Göteborgs-Posten

Sverige pressat efter förlusten

Sveriges andra match i hemma-EM, mot Slovenien, blev en ”rysare” med oviss utgång. Sverige förlorade till slut med 19–21, och måste nu vinna över Polen på tisdag för att gå vidare till mellanrund­an i Malmö.

- Philip Trollér philip.troller@gp.se

Drama in i slutsekund­erna – men när matchen var över hade Sverige förlorat mot Slovenien med 19–21. Det här efter ett par omdiskuter­ade domslut. – Det är ett jävla mörker just nu, säger Jesper Nielsen till Viasat.

34–21 och drömstart på mästerskap­et mot Schweiz – men mot Slovenien gick det tyngre. Sverige förlorade gruppfinal­en efter stor dramatik.

– Det här var inte vad man hade hoppats på, säger Jim Gottfridss­on och suckar tungt.

– Vi möter ett bra lag. De är luriga, kluriga och äckliga att möta. De är skickliga på att explodera när de väl går för det och de spelar bra försvar. Men känslan är ändå att vi skulle ha kunnat vinna det här, säger Jesper Nielsen som en stund tidigare i Viasats sändning var ännu mer uppriven.

– Det är ett jävla mörker just nu, sade han då.

Om det var ruskig fart på blågult i premiären så hackade det mer i maskinerie­t nu – samtidigt som motståndet också var både ett och två snäpp vassare.

Slovenien stod upp bra bakåt och bjöd inte Sverige, där Albin Lagergren saknades med sin fotskada, på särskilt många omställnin­gar och värdnation­en fick slita hårt för sina mål.

Mikael Appelgren, som jämfört med premiären hade ersatt Andreas Palicka i mål, hade svårt att komma rätt på motståndar­skotten till en början och den slovenska offensiven med spelmotorn Dean Bombac och Jure Dolenec ställde till stora problem för det svenska försvaret.

Drygt halvvägs in i första halvlek kom så också ett ryck från gästerna. Tre raka mål för de vitklädda samtidigt som Sverige slarvade innebar 6–9.

Där och då mumlades det lite bland hemmapubli­ken som dock skulle få se sina hjältar avsluta halvleken starkt.

Och det var kapten Gottfridss­on som gick i bräschen.

Med två högklassig­a fullträffa­r fixade skåningen kontakt. När Appelgren dessutom kom in i matchen på allvar så var de blågula plötsligt bara ett mål bakom.

Chans till utjämning kom också precis innan paus, men Slovenien lyckades avstyra det hela.

9-10 efter 30 minuter.

Den andra akten blev jämn och tuff. Men hela tiden var det gästerna som låg ett snäpp före.

Sverige jagade – kom ikapp – men aldrig förbi.

Så höll det på hela vägen in till slutsignal.

Med drygt tio minuter kvar skiftade Sverige målvakt. Andreas Palicka kom in. Det blev en injektion. Och 33-åringen kunde inte fått en bättre start.

Jesper Nielsen satt utvisad, Sverige behövde en räddning – och fick det.

11 896 vrålade målvaktens namn.

Dessvärre misslyckad­es nästa anfall och Slovenien kunde efter det trycka in 20–18. Men ytterligar­e ett par räddningar från Palicka gav Sverige chansen att komma ikapp på nytt.

Med en minut och 23 sekunder kvar tog Slovenien, då i ett måls överläge, timeout. Mål där och saken skulle sannolikt vara klar.

Då räddade Palicka igen, men Slovenien kunde sno åt sig bollen, det

här efter en situation som svenskarna var märkbart upprörda över. Hemmalaget tyckte att bollen var deras och att Blaz Blagotinse­k ryckte bollen ur händerna på Kim Ekdahl du Rietz. Domarna höll inte med.

I nästa sekvens fick Ekdahl du Rietz två minuters utvisning och bara sekunder senare dömde domarna straff för Slovenien.

Jure Dolenec satte bollen i nät och den svenska förlusten var ett faktum.

– Det var en hård kamp. I slutändan var de skickligar­e än vad vi var och tog tillvara på sina möjlighete­r bättre, säger förbundska­pten Kristjan Andrésson.

– Nu är det bara att ladda om. Vi har förlorat matcher i mästerskap tidigare. Det är bara att bita i det sura äpplet, träna i morgon och gå ut och vinna mot Polen på tisdag, säger Jesper Nielsen.

En måstematch. Förlust där och hemma-EM kan vara över. Inför slutomgång­en av gruppspele­t leder Slovenien gruppen på fyra poäng, Sverige och Schweiz skuggar på två vardera. Polen är sist på noll.

?? Bild: Michael Erichsen ?? Sloveniens Blaz Blagotinse­k stoppar Lukas Nilssons genombrott­sförsök.
Bild: Michael Erichsen Sloveniens Blaz Blagotinse­k stoppar Lukas Nilssons genombrott­sförsök.
 ??  ?? Förlusten mot Slovenien innebär att Sverige är i ett pressat läge inför fortsättni­ngen.
 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall ??
Bild: Björn Larsson Rosvall