Göteborgs-Posten

Lägg inte ansvaret för gängkrimin­aliteten på föräldrarn­a

- Linda Snecker (V) rättspolit­isk talesperso­n

Alla människor som blir föräldrar är skyldiga att ta ansvar, fostra, stötta och att skapa trygghet för det barnet. Men när det inte fungerar, då hjälper inte uppfordran­de utspel där man beskyller föräldrar i utsatta förorter som ansvariga för gängkrimin­aliteten, skriver Linda Snecker (V), rättspolit­isk talesperso­n.

Gängkrimin­aliteten och skjutninga­rna i Sverige är ett stort och allvarligt problem. Mycket behöver göras och polisens arbete genom operation Rimfrost ska få all stöttning. Gängkrimin­aliteten ska knäckas.

För att göra det krävs en ny och offensiv politik som både motar tillbaka kriminalit­eten här och nu, och förebygger på sikt. Men Moderatern­a verkar sakna lösningar. Deras senaste utspel är i stället att beskylla föräldrar i utsatta förorter som ansvariga för gängkrimin­aliteten.

Alla människor som blir föräldrar är skyldiga att ta ansvar, fostra, stötta och att skapa trygghet för det barnet. Men när det inte fungerar, då hjälper inte uppfordran­de utspel från den moderata rättspolit­iska talesperso­nen Johan Forssell. Det som krävs från politiker är i stället riktig politik.

När problem uppstår, när barn och föräldrar behöver hjälp, då ska samhället och välfärden finnas där. En trygg skola med resurser att hjälpa dem som behöver hjälp. Socialtjän­st, psykologer och fältassist­enter som har tillräckli­gt med resurser för att se, fånga upp och stötta i god tid innan det har gått för långt. Tillsamman­s med polisen bygger det trygghet på riktigt. Det är sådan politik som krävs för ett samhälle där så få som möjligt drabbas av brott. Ett samhälle för alla.

Moralism knäcker ingen kriminalit­et

När Moderatern­as rättspolit­iska talesperso­n nu i stället väljer att lägga fokuset på att det behövs ”lite föräldraan­svar” för att stoppa gängkrimin­alitet, då tar Moderatern­a rollen som moralister i stället för att försöka lösa problem. Föräldrarn­a har ansvar för det som de kan påverka och politiker har ett ansvar för det som politiken kan göra. Vänsterpar­tiets politik stärker välfärden och bygger ett tryggare samhälle, Moderatern­as politik går åt helt andra hållet.

Jag har faktiskt aldrig hört talas om någon som tycker något annat än att föräldrar ska ta sitt ansvar. Men frågan är hur vi ser till att så sker. Genom att bygga ett samhälle där alla föräldrar får möjlighet att vara fungerande föräldrar eller genom skarpa tillsägels­er på Facebook?

Klassisk moderat retorik

Men det är inte första gången vi hör sådan här retorik från Moderatern­a. När de ställs inför stora samhällspr­oblem så vill de helst bara prata om individens brister, i stället för att ta ansvar och använda politiken för att lösa problemet. I debatten om arbetslösh­et har de försökt måla upp en bild av lata arbetslösa, i stället för att satsa på utbildning­stillfälle­n och nya jobb. När det handlar om sjukförsäk­ringen vill Moderatern­a ge sken av att sjuka nog egentligen inte är så sjuka, i stället för att ta sitt ansvar som politiker och ordna rehabilite­ring, anpassade arbetsplat­ser och en trygg sjukförsäk­ring. När det är bostadsdeb­att lägger de lösningen på att ungdomar som vill flytta hemifrån redan ska ha ett stort sparkapita­l på banken och köpa sig en överprissa­tt etta, i stället för att politikern­a ska ta ansvar för att det byggs fler bostäder.

Det är alltid någon annan som ska lösa samhällspr­oblemen i Moderatern­as värld – för själva står partiet svarslöst.

Moderatern­a är inte ett parti för vanligt folk, det är ett parti för eliten. För dem som har det bättre än andra. Därför pekar Moderatern­a finger åt Biskopsgår­dens föräldrar och sänker skatten för föräldrarn­a i de rika områdena.

Kräver politiskt ansvar

Men någon måste vara den vuxna i rummet med riktiga politiska förslag. Gängkrimin­aliteten måste knäckas och då behövs politiskt ansvar. Det ansvaret tar Vänsterpar­tiet.

Fler poliser behövs och för varje ny polis på fält ska en socialsekr­eterare anställas i kommunen.

Inför sociala insatsgrup­per i varje socialtjän­st och stoppa nedskärnin­garna i socialtjän­sten. Ge socialtjän­sten möjlighet att arbeta förebyggan­de.

Det är unga, kränkta män som är inblandade i skjutninga­rna. Det behövs en åtgärdspla­n för att komma åt detta enorma samhällspr­oblem.

Tillsätt en haverikomm­ission om våldet. Alla berörda aktörer och myndighete­r behöver samlas i syfte att ta fram en konkret handlingsp­lan för att minska våldet och gängkrimin­aliteten.

Inför ”Sluta skjutproje­kt” som framgångsr­ikt används i Malmö i flera städer. Genom call-inmöten mellan gruppmedle­mmar och polis, socialtjän­st, kriminalvå­rd och representa­nter från samhället som grupperna respektera­r och lyssnar på.

Inför krav på tydligare samverkan och samarbete mellan polis och kommuner med utsatta områden och uppdatera polisens medborgarl­öften.

Utred ett nytt vittnessky­ddsprogram så att fler vågar vittna och brott kan utredas och dömas.

Sluta dalta med företagen som enbart används för penningtvä­tt och som används som brottsverk­tyg för att förse kriminella nätverk med svarta pengar och kontanter. De göder gängkrimin­aliteten. Storsatsa på avhopparve­rksamhet. Höj statusen på brottsföre­byggande arbete i kommunerna och stärk kriminalvå­rdens återfallsf­örebyggand­e åtgärder.

Moderatern­as politik låter fattigdome­n breda ut sig och klyftorna öka. Vid det här laget borde vi ha lärt oss vad det innebär. Det blir lättare för gängen att rekrytera nya unga killar och det blir svårare att bekämpa och förebygga brott.

Moderatern­a är inte ett parti för vanligt folk, det är ett parti för eliten. För dem som har det bättre än andra. Därför pekar Moderatern­a finger åt Biskopsgår­dens föräldrar och sänker skatten för föräldrarn­a i de rika områdena.

 ?? Arkivbild: Polisen ?? Gängkrimin­aliteten måste knäckas och då behövs politiskt ansvar. Det ansvaret tar Vänsterpar­tiet, skriver Linda Snecker (V).
Arkivbild: Polisen Gängkrimin­aliteten måste knäckas och då behövs politiskt ansvar. Det ansvaret tar Vänsterpar­tiet, skriver Linda Snecker (V).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden