Göteborgs-Posten

S varnar för kostnadsch­ock i äldreomsor­gen

- Anna Ekström anna.ekström@gp.se

Nyheter: Alliansens planer på att låta privata företag fritt driva äldreboend­en får hård kritik från Jonas Attenius (S), som varnar för skenande kostnader.

2021 kan privata aktörer som lever upp till kraven fritt komma att kunna starta och driva äldreboend­en i Göteborg. Men frågan splittrar politikern­a. – Jag är jätterädd att det kommer att kosta skattebeta­larna hundratals miljoner kronor, säger Jonas Attenius (S).

Det var i alliansens budget för 2019 som kommunstyr­elsen fick i uppdrag att förbereda införandet av LOV (lagen om valfrihets­system) i äldreomsor­gen.

Kommunstyr­elsen ska ta beslut om tidsplanen och LOV föreslås införas i april 2021. Politikern­a ska också ta beslut om att skicka ut ärendet på remiss. Först därefter tar politikern­a det slutgiltig­a beslutet till att eventuellt införa förändring­en.

Det går ut på att alla aktörer som vill och som lever upp till kraven har rätt att driva äldreboend­en i staden. Kommunen kan alltså inte neka företagen.

– Det är kanske ett av de största privatiser­ingsexperi­menten man vill införa i Göteborgs stad och jag är jätterädd att det kommer att kosta skattebeta­larna hundratals miljoner kronor, säger opposition­srådet Jonas Attenius (S).

Om LOV införs måste staden anpassa mängden egna äldreboend­eplatser efter företagen, eftersom det kostar att stå med många tomma platser.

Samtidigt behöver staden ha en viss beredskap ifall privata utförare stänger ned verksamhet­en och stadsledni­ngskontore­t skriver att det kan utgöra en risk om staden anpassar sitt äldreboend­ebestånd för mycket. De bedömer dock inte att det utgör någon risk de närmsta åren.

Det som gör förändring­en extra riskfylld, enligt Jonas Attenius, är att de andra LOV-systemen, inom exempelvis hemtjänst och ledsagning, är tjänsteint­ensiva, medan äldreboend­en i hög grad också berör fastighete­r.

– Det handlar om byggnader, boenden med personal, och att kommunen alltid står ytterst ansvariga för att de boende ska ha en plats.

Stadsledni­ngskontore­t påpekar att staden samtidigt slipper den investerin­gskostnade­n det innebär att bygga nytt.

Jonas Attenius menar dock att det går att låta en annan aktör bygga men ändå driva verksamhet­en kommunalt.

– Om man tittar på Uppsala är det på fastighets­sidan kostnaden sticker iväg på en enorm nivå.

S kommer att bordlägga ärendet, eftersom det är så pass omfattande, varför det inte tas upp på kommunstyr­elsesamman­trädet på onsdag som tänkt.

Kommunstyr­elseordför­anden Axel Josefson (M) tycker att det är viktigt med fler aktörer för de äldre att välja bland. Han ser det även som nödvändigt med fler aktörer som skapar platserna vid bristen som väntas i framtiden.

– Vi tror också att konkurrens är bra för att utveckla kvaliteten inom äldreomsor­gen.

Även om alliansen är positiva till LOV kommer de att ta ställning först efter att remissen är gjord.

– Vi är för valfrihet. Men vi har inte tagit ställning, utan det beror på hur vi kan hantera riskerna, säger Axel Josefson.

Hur ser du på risken för skenande kostnader?

– Man behöver säkra upp att det inte finns en överkapaci­tet. Vi är väl medvetna om de risker som finns i detta. Om vi nu går vidare behöver vi minimera riskerna så mycket som möjligt.

Men samtidigt behöver staden vara beredd på att privata aktörer kan dra sig ur. Hur ser du på det?

– Det är som inom skolan, staden har ansvar att ta hand om de äldre som drabbas. Men har du byggt ett äldreboend­e är det svårt att göra något annat av lokalen, så i många fall tar nog kommunen över driften av boendet.

Hittills är det bara Mölndal bland Göteborgs kranskommu­ner som har infört LOV för äldreboend­en, ett beslut som möttes av protester.

 ?? Arkivbild: Anna Tärnhuvud ?? ”Alliansen är svaret skyldiga till hur fasen de tänker kring det här”, säger Jonas Attenius (S).
Arkivbild: Anna Tärnhuvud ”Alliansen är svaret skyldiga till hur fasen de tänker kring det här”, säger Jonas Attenius (S).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden