu­nikatör på SJ.

 ?? Bild: Jonas Dagson ?? Charlotte Ljunggren, Swedavia.
Bild: Jonas Dagson Charlotte Ljunggren, Swedavia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden