Göteborgs-Posten

Frölunda vill behålla eftertrakt­ade duon

- Fredrik Janlind fredrik.janlind@gp.se Johan Rylander johan.rylander@gp.se

Klubbar från andra ligor rycker i Ryan Lasch och Rhett Rakhshani och duon sitter på utgående kontrakt. Men Frölunda ser helst att de stannar i klubben.

Ryan Lasch, 32, och Rhett Rakhshani, 31, sitter båda på utgående kontrakt med Frölunda. Intresset är stort för duon som lockas med lukrativa kontrakt från andra ligor. Men Frölunda har inte gett upp kampen om att förlänga med stjärnorna. – Vi gillar båda killarna och värdesätte­r dem högt, säger sportchefe­n Fredrik Sjöström.

Frölunda har knappast behövt ångra att man plockade in både Ryan Lasch och Rhett Rakhshani.

Lasch är inne på sin fjärde hela säsong i klubben och har varit en poängmaski­n av rang. Rakhshani växte under förra säsongen och var lysande under slutspelet när SM-guldet säkrades.

Nu sitter dock både Ryan Lasch och Rhett Rakhshani på utgående kontrakt. Med tanke på vad duon presterat på isen under sin tid i Frölunda är det inte konstigt att intresset är stort för båda två. Både Rakhshani och Lasch har lukrativa erbjudande­n att ta ställning till från klubbar i både Schweiz och Ryssland, något som Kvällspost­ens hockeyblog­gare MrMadhawk har rapportera­t om.

Men Frölunda har inte gett upp kampen om att lyckas behålla de två vännerna.

– Vi gillar båda killarna och vi har dialog med båda två. Vi har haft en dialog och vi kommer säkerligen ha det framöver också. Sen får tiden utvisa vad som sker men det är

två bra spelare och vi förstår att det blir snack om de här två. Det är två jättebra spelare, säger sportchefe­n i Frölunda, Fredrik Sjöström. För ni samtal eller har ni presentera­t kontrakt för de två?

– Vi pratar med killarna och deras rådgivare. Men vi kan inte kommentera vad vi gör och inte gör.

Enligt uppgifter tjänar Ryan Lasch cirka 250 000 dollar (cirka 2,3 miljoner kronor) under en säsong i Frölunda. Men Frölunda är beredda att erbjuda mer än så för att få stjärnan att stanna kvar i Göteborg.

– Det är du som spekulerar i det, säger Fredrik Sjöström.

– Vi håller det för oss själva. Det är mellan oss och inget vi går ut med. Vi gillar Ryan och värdesätte­r honom högt. En nyckelfakt­or för Frölunda i kampen för att lyckas behålla duon är inte det ekonomiska. För där kan man inte tävla med de bästa klubbarna i Schweiz och klubbarna i KHL. Istället är det sociala en nyckel för Frölunda.

– Vi gillar det verkligen här! Det har varit en välsignels­e att få vara här. Det är en speciell stad, säger Ryan Lasch i GP-sportens podcast ”Fjärde Perioden”. Vad händer för dig och din framtid?

– Jag kommer inte prata om det. Jag har ingen aning ännu och jag

vet inte vad jag vill eller vad som kommer att hända.

Rakhshani låter nästan exakt som Lasch när det kommer till sin framtid.

– Jag har prioritera­t det sociala och att familjen ska må bra mer än många andra spelare av vad jag sett under mina år. Jag har inte alltid sett till den största lönen eller så ... jag gillar att vara på ett ställe där jag njuter av omgivninge­n, säger han i ”Fjärde Perioden”.

Roger Rönnberg har gett Ryan Lasch ett stort förtroende ute på isen och är väldigt förtjust i hans kvalitéer, inte bara som spelare utan även som ledare.

– Han betyder jättemycke­t för oss. Han har varit vår offensiva motor och driver vårt powerplay och vårt offensiva spel. Han har även en otrolig vilja att vinna med ett lag. Han har en oerhörd åtrå att vinna, säger han.

– Han har varit med och vunnit många titlar här och har haft en väldigt stor del i det.

Pratar även du om framtiden med honom? Med dina spelare?

– Det gör jag. Han vet att jag vill ha honom här. Det är viktigt att alla spelare som kommer till oss ska veta och känna att jag verkligen vill ha dem här. Så det pratar jag om men jag lägger mig inte i själva förhandlin­gen.

Ekonomi och sådant kommer jag aldrig gå in på ... men jag vill ha Ryan kvar. Han är en av Europas bästa spelare och kommer förmodlige­n att ha chansen att tjäna enorma pengar ute i Europa och det kan vi inte tävla med.

Vad är då Frölundas fördel mot klubbarna ute i Europa som sitter på betydligt större plånböcker?

Jo, det är helt andra saker än det ekonomiska.

– Alla tittar inte bara på pengarna och ser det som det viktigaste. Vi har en bra verksamhet här, en riktigt bra liga. Vår liga och vårt lag är väldigt attraktiva men går man på pengadelen så finns det val som är bättre än att spela i Sverige. Vi kan dock erbjuda mer saker än bara pengar även om det är det som de flesta utifrån tittar på. Men Göteborg är en fantastisk stad, vi är en proffsig klubb på många sätt och vis och Frölunda borde vara ett attraktivt val, säger Fredrik Sjöström.

– Vi vill att de människor som väljer att jobba i Frölunda ska göra det av andra skäl än bara jaga pengar, säger Roger Rönnberg.

 ??  ?? Rhett Rakhshani och Ryan Lasch är två viktiga poängspela­re i Frölunda. Båda har erbjudande­n från utlandet, men klubben hoppas kunna behålla de båda.
Rhett Rakhshani och Ryan Lasch är två viktiga poängspela­re i Frölunda. Båda har erbjudande­n från utlandet, men klubben hoppas kunna behålla de båda.
 ?? Bild: Michael Erichsen ??
Bild: Michael Erichsen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden