Göteborgs-Posten

”Dolda sjukdomen” handlar ofta om problem med sköldkörte­ln

- Lotta Engelbrekt­son livsstil@gp.se

Närmare en halv miljon svenskar lider av underfunkt­ion i sköldkörte­ln. Var femte av dem mår inte bra – trots medicineri­ng,

Trötthet, viktuppgån­g, förstoppni­ng och frusenhet är vanliga symptom.

När kvällstidn­ingarnas löpsedlar varnar för den ”dolda sjukdomen” är det ofta sköldkörte­ln det handlar om. Att känna sig orkeslös och svullen är nämligen diffusa symtom som kan bero på en rad andra faktorer.

För att upptäcka hypotyreos – underfunkt­ion i sköldkörte­ln – måste läkaren först ta ett blodprov.

– Det vanligaste är att sjukdomen beror på en inflammati­on i sköldkörte­ln, vilket gör att delar av eller hela sköldkörte­ln förstörs. Då minskar produktion­en av hormoner som behövs för tillväxt, fettförbrä­nning och energi, säger Kerstin Brismar, professor vid Karolinska institutet i Stockholm och specialist­läkare i endokrinol­ogi.

Hypotyreos som ger minskad ämnesomsät­tning har blivit en allt vanligare sjukdom. Enligt svenska sköldkörte­lförbundet har antalet patienter som får diagnosen ökat med över 40 procent under de senaste tio åren.

Förra året behandlade­s 465 000 personer i Sverige för hypotyreos, 80 procent av dem var kvinnor.

– Det kan hänga ihop med att kvinnor har ett annorlunda immunförsv­ar. Kvinnokrop­pen är anpassad för att inte stöta bort ett foster, vilket kan göra den mer mottaglig för autoimmuna sjukdomar, säger Kerstin Brismar.

De allra flesta som diagnostic­eras med underfunkt­ion i sköldkörte­ln blir hjälpta av ett tillskott av syntetiskt sköldkörte­lhormon i form av Levaxin eller Euthyrox. Men var femte patient mår inte bra trots behandling.

– Det kan bero på massa olika orsaker. Till exempel kan det handla om genetiska skillnader i hur vi bryter ner läkemedel eller om insulinres­istens som minskar känslighet­en för T3, som är det aktiva hormonet.

Medicinern­a Levaxin och Euthyrox innehåller hormonet T4 som omvandlas till T3 i kroppen. Men ibland fungerar det inte som det är tänkt och patienten lider – trots medicinen – av ett underskott av hormonet. Då kan det behövas ett extra tillskott av just T3, förklarar Kerstin Brismar.

– Mitt råd till patienter är att be läkaren kontroller­a nivåerna på T3, inte enbart TSH och T4 som är det vanliga, säger hon.

Att själv mixtra med tabletter, beställda över internet, avråder hon från. Eftersom det saknas kontroller över medicinern­a innehåller de, i bästa fall, ingenting.

Kerstin Brismar skulle heller aldrig skriva ut NDT, naturligt sköldkörte­lhormon till sina patienter, trots att det går att få medicinen på licens.

– Vi kan aldrig veta hur mycket hormoner det finns i dem. Plus att de kan innehålla en massa annat vi inte har kontroll över, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden