Göteborgs-Posten

Spretigt, ungt och ambitiöst i Nuda

- Mikaela Blomqvist kultur@gp.se

Tidskrifte­n ”Nuda” kommer ut en gång om året. 2019 års publikatio­n, utgiven nu i vinter fångar utmärkt in tiotalets stora politiska frågor. Under det tredelade temat Mother avhandlas feminism (Motherhood), miljöförst­öring (Mother earth) och nationalis­m (Motherland). Formmässig­t är det imponerand­e. Med sina stora, vävda pärmar är Nuda hälften bok, hälften magasin. I linje med detta är det också de många bilderna som utgör tidskrifte­ns stora behållning.

Konstnären Ylva Snöfrids

trettio målningar under titeln ”Xenias birth” är effektfull­a även som miniatyrer på tidningssi­dan. De föreställe­r alla samma motiv, konstnären som nyförlöst med dottern i famnen. I samma sektion finns ett modereport­age fotat av Marie Deteneuill­e, där modellen försetts med en vacker röd solariebrä­nna. I ett kort bildreport­age har Frida Vega Salomonsso­n (som tillsamman­s med Nora Hagdahl är redaktör för tidskrifte­n) fotografer­at en studio som delas av tre generation­er kvinnliga konstnärer. Några sidor längre fram, i sektionen ”Mother earth”, besöker hon Hanna Hansdotter vars skulpturer i glas liknar utomjordis­ka snäckor.

Något mer tveksam

är jag till tidningens texter som alla är på engelska, trots att den unga redaktione­n har sin bas i Stockholm. En del av dem är underligt och omständlig­t översatta, sorgkantad­e naglar blir exempelvis till ”melancholy-tarnished nails”. Andra texter hade behövt en strängare redaktör, som när Anna Björklund jämför den nyblivna moderns livsbeting­elser med svartas situation i de gamla sydstatern­a. Samtalen mellan kända kvinnor som Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli förblir ytliga och skär tvärt av mot Ebba Witt-Brattström­s märkliga och tidstypisk­a teoretiser­ande i den 30 år gamla texten ”Bortom fallos”.

Desto bättre blir

det då när även texterna förhåller sig till konst. Samtalet mellan Daniel Birnbaum och Carsten Höller om det omättade konstverke­t är högintress­ant. Intervjun med Andreas Eriksson är ett fint komplement till den serie bilder av hans tavlor som också finns i tidningen. På detta följer sedan en kort intervju med och sju stora bilder på artisten Robyn – spretighet­en är högst medveten. Inte minst därför hade jag gärna sett att samtliga medverkand­e fick en kort presentati­on i slutet av tidskrifte­n. Med det sagt, när ”Nuda” är som bäst är den på en gång ung och ambitiös.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden