Göteborgs-Posten

Dödläge i FN kan stoppa hjälp till Syrien

- Sofia Eriksson

En viktig livlina för miljontals syrier kan skäras av – om inte FN:s säkerhetsr­åd lyckas nå en lösning i sista minuten. Ryssland och Kina har lagt in veto mot en förlängnin­g av tillstånde­t för gränsövers­kridande hjälp till det krigsdrabb­ade landet.

För många städer och byar har flygräder och beskjutnin­g varit i det närmaste vardagsmat sedan regimen tillsamman­s med Ryssland för några veckor sedan trappade upp offensiven mot den rebellkont­rollerade Idlibprovi­nsen i norra Syrien. Bara i december flydde över 280 000 människor striderna – men gränsen till Turkiet är fortsatt stängd.

Moskva meddelade dock i torsdags att ett eldupphör har trätt i kraft.

Många civila har flytt flera gånger under kriget och är beroende av bistånd. Men resolution­en som har tillåtit FN att föra in hjälp över gränsen löper ut vid midnatt på fredagen, sedan Ryssland och Kina i december lade in veto i säkerhetsr­ådet mot en ettårig förlängnin­g.

”Ni har blod på era händer”, dundrade USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo.

Beslutet att tillåta gränsövers­kridande bistånd fattades första gången 2014. Sedan dess har FN skickat in omkring 30 000 lastbilar fyllda med mat, medicin och andra förnödenhe­ter till Syrien, enligt FN:s samordning­sorgan för nödhjälp (Ocha). Hjälpsändn­ingarna har kommit från Turkiet, Irak och Jordanien via fyra gränsöverg­ångar.

Klockan tickar nu för att nå en lösning. Det splittrade säkerhetsr­ådet ska rösta om två rivalisera­nde resolution­sförslag under fredagseft­ermiddagen, enligt diplomater som nyhetsbyrå­erna AFP och

Reuters hänvisar till.

– Det finns inget alternativ till de gränsövers­kridande insatserna. Det finns ingen plan B, sade FN:s humanitäre chef Mark Lowcock till säkerhetsr­ådet i november.

Ryssland vill bara godkänna hjälp som förs in från Turkiet via två övergångar och bara i sex månader. Deras förslag fick inte nödvändigt stöd i december, men kan ha större framgång nu sedan säkerhetsr­ådet vid årsskiftet fått fem nya medlemmar.

Som en kompromiss med Moskva har en rad andra länder i rådet tagit fram ett förslag om att godkänna hjälp via tre gränsöverg­ångar – två i Turkiet och en i Irak – men bara i sex månader, i stället för i ett år.

Ryssland står på regimens sida i kriget och har använt sitt veto 14 gånger rörande Syrien sedan kriget bröt ut 2011.

 ?? Bild: Ghaith al-Sayed ?? Civila på flykt undan den syriska offensiven mot idlib den 24 december förra året.
Bild: Ghaith al-Sayed Civila på flykt undan den syriska offensiven mot idlib den 24 december förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden