Göteborgs-Posten

Stadens skuld växer vidare – uppgår till 47 miljarder

- Filip Kruse filip.kruse@gp.se

Nyheter: Göteborgs stads skulder skjuter i höjden, efter att ha varit nästan oförändrad­e i nio år. Varje invånare är nu skyldig drygt 81 000 kronor. Pengarna går till bostäder samt till investerin­gar i energi och infrastruk­tur – bland annat nya Hisingsbro­n.

Göteborgs kommun har nyligen tecknat avtal med Europeiska Investerin­gsbanken för att kunna låna totalt fem miljarder kronor. Stadens skulder växer för varje år och är nu 47 miljarder kronor, drygt 81 000 kronor per göteborgar­e. Under de kommande åren förväntas skulderna stiga ytterligar­e.

Göteborgs skuldberg blir allt högre. De stora investerin­garna under kommande år, till exempel bostäder och infrastruk­tur, kostar på. Under lång tid, mellan 2009 och 2018, låg skuldnivån för kommunen runt 37 miljarder kronor. Men från och med 2019 ökar nu stadens skuld med miljardbel­opp, enligt Martin Jakobsson, finanschef för Göteborgs kommun.

– Framför allt beror det på att vi har så stora investerin­gsbehov. Framtidsko­ncernen och bostadsbyg­gandet står för ungefär halva skulden, sedan handlar det också om investerin­gar i energi, transporte­r och infrastruk­tur, säger han.

När Göteborg behöver låna pengar finns det en uppsjö av olika möjlighete­r att välja mellan. Oftast görs lånen via stadens obligation­sprogram men under de senaste åren har kommunen också tecknat avtal men Europeiska investerin­gsbanken (EIB). Det senaste avtalet underteckn­ades i december 2019 och ger Göteborg möjlighet att låna 2,5 miljarder. Sedan tidigare finns ett avtalat lånelöfte på samma summa med EIB.

– Vi jobbar med olika finansieri­ngskällor för att inte ha allt i en och samma korg. Då är EIB en viktig källa att kunna låna av. Vi lånar dessutom lite av EIB redan nu, säger Martin Jakobsson.

De nya lånen med EIB innebär att Göteborg har löfte om att låna totalt fem miljarder, förutsatt att staden går in med lika mycket pengar själv. Tanken är att avtalen ska kunna användas för att ta snabba lån på relativt små summor. Kommunen behöver inte heller redovisa

vad pengarna ska användas till när lånet tas utan kan i stället göra det i efterhand.

Stora infrastruk­turprojekt, till exempel Hisingsbro­n, är i hög grad finansiera­de genom lån. Hisingsbro­ns budget är 3,5 miljarder i 2009 års penningvär­de. Två miljarder kommer från Västsvensk­a paketet och resten står kommunen för. För att finansiera bron lånade kommunen därför en miljard av Nordiska investerin­gsbanken.

I slutet av

nästa år är prognosen att Göteborgs skuld kan vara 57,8 miljarder kronor, enligt tidiga prognoser från Martin Jakobsson.

– Å ena sidan, ökande skulder motsvaras av ökade tillgångar. Staden har stora tillgångar. Men samtidigt, den som är satt i skuld är icke fri, som Göran Persson sa.

Så länge det finns skulder finns det risker men det jobbar vi strategisk­t med att hantera, säger han.

Trenden för Göteborg delas av majoritete­n av kommunerna i Sverige. Under lång tid var Göteborg den kommun med högst skuld. Men under 2018 fick Stockholm det tvivelakti­ga nöjet att överta förstaplat­sen. Demografis­ka utmaningar, urbaniseri­ng och stora behov av bostadsbyg­gande renovering av befintligt fastighets­bestånd är de övergripan­de orsakerna, enligt Emelie Värja, nationalek­onom och forsknings­ansvarig på Kommuninve­st, det kommunala kreditmark­nadsbolag som kommuner oftast lånar genom.

– Vi har haft en befolkning­stillväxt och måste bygga ut. Sedan har vi en demografis­k utveckling med fler barn och äldre som efterfråga­r mer välfärdstj­änster. Dessutom byggdes mycket av verksamhet­en under 60- och 70-talen och underhålle­t har varit eftersatt under 90-talet. Det är mycket av det som vi ser nu.

Emelie Värja menar att kommunerna i Sverige fortfarand­e har en relativt låg skuld i jämförelse med resten av EU. Hennes bedömning är att det offentliga klarar av att bära högre skulder under en period framöver.

– Det har alltid funnits tunga perioder tidigare i kommunsekt­orn och vi har alltid löst det. Det handlar om att arbeta på nya sätt, hitta nya lösningar och prioritera hårdare helt enkelt. Det löser vi.

 ??  ?? Priset för Hisingsbro­n är 3,5 miljarder kronor. För att finansiera den nya bron lånade kommunen därför en miljard av Nordiska investerin­gsbanken.
Priset för Hisingsbro­n är 3,5 miljarder kronor. För att finansiera den nya bron lånade kommunen därför en miljard av Nordiska investerin­gsbanken.
 ?? Bild: Olof Ohlsson ??
Bild: Olof Ohlsson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden